Reklama

Reklama

Pápežov zákon

  • Česko Papežův zákon (viac)
Trailer 1

Píše sa druhá polovica devätnásteho storočia a rozbúreným Talianskom zmietajú revolucionárske zmeny. Jednej noci vtrhne do domu židovskej rodiny Mortarovcov pápežská garda s rozkazom zmocniť sa šesťročného Edgarda. Chlapec bol totiž údajne tajne pokrstený a podľa zákona tak teraz patrí katolíckej cirkvi. Na pozadí mnohoročného boja o zjednotenie Talianska, keď sa postavenie cirkvi a jej moc otriasajú v základoch, bojuje Edgardova rodina za spravodlivosť a vrátenie uneseného syna. Pápež je však silným súperom. Matador talianskej kinematografie Marco Bellocchio natočil napínavý príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá vzbudila rozruch po celom vtedajšom svete. (ASFK)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (12)

Ediebalboa 

všetky recenzie používateľa

S některými katolíky to nikdy nebylo jednoduché. O to víc, když jim začínalo téct do bot. Film vypráví o uneseném židovském chlapci, který se narodil ve špatné době za špatných okolností. Jako premisa velkého dramatu na pozadí italského Risorgimenta to vypadá slibně. Proč mi pak nejdramatičtější přišla často zbytečně přepálená hudba? Chlapec v první třetině zažije mnohé, nicméně po prvním kázání už započne pouze tradiční vymývání mozku, jež není vyloženě bez nápadu, ale do psychiky hlavního protagonisty nahlédne jen pomálu. Potenciálně zajímavé dospívání v područí Vatikánu se přeskočí úplně, protože film chce mít čas i na soudní drama a postupný úpadek tohoto zbankrotovaného státu. A hlavní hrdina se přitom přeneseně i doslova vytrácí. [Viennale 2023] ()

LukyVanco 

všetky recenzie používateľa

So žiadnym filmom som sa nevedel tak dokonale stotožniť ako s majstrovským dielom Marca Bellocchia. Môj rozkrok horel vášňou pri pohľade na duchovných otcov a ich uslintaných tvárí, keď spozorovali sporo odetého chlapčeka, čakajúceho na poriadny výprask od Boha. Moje kresťanské srdce plesalo ba priam pištalo vzrušením pri scénach, kde sa odohrávali bohoslužby a iné duchovné sviatosti.    WOW, bravo! ()

Reklama

Koco 

všetky recenzie používateľa

V Pápežovom zákone Bellocchio pokračuje v projekte zobrazovania temných pasáží talianskej histórie (Prvý zradca, Esterno notte) podstatne menej presvedčivým spôsobom. Film nešťastne uprednostňuje veľké dejiny (postupná strata postavenia cirkvi, vznik moderného Talianska) pred malými (rodinná tragédia). Divákovi je poskytnutý minimálny prístup do mysle protagonistu. Namiesto mapovania postupného procesu straty identity a nástupu ťažkého štokholmského syndrómu prichádza melodramatické odhalenie na záver. Nepomáha ani generické vizuálne uchopenie epochy a ohyzdné CGI sekvencie. ()

Ivi06 

všetky recenzie používateľa

Velmi smutný pravdivý příběh o šestiletém chlapci, který byl vyrván z náruče své židovské rodiny za účelem konverze na křesťanskou víru, což byla jedna z dalších monstrózních praktik církve. Rodina se léta snaží chlapce dostat zpět domů, ale marně… a malý Edgardo má před sebou přetěžký, ba skoro nemožný úkol: zůstat věrný své rodině a víře i přes dlouholeté vymývání mozku, což vyústí v absolutní rozpolcenost chlapce… Nejsrdceryvnější scéna je potom setkání po letech s maminkou, která leží na smrtelné posteli. Film má fantastickou výpravu, herecké výkony všech hlavních herců jsou obdivuhodné… vytkla bych jen stopáž (klidně bych to o 20min zkrátila), a chvílema trochu přehnaně náboženská dramatická hudba, ale jinak určitě stojí za to film vidět. [Festival de Cannes 2023] ()

tomashrabek 

všetky recenzie používateľa

(KVIFF 2023) Zopár chybných režijných rozhodnutí, roztrieštenosť perspektívy a nedostatočne vykreslené motivácie zrážajú inak extrémne zaujímavý príbeh. Nejednoznačnosť scén, ktoré mali byť emocionálnym vrcholom filmu, síce vyvolá pochybnosti, ale skôr než o hlavnej postave o filmárskej zručnosti autorov. ()

Galéria (38)

Reklama

Reklama