Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Carl Brashear (Cuba Gooding Jr.) sa narodil ako syn chudobného černošského roľníka na americkom juhu. Jeho otec Mac (Carl Lumbly) nechce, aby syn celý život trpel núdzou ako on, ale naopak, aby sa vzdelal a niečo dosiahol. Najväčšiu perspektívu v 40. rokoch minulého storočia mu mohla poskytnúť iba armáda, rasová nerovnosť však vládla aj v nej. Carl sa dá naverbovať k námorníctvu, stane sa najskôr kuchárom, potom sa osvedčí ako záchranný plavec, ale jeho sen je stať sa potápačom. Na každom kroku sa stretáva s otvorenými rasistickými predsudkami. Napriek tomu sa ako prvý černoch dostal do elitnej školy pre potápačov – záchranárov v Bayonne neďaleko New Yorku. Nie je bojovníkom v poli, ale expertom záchranárom. Jeho nadriadený veliteľ Billy Sunday (Robert De Niro), známy drsný muž, však nie je z Carlovej prítomnosti v jednotke nadšený, dáva mu to poriadne pocítiť a šikanuje ho. Carl sa však nevzdáva a sám sa aj vzdeláva. Hoci je preukázateľne najlepší, odopierajú mu odmeny, chcú ho dokonca utopiť, ale Carl prekoná všetky príkoria a stane sa prvým černošským veliteľom potápačov. Neskôr sa ešte raz ocitne tvárou v tvár diskriminácii, keď príde o nohu a majú ho prepustiť zo služby. Tentoraz mu však pomôže práve bývalý veliteľ Sandy, ktorý presvedčí sudcu, že Carl môže službu vykonávať aj naďalej. Medzi mužmi sa zrodí vzácne priateľstvo... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (169)

klerik 

všetky recenzie používateľa

No dobre, trochu napätia tu bolo. Ale inak dosť nekonzistentne napísaný scenár (dejový oblúk wtf). Herci nemajú čo extra hrať. Niečo o chlapskej hrdosti, niečo o rasizme, niečo o láske... a všetko je to divácky nepríťažlivé (je to čiastočne aj dobou, do ktorej je film zasadený). Ako TV film by to bolo zaujímavé, takto premárnená príležitosť... ()

OG_Swifty 

všetky recenzie používateľa

Hodně podhodnocený film inspirovaný skutečným hrdinou Carlem Brashearem. Sice nic nevynalezl nebo nevymyslel, ale pro svou zemi odvedl hodně práce a především bojoval proti okolnostem, což by většina lidí včetně mě asi nezvládla. Film samotný není kdovíjaký trhák, ale Cuba Gooding Jr. to zahrál dobře a celý film pak stojí i na fantastickým De Nirovi. Taky tam hraje sexy (tehdy) Charlize Theron. ()

Reklama

JohnSmith 

všetky recenzie používateľa

Filmy podle skutečných událostí mám rád. Mám rád i De Nira a dokážu skousnout Goodinga. Jenže tenhle příběh je jako okopírovaný ze spousty jiných příběhů. Pohádka o chudém černém námořníkovi co se dostal až na vrchol. Ta samá klišé jako v podobných filmech.Všichni jsou proti němu a nakonec ho všichni ti správní američtí hoši plácají po ramenou. Problémem filmu je i to,že Tillman nedokázal dát filmu patřičné tempo a napětí. ()

Kaka 

všetky recenzie používateľa

De Nirova nasraná póza byla k vidění již v mnohem lepší podobě (za podpory lepšího scénáře, režiséra) a Gooding Jr. rovněž nepředvádí zrovna herecké hody. Ne že by Tillman za režisérskou stoličkou vyložene propadl, Men of Honor má slušný potenciál, několik solidně napínavých, patetických a romantických scén, ze kterých si bude divák odnášet většinou dost smíšené emoce. Na druhou stranu trpí nedostatkem invence a jistým syndromem nedotaženosti. Bohužel nechybí ani typicky rádoby silné a hlubokomyslné výjevy. Není jich ale naštěstí mnoho, takže se dají ustát a tříhvězdičkové ocenění lépe průměr vystihnout nemůže. ()

Karlas 

všetky recenzie používateľa

Tohle opravdu ne. Filmy o utlačování černošských hrdinů a jejich vítězství nad svými trýzniteli možná patří do amerického programu začlenění Afroameričanů do společnosti, ale rozhodně ne do filmů, na které bych se dokázal dívat s obdivem, jak "dobro" vítězí nad zlem. Propagandistický kousek s jasným záměrem pohladit ego části obyvatel, ke které Amerika cítí dluh...pozdě. ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (6)

  • Synovec Carla Brasheara Donald je hokejistou týmu NHL Washington Capitals. (duklak2)
  • Carl Brashear zemřel 25. Července 2006 ve věku 75 let. Film byl tedy natočen ještě během jeho života. US NAVY na jeho počest pojmenovala zásobovací loď třídy Lewis and Clark - USNS Carl Brashear (T-AKE-7), která vstoupila do služby 4. března roku 2009. (Posheidon)
  • Carl Brashear sloužil půl roku v námořním doprovodu prezidenta Eisenhowera. (duklak2)

Reklama

Reklama