Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V Budapešti nakrútený prepis rovnomennej klasickej Rostandovej hry, napísanej podľa skutočnej postavy fantastu, búrliváka a rojka, z ktorého autor urobil romantického hrdinu, trpiaceho komplexom kvôli veľkému nosu, fanfaróna a platonického milenca Roxany, ktorú očarúvajú jeho listy, podpisované ale menom krásneho Christiana. Veľkolepo inscenovaný príbeh nakrútený v realistickom duchu zachováva veršované dialógy. Risk vyšiel vďaka perfektnému výkonu G. Depardieua, oceniť hodno i ďalších hercov, premyslenú réžiu, dobrú výpravu a kostýmy. Film tvorí na poste komerčného diela protiváhu viacerým dokonalým, ale plytkým hitom. Komentár pôvodnej hry nahradili tvorcovia akciou - potrebný text doplnil vlastnými alexandrínmi scenárista J.-C. Carriére. Dvanásťslabičný alexandrín dáva jazyku (a do istej miery aj inscenácii) "swingové tempo". Postava malého chlapca, ktorý opodiaľ sleduje niektoré dramatické scény, znázorňuje režiséra filmu, ktorý bol od mladosti touto drámou očarený. Film získal roku 1991 Oscara za kostýmy, nominovaný bol tiež v kategóriach zahraničný film a masky. A po zásluhe tiež za herecký výkon v hlavnej úlohe. Depardieu bol za svoj výkon ocenený na MFF v Cannes. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (122)

pinguinka 

všetky recenzie používateľa

Film, kvůli němuž jsem se chtěla naučit po češtině nejsladšímu a nejkrásnějšímu jazyku – francouzštině, což se mi částečně podařilo, a teď se bohužel daří zapomínat. To ale neplatí o skvělé adaptaci s úžasným Gérardem Depardieu v hlavní roli, kterou si často připomínám filmem samotným i předlohou a na kterou zapomenout nelze. Vypomohu si slovy Roxane, neboť říkají vše: Ah! qu'il est beau, qu'il a d'esprit, et que je l'aime! ()

RoyBatty444 

všetky recenzie používateľa

Usadám a hold vzdať chcem, filmu výnimočnému ako sen. Predloha naskrz klasická, plátno rozžiarila sťa iskra v plameň sa obrátila. ˝Nebol ničím a bol vším˝ slová, ktoré zavŕšia Cyranovu púť za láskou. Veľkolepo natočené a výnimočne podané nie len Depardieuom, ale všetkými a kus svoj pridal aj pán režisér vycibreným zmyslom pre detail a historickú podobnosť. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všetky recenzie používateľa

Skutečně vynikající! I když jsem se po zhlédnutí závěru a zamyšlení se nad celým filmem neubránila vzpomínce na jiný francouzský film, o kněžně de Cléves, ale herecký výkon Gérarda Depardieu a krása mladého Vincenta Pereze jsou dech beroucí a téměř na šestou hvězdičku, takže konečně jsem zase s něčím po dlouhé době úplně spokojená (hm, pravděpodobně od Dámy s kaméliemi), takže v náznaku poklony tomuto filmu "Svůj širák odhazuji v dáli a s grácií." ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Nádherný přepis díla, které bude zábavné a zajímavé za všech okolností, kdy se ho chopí zajímaví tvůrci. Zamýšlet se nad kvalitami tohoto filmu, kde hlavní roli hraje Gérard Depardieu je asi stejné, jako se zamýšlet nad kvalitou aktuální pražské divadelní hry, kde hlavní roli hraje Martin Hoffman. Oboje je geniální, přehnaně teatrální, zatraceně zábavné a v jistých místech nezapomenutelné. ()

finy_cz 

všetky recenzie používateľa

Krásný příběh. Sice nejsem zastánce veršovaných filmů, ale tenhle se povedl. Každopádně byl Cyrano dost upovídaný a dost mi zkazil pocit z celého filmu, když čtvrt hodiny umíral z toho 10 minut v monologu už celkem nesmyslných veršů. Každopádně se mi líbilo, že vybrali zrovna Gérarda Depardieu pro hlavní roli. On sám o sobě je osobnost a ve skutečnosti zas o tolik menší nos, než mu udělali nemá, takže jsem si na začátku filmu snažil vzpomenout, jak vlastně vypadá a jestli je to pravé. Není, ale i tak si myslím, že by mu větší nos neuškodil. Za mě 4/5 (75%). „Ani tento film mě nepřesvědčil => není nad pořádný animáky => můj osobní seznam“. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (7)

  • Gérard Depardieu (Cyrano) byl svou postavou natolik fascinován, že ještě dlouhou dobu po natočení filmu nosil knír a dlouhé vlasy. (Terva)
  • Film je první barevná adaptace stejnojmenné knihy. (Terva)
  • Pro film bylo potřeba 2 000 herců a stejný počet kostýmů. Některé kostýmy byly speciálně navrženy přímo pro tento snímek. (Terva)

Reklama

Reklama