Reklama

Reklama

Belle

  • Česko Belle (viac)
Trailer 3

Majster japonskej animácie Mamoru Hosoda už pred rokmi rozprával o svojej fascinácii starou francúzskou rozprávkou "Kráska a zviera" a vo svojom siedmom filme ju preniesol na plátno. Urobil to však originálnym a rýdzo súčasným spôsobom. Otvára pred nami dva svety, úplne rozdielne a napriek tomu bytostne prepojené. Prvým je japonská dedina, v ktorej plachá a neobratná Suzu prežíva svoj neutíchajúci žiaľ zo smrti matky, ktorá jej vzala schopnosť spievať a odcudzila ju jej otcovi. Druhým je virtuálny svet „U“, do ktorého môže vstúpiť ktokoľvek, začať znova a (možno aj) zmeniť svet. A práve v ňom sa Suzu mení na Belle, znova nachádza svoj hlas a vďaka svojim piesňam plným toho najúprimnejšieho citu sa stáva hviezdou „U“. Okrem obdivovateľov tu ale stretáva aj Zviera, zjazvenú obludu, zápasiacu v bojových umeniach, brutálnu, nespútanú – a samotársku. Spoločne sa vydávajú na cestu dobrodružstva, nebezpečenstva a lásky, na cestu, ktorá odhalí ich skutočné ja. (ASFK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 3

Recenzie (45)

Danikaa 

všetky recenzie používateľa

Pastva pre oči a balzam pre dušu tento film. Krásny narodeninový darček. Som rada, že som to videla s titulkami a nie nadabované. Vidieť tento film na veľkom plátne, musí byť úžasný zážitok. Hudba a pesničky = čerešnička na torte. Príbehy postáv s ich problémami a láskami v reálnom živote ako aj únik Suzu do virtuálneho sveta "U", kde nájde samu seba a silu žiť, je neskutočne krásny. Občas sa pousmejete, občas sa vám rozostrí zrak, prekvapujúci záver doslova hreje pri srdci. ()

blackJag 

všetky recenzie používateľa

Jak se k nám do kina dostane animé, jdu na to! Nic si nezjišťuji a prostě jdu. Ještě se nestalo, že bych byl zklamaný, vždy jde o velmi zajímavé pokoukání s originálními prvky, na to se prostě západní střední proud nechytá. Ani omylem :) Když ale BELLE začala, říkal jsem si, že jsem si možná mohl zjistit, o co že tu kráčí... Začalo to trošku infantilně, vypadalo to jako výhradní produkt pro pubescentní publikum, chvilkami mě asi braly i mrákoty, ale s trochou trpělivosti se dalo dojít k zajímavým emocím. Zjištění, že jde o dílo, které vlastně nápaditě reflektuje dnešní svět a některé jeho problémy mě příjemně překvapilo. 70% ()

Reklama

MICHAEL73 

všetky recenzie používateľa

Pokaždé při vzpomínce na zážitek z tohoto japonského anime se mi svírá hrdlo a klepu se dojetím. Nic takového jsem opravdu nečekal. Takovou velikou explozi emocí najednou při filmového zážitku jsem si nezasloužil. Belle je neuvěřitelně dojemný příběh, který by nejspíše měl být povinný pro každého mladého člověka, který o sobě pochybuje (čili pro všechny). Jedná se o silný příběh o hledání sebe sama ve virtuálním světě, kde všichni žijí v utajení pod přezdívkou a fiktivní podobou. Každopádně naše skutečné já a naše skutečná povaha dokáže tenhle svět obohatit a udržovat v něm věčnou krásu. Nebudu lhát, pár slz se v závěrečné scéně dostavilo a i smíchu bylo v průběhu děje dost. To všechno, co tu jmenuji je ovšem jen malý odvar z tohoto extrémně silného snímku, který považuji za mistrovství nejen animovaného filmu, ale celé kinematografie. Víc takhle osobitých příběhů. Víc takhle procítěných postav a víc takového zpracování. To je mé přání do nového roku. ()

Lanark 

všetky recenzie používateľa

Animačně naprosto vypiplané. U některých krátkých záběrů bez postav jsem reálně přemýšlel, jestli tvůrci nešvindlovali a nejedná se o reálnou scénu. Obrazová kompozice je vychytaná a promyšlená do nejmenšího detailu, což se bohužel úplně nedá říct o ději a vztazích jednotlivých postav. Gradace k velkolepému finále místy působí zbytečně utahaně a doslovně. Chápu, že Mamoru vložil do filmu veškeré své schopnosti a emoce, ale v příběhu o lásce a intimitě nelze říci doslovně vše, aby to zároveň nepůsobilo strojeně a jako citové vydírání. Na konci dne jsem to však Mamorovi vše zbaštil i s navijákem a závěrečnou píseň jsem si broukal ještě několik dní. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Od Hosodu je to pre mňa len druhý film, ale ten auteur prístup je tu mimoriadne silný a je veľmi ľahké rozoznať kto ho natočil. A nielen podľa "Time waits for no one" ale i tým, ako na prvý pohľad chaoticky je príbeh vystavaný a ako i treba pekelne pozorne všímať aj najmenšie detaily filmu aby ho bolo možné naplno doceniť. Vyzerá trochu ako Konova Paprika pre teenagerov ale klame to telom, viac než variácia na krásku a zviera je to film o deťoch týraných či už rodičmi alebo ich vlastnými traumami a démonmi a ich eskapizme vo forme sociálnych sietí, kde môžu byť sami sebou (alebo tým čo si myslia, že sú oni sami). Veľmi málo filmov dokáže takto presvedčivo vysvetliť rodičom čo asi ich dieťa prežíva v puberte. A navrch, naprosto perfektná muzika, kde piesne slúžia deju a nie je to len rozkokošené poskakovanie zvieratiek z Disneyoviek ale prežívanie samých seba. Bežte do kina kým to ešte hrajú, lebo ďalšie anime nám do kín pustia možno o desať rokov. 9/10 ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (1)

  • Během světové premiéry na festivalu v Cannes si snímek vysloužil čtrnáctiminutový potlesk ve stoje. (Future Gate)

Reklama

Reklama