Reklama

Reklama

Zakliata jaskyňa

  • Česko Zakletá jeskyně (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pôvodná slovenská rozprávka Zakliata jaskyňa prenesie divákov do čias mýtov a legiend. Hlboko v kráľovskom lese bola jaskyňa, ktorá po stáročia ľuďom poskytovala obživu a kráľovstvu prinášala blahobyt. Jedného dňa našiel solivar Buchwald vstup do jaskyne zapečatený. Tam, kde kedysi boli dvere, je zrazu holá skala. Režisérka Mariana Čengel Solčanská rozpráva prostredníctvom ústrednej ženskej postavy príbeh o nádeji, ale aj o ľudskej chamtivosti. Odvážna Ada, dcéra Buchwalda, musí nájsť stratenú sestru a vyslobodiť neprávom väzneného otca. Zatiaľ čo Ada bojuje o rodinu, bratia Zach a Cyril súperia o to, kto z nich zasadne na kráľovský trón. No víťazom nie je ani jeden. Kráľovnou sa stáva ich macocha Berta, ktorej jedinou túžbou je nájsť cestu do jaskyne. Hlboko v tmavých chodbách sú ukryté rubíny. A tie musí mať. Za každú cenu. Podarí sa jej ich získať? Nájde Ada stratenú sestru a kto je skutočný kráľ? Dobrodružná rozprávka plná napätia vtiahne diváka do sveta tajuplnej jaskyne až sa mu nebude chcieť drať na povrch. (Garfield Film)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (135)

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Tak tradiční pohádka se postupně transformuje ve fantasy i u našich sousedů. A nutno dodat, že jim to docela jde od ruky. Zakletá jeskyně sice ničím výrazným nevyniká, ale určitě se na ní nekouká zle. Exteriéry jsou moc pěkné, Táňa Pauhofová tu hraje zlou čarodějnici, což byste od ní nečekali, Karel Dobrý je asi nejzlejší postava podobného ražení za dlouhou dobu...a celkově jsou tu všichni takoví protivní a nepříjemní, asi jak to občas v reálném světě bývá. I přes to všechno se ale jedná o zajímavý kousek, kterému stojí za to dát šanci. ()

Djoker 

všetky recenzie používateľa

Sůl je po letech znovu nad zlato. Solčanská si umí pohrát s vizuální stránkou. Lokace, kulisy a kostýmy jsou na vysoké úrovni, ovšem vypravěčský talent evidentně nepobrala. Rušivým elementem je i podivný mix českých a slovenských herců, kteří navíc hrají různé ligy a do toho ještě zrovna Dobrý a Pauhofová mají potřebu přehrávat jako totální amatéři. ()

Reklama

Bozvav 

všetky recenzie používateľa

Nádherné scenérie a jímavá hudba v jinak docela zmatené pohádce. Celkem jednoduchý příběh, který se ovšem odvíjí způsobem zcela postrádajícím nějakou logiku, či smysluplný děj. Herci v pohodě, byť nikdo neměl tak výraznou roli, aby mne nějak více oslovila. Celé to tak nějak klouže po povrchu, je to takové nedovařené, nicméně lepší, než to, co v posledních letech vyprodukovala většina ostatních. Za mne 55%. ()

janesX 

všetky recenzie používateľa

Najprv by to asi chcelo deťom vysvetliť, že v dobe, keď ešte neboli chladničky, bola soľ nevyhnutná na konzervovanie jedla, teda na prežitie. Lebo tej soli je v rozprávke naozaj veľa. Keď už toto vieme, môžeme sa do Zakliatej jaskyne pustiť. Plusom by mohla byť pekná herečka v hlavnej úlohe, príroda a jej scenérie. Potom sú tu aj mínusy. Rozprávka je chladná, scenár sa mi zdá ako nedozretý a postavy (a aj výkony niektorých hercov) kostrbaté. Na konci neuveritelne menia svoj charakter, čo mi prišlo až prehnane naivné. Najzaujatejšie a najlepšie tu hrá Pauhofová, až tak trochu nad ostatnými vystŕka rožky. Čo sa týka logických nedokonalostí (napríklad že panstvo nevie kde má vlastnú jaskyňu), možno si ich malé bábo nevšimne. Možno. Logika s rubínom je tiež pritiahnutá za vlasy. A mohlo to byť aspoň podporené lepšou a výraznejšou hudbou.  Aby to malo čaro (ako staršie československé rozprávky), to už by som chcel asi veľa a bol by to asi aj zázrak. Táto rozprávka žiadne čaro nemá (iba pár náznakov na začiatku) a žiadne "zimomriavky" ako napríklad pri Perinbabke tu decká nezažijú. No, asi krutá pravda, ale je to tak. Väčšinou len samá chamtivosť a podlosť, namiesto spomínaného čara. Ak by ten film bol odniekiaľ zo sveta, ani by som oňho nezakopol, no ale bol som zvedavý na niečo tuzemské. Raz som sa tu aj zasmial (nad scenárom), bolo to vtedy, keď dievča prišlo na hrad s úmyslom vykúpiť svojho väzneného otca za dva mechy soli. Keď poradca kráľovnej dievčaťu navrhol, že musí dať aj osla, dievča bez váhania odmietlo. Tento chlad tu nie je ojedinelý. Na začiatku to chvíľu vyzeralo celkom nádejne, no nakoniec som sklamaný hlavne z toho, aký nízky je dnes štandard. 37,5 %. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

V rámci slovenskej filmovej “rozprávky” je to nesmierne svieže, ale autorkin scenár pôsobí dojmom, že by radšej robila ozajstný historický film, resp. realistické fantasy. Rozprávkových prvkov je tu pomenej a z pohľadu tohto žánru je to vlastne taká modernejšia prerábka SOLI NAD ZLATO, kde úlohu vládcu podzemia preberá samotná jaskyňa oplývajúca soľou aj drahokamami, ako symbol bohatstva a prosperity, o ktoré kráľovstvo vinou zlej vlády prichádza. Poteší kvalitne zvládnutá remeselná stránka vrátane lokácií a množstvo slušne zahratých postáv, ale ich motivácie a náhle premeny charakterov vo viac-menej realisticky podanom príbehu zlyhávajú, čo sa týka predovšetkým oboch princov a ich opakovaného nepochopiteľného konania. Väčšina ostatných postáv sa tam zjaví a budí prísľub či zdanie rozvetvených línií prepracovaného príbehu, aby sa napokon ukázala iba tradičná rozprávková báchorka, v ktorej ten ostatok zostáva iba ako kulisa. ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (10)

  • Točilo se 39 dní. Natáčení probíhalo v těchto lokacích: na Slovensku (Jánošíkové diery u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích nedaleko obce Nová Bystrica, ale také v Demänovské jeskyni); v Česku se natáčelo na známých hradech jako je Pernštejn nebo Křivoklát. (TommyZR)
  • Natáčelo se i v osadě Stankovany – Podšíp. (tomas_j)
  • Film sa natáčal v priebehu všetkých štyroch ročných období. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

62. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi

18.05.2022

Největší a nejstarší festival filmů pro děti a mládež na světě se vrací do původního termínu. Odstartuje již 26. května ve Zlíně zahájí jej světová premiéra celovečerního animovaného snímku Cesta do… (viac)

Reklama

Reklama