Reklama

Reklama

Nyad

Trailer

VOD (1)

V šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky? Diana Nyad má prostě celoživotní sen a teď si ho chce splnit. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (96)

Pajky3 

všetky recenzie používateľa

Mám rád inspirativní filmy, obzvlášť když se týkají sportu a jsou zaloužené na skutečné události, takže to se mnou Nyad neměl tak těžké. Navíc Annette Benning a Jodie Foster jsou skvělé herečky a užívají si to. Umanutost Diane nezná mezí a nelze jinak než ji obdivovat, i když bych ji za kamarádku asi jen těžko snášel, o to víc obdivu zaslouží také Bonnie a vlastně celý tým, který se s ní na tomhle snu podílí. Za mě skvěle a Netflix by měl v produkci takových filmů jen pokračovat. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Ak mám pravdu povedať, o príbehu Diany Nyad som doteraz absolútne netušil, takže to bolo pre mňa všetko úplne nové a v podstate aj prekvapivé. Jej odhodlanie a cieľavedomosť sú rozhodne inšpirujúce - a to čo sa jej v 60ke podarilo, to je absolútne úžasné! Samozrejme, zásluhu na tom majú aj jej trénerka a motivátorka v jednom, a taktiež skúsený navigátor. Scenár znie možno triviálne, ale celé spracovanie príbehu je výborné - vrátane psychologického rozmeru, ktorý tu bol dosť citeľný. Bolo skvelé, že tu boli ukázané aj všetky tie nepodarené pokusy a početné nezhody medzi Dianou a jej tímom. Aspoň bolo vidno, že tento monumentálny úspech sa vôbec nerodil ľahko. Veľmi dobré = 4* ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Toto ak by nebolo podľa skutočných udalostí a napriek tomu by to natočili, nikto by tomu neveril, považoval by to za rozprávku, za čisté sci-fi. Ty kokos, ja vlastne neviem, či by som tomu nemal dať rovných 5* (tvorcom by som vyčítal azda len to, že sa na to nevykašľali a nedali toho psa aj na palubu). Ono je mi trochu divné o Nyad hovoriť ako o feel good, filme pretože sa tu stane viacero príšerností a drsných zvieracích útokov, ale áno, ono to vlastne asi skutočne JE feel good film. A to fakt báječný. Jodie Foster hrá trochu nevďačnú „nahrávačskú“ rolu, ale samozrejme je skvelá a ako to už chodí, nebyť výborne obsadenej a zahranej vedľajšej úlohy, hlavná by nemusela fungovať. Len ma zarazilo, ako ten čas letí. Akoby to bolo len teraz, čo som si kupoval videokazetu s Mlčaním jahniat... a zrazu Jodie má šesťdesiat. Ale taký je život. A asi na mojom miernom šoku mal podiel i suchý fakt, že posledné desaťročie hrala len v štyroch filmoch, z toho jeden je práve Nyad. Annette Bening som nikdy nemal rád, ale tu je famózna, tak akurát strelená a trocha výstredná, ale uveriteľným spôsobom (a najmä teda zjavne len kopírovala svoj reálny predobraz). Obidve plným právom dostali oscarovú nomináciu a osobne si myslím, že mali sošky získať namiesto tých, ktorí ich získali, pretože boli proste lepšie. Film trvá viac ako dve hodiny a hoc by mohol skĺzať do monotónnosti, vďaka perfektne spracovaným postavám, výborným hereckým výkonom, dialógom, ktoré neviete prestať počúvať a ktoré tnú do živého a samozrejme i vďaka soundtracku, neustále udržuje vašu pozornosť do takej miery, že niektoré akčné veľkofilmy za 200 miliónov dolárov sa môžu s čistým svedomím strčiť. Rhys Ifans síce vyzerá ako niekto, po kom by v 90. rokoch za bežných okolností šla Clarice Starling, ale i on je famózny (zabudnite na Nothing Hill). ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pocitovo tri, ale keďže ide o účelovku, tak menej. Navyše klamlivú. Samozrejme, že hrdinka je lesbička a hlavne kvôli tomu sa to  natočilo, pretože takíto hrdinovia sú vyhľadávaní. Aj keď dosahujú niektoré nezmyselné ciele, ktoré aj Guinessova kniha vymazala zo záznamu, pretože je pochybné, či sa to naozaj stalo tak, ako vidíme vo filme. Rovnako tak scéna so žralokmi je vymyslená, tak ako aj dramatizácia na konci, kde Bening pateticky robí posledné krôčiky v 15 centimetrovej vode a vedľa nej máva dúhová vlajka. Potom prestrih na aktuálne zábery a nič také nevidíme, ani roztrasené nohy v posledných chvíľach, ani vlajku. Takže čistá účelovka s priezračným cieľom aj za cenu lží. ()

kajas 

všetky recenzie používateľa

Díky životopisným filmům se často dozvídám o zajímavých osudech lidí, o kterých jsem do té doby neslyšela. Nyad je přesně tenhle případ. Snímek stojí a padá na faktu, jestli vám bude sympatická hlavní postava. Annette Bening (kterou mám pořád zafixovanou jako manželku z Americké krásy, takže mě upřímně šokovalo, jak zestárla) a určitě se jí povedlo zobrazit tu neskutečnou houževnatost. Bohužel jsem ale více soucítila s vedlejšími postavami, které musely snášet Dianinu sobeckost a neohleduplnost – Jodie Foster a Rhys Ifans byli mimochodem skvělí. Film je ve své druhé polovině taky poněkud repetitivní a ztrácí tempo, kromě herců má ale taky super soundtrack a za jedno zhlédnutí podle mě stojí. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (6)

  • Skorší scenár Roberta Speclanda bol v roku 2015 uvedený na čiernej listine najlepších nevyrobených scenárov roka. (Arsenal83)
  • Toto preplávanie z Kuby na Floridu nebol nikdy formálne ratifikované pre nedostatok nezávislých pozorovateľov a neúplné záznamy. Guinessova kniha rekordov teda zrušila tento úspech, na čo Nyad reagovala slovami: "Možno som mala v sebe príliš veľa arogancie, ako napríklad: 'Nepotrebujem to nikomu dokazovať.' Je to moja chyba."  (Arsenal83)
  • Film zjednodušuje plavbu Diany Nyad (Annette Bening) z Kuby na Floridu, zobrazuje ju len s jedným plavidlom a zameriava sa na plávanie „bez asistencie“, čo skresľuje skutočnú udalosť zahŕňajúcu viacero plavidiel, komplexnú posádku a použitie rôznych zariadení. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (viac)

Reklama

Reklama