Reklama

Reklama

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného majiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora. Producent celé desaťročia zneužíval svoje mocenské postavenie a "predával" svoju filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť. Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, ktorá sa nebojí prehovoriť. Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu "sexuálne násilie". (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (72)

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Od Carey Mulligan a Zoe Kazan dobře zahrané a od režisérky podané nanejvýš důvěryhodně, ale marná sláva na mě byl film příliš suchopárný.  Pátrání novinářek pro mě nebylo dostatečně intenzivní, oběti jsou vykresleny natolik povrchně, že jsem s nimi nedokázal víc soucítit a celkově mi chyběly vypjaté scény, ve kterých by se snažil Weinsteinův tým házet žurnalistům klacky pod nohy. Chápu důraz na autentičnost, ale někdy neškodí popustit uzdu fantazii a realitu si trochu přibarvit. A svou roli tu hraje i fakt, že jsem k celému #metoo trošku skeptický. Určitě nerozporuji Weinsteinovu vinu a jemu i mnoha dalším přeji jen to nejhorší, ale zároveň mám pocit hraničící s jistotou, že postupně celé hnutí spadlo do roviny vyřizování si osobních účtů či snahy se zviditelnit a vydělat. Buď jak buď z hlediska filmařského se jedná o neobjevnou rutinu, která neurazí, ale ani nenadchne. 50% ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

She Said je veľmi pútavo natočená dráma, nenudila som sa ani chvíľku. Myslím si, že takáto silná téma si zaslúžila takýto film, podľa mňa to najlepšie o #MeToo. Až sa divím, že to celé neprasklo skôr. Veľmi ma potešil casting, nomináciu na Golden Globe by som okrem Carey Mulligan dala aj Zoe Kazan, myslím si, že obidve boli výborné (Zoe možno ešte viac). Milým prekvapením je pre mňa Jennifer Ehle, ktorú som spoznala až ku koncu filmu "jaaaaj veď to je skvelá Elizabeth Bennet z Pride and Prejudice" a tiež mi chvíľku trvalo, kým som zaregistrovala Patriciu Clarkson. Herecké výkony sú tu ozaj obdivuhodné a film stojí za pozretie. Pre mňa bolo zaujímavé sledovať aj súkromné životy Jodi a Megan, obdivovala som ich odvahu a snahu, ale aj ich ľutovala, aké ťažké to museli mať, ale hlavne preto, že nemali veľmi čas na to vychutnať si čas s rodinou - najmä u Megan, tehotenstvo a prvé mesiace s bábätkom, akoby jej to všetko tak trochu unikalo popri tej veľkej story, aspoň že ich veľká obeta stála za to! Váham medzi 4 a 5* a som rada, že môj prvý tohtoročný film nebola nejaká blbosť. 85%. ()

Reklama

moviefilm 

všetky recenzie používateľa

Je to nesmierne slušný film. Má veľmi solídne herecké výkony výkony a strih, tie však nedokážu zachrániť to, že filmu často chýba emócia. Je to nesmierne vážna téma, ale film je chladný a ťažko sa doň "ponára". Možno je to tým, že celá vec je príliš čerstvá a tak o nej nemožno rozprávať s filmárskou slobodou. Počkať tak desať rokov a možno by sa zopakoval podobný oscarový úspech, ako v prípade tematicky podobného Spotlight, ktorého mi She Said často pripomínal. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Spotlight (#MeToo Version). Porovnanie s oscarovým snímkom sa v prípade She Said žiada hlavne z dôvodu žurnalistického prostredia, inak sú to pomerne odlišné filmy. Tam kde bol Spotlight formou hravý, divácky vďačný film, She Said si vďaka réžii Marie Schrader drží po celý čas pomerný divácky odstup, netlačí nijako na pílu v oblasti citou a vlastne ani v zobrazovaní sexuálneho násilia o ktorom pojednáva. Podobne ako skvelý seriál Unorthodox sa režisérka nepokúša o filmovú rekonštrukciu udalostí, ale skôr o ich opis a to najhoršie sa odohráva "iba" na pozadí, akoby za slovami, ktorým ho opisujú jednotlivé obete. Napriek tomu sa pomaly, postupne dokáže divákovi dostať pod kožu a v závere priniesť zadosťučinenie a poklonu dvom odvážnym novinárkam za to, že sa im podarilo dostať na kolená aj takého niekoho akým bol v Hollywoode práve Weinstein. Vo výsledku tak skvelo zahrané (pre Carey Mulligan mám večnú slabosť) a na prvý pohľad možno o niečo obyčajnejšie spracovanie skutočných udalostí, ale o to viac citlivejšie a v samotnom jadre silnejšie. CELKOVO: 7/10 ()

Handle 

všetky recenzie používateľa

Filmařsky je to určitě kvalitní práce a celkově to působilo velmi autenticky. Vzhledem k námětu to totiž klidně mohl být srdceryvný film plný slz a pompézní hudby, takže za tu uvěřitelnost tvůrcům palec nahoru. Emoční dopad už byl ovšem slabší, jak kdyby film neměl větší ambici než ukázat divákům jednu důležitou kauzu. She Said je určitě zajímavé drama, jen bohužel za pár dní tak trochu vyšumí z hlavy. 3,5* ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (10)

  • Ashley Judd, Gwyneth Paltrow a Judith Godrèche, ktoré boli dôležitými zdrojmi pre novinárky New York Times, v tomto filme hrajú samy seba. Paltrow a Godrèche sa objavujú iba ako hlasy mimo kamery, ale Judd hrá na obrazovke samu seba (dwdb)
  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Na základe rovnomennej knihy z roku 2019 od Jodi Kantor a Megan Twohey. V apríli 2018 sa produkčné spoločnosti Annapurna a Plan B spojili, aby získali práva na príbeh ešte pred vydaním samotnej knihy. (dwdb)

Reklama

Reklama