Reklama

Reklama

Když tu není člověk, zvířata tančí

(TV film)
  • Francúzsko Quand l’homme n’est pas là les animaux dansent ! (viac)
Francúzsko, 2021, 2x52 min

Réžia:

Thierry Berrod

Obsahy(1)

Ze dne na den se kvůli virové hrozbě vylidnily ulice a zavládlo v nich ticho, které děsilo. Ale ne všechny... Pandemie koronaviru z let 2020 a 2021 vnesla do životů nás všech omezení, jaká si nikdo do té doby nedokázal představit. Pod hrozbou nebezpečného viru se život ve městech téměř zastavil. Takřka tři miliardy lidí se musely náhle uzavřít ve svých domovech. Volně žijící zvířata, žijící v městském prostředí, si už na člověka dávno zvykla. Ten je totiž krmí a od narození vychovává stejně, jako by to dělali jejich vlastní rodiče. Už jsme si zvykli na různé neuvěřitelné záběry zvířat ve městě. Ale v roce 2020 skutečnost předčila fikci. Obyvatelé měst celého světa natáčeli na své mobily dříve naprosto nepředstavitelné scény. Pávi, kozy, srnčí, laně, divočáci, lišky, lasičky a spousta jiných divokých zvířat se procházela po asfaltu, jako kdyby byla na zemi sama. Zdálo se, že jsou spíš udiveni než znepokojeni tím světem, z něhož, jak se zdálo, tak náhle zmizeli lidé. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (3)

Piri 

všetky recenzie používateľa

Nielen pre človeka to bolo jedinečné obdobie. Taký pokoj som v Bratislave nezažil. A to nie sme ani 10 miliónové mesto ani miliónové. Ako z filmu Ja, legenda. Tento pocit vyplývaj aj z faktu, že žijem od narodenia priamo v centre zrovna neďaleko Hl. stanice. Takže vzdialenejší Bratislavčania to nemuseli tak pociťovať, ak necestujú do centra. Rozprávková etapa, kľud, takmer žiadna MHD ani iná doprava a ani psy ani žobráci, jednoducho nič zbytočne rušivé. Ideál pre fotografov. Myslel som si, že sa niečoho takého nedožijem. Bolo skvelé stáť ako jediný na frekventovanej križovatke úplne sám o 8h ráno a vidieť pomaly až koniec cesty dole a úplne bez áut. Škoda, že som to ani raz nevyužil na fotenie. Také zábery už nespraví asi nikto nikdy. Najväčším nepriateľom fotografov je doprava a ľudia v zábere, ak fotia mestské lokácie. Na tomto dokumente vidieť, že ako naozaj málo stačí, aby sa príroda regenerovala a že to platí aj pre ľudí. Prečo by sme mali vlastne žiť v permanentnom hluku či svetle reflektorov? Dávno sa vie ako to všetko negatívne vplýva na všetko. Doslova zíram aké možnosti protihlukové existujú, dokonca podvodné. U nás nie sú schopní postaviť ani obyčajnú protihlukovú stenu. Ako sa u nás pristupuje k novým technológiám vidieť pri budovaní nových LED osvetlení miest - zbytočne intenzívne biele svetlo a zle umiestnené. A ovzdušie? O všetkom sa vie, ale nikto nič nerobí. Aj my máme smog, ale našťastie nie na takej úrovni, žeby sme kvôli tomu nevideli kopce. Evidentne všetkým by sa zišiel pravidelný takýto lockdown raz ročne minimálne napríklad na mesiac. Tiež neviem prečo by sme furt mali pracovať. Už aby AI všetko prevzalo a my si vyložíme iba nohy a peniaze zaniknú. Od Star Treku na nič iné od dectva nečakám ha ha :)) ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

"Vsude se mene stresovanych zviratum zmocnila rozmnozovaci horecka" uslysite v dokumentu. U lidi je tento efekt patrny v dobach valek. V prvnim dilu me zaujalo, ze ptaci, ktery nedokazi zpivat hlubokym hlasem jako hrdlicky hlucna mista opousteji. ()

Reklama

Xeelee 

všetky recenzie používateľa

Hluk ničí vše. Nejen lidské zdraví, ale i to zvířecí. Ptáci u letiště během hluku nejí, nedávají pozor na predátory, narušuje to způsob rozpoznávání vhodných partnerů pro páření u ptáků, ohrožuje kytovce... Když hluk přestane, mnoho zvířat mění své chování a i pandy v zoo se začnou pářit. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama