Reklama

Reklama

Stredoškolák Homer Hickam žije v odľahlom baníckom mestečku Coalwood vo východnej Virgínii, kde ho nečaká žiadna svetlá budúcnosť, len práca v hlbokej a tmavej šachte. V tomto zapadákove sa dá zarobiť na živobytie len prácou v bani. Homer sa však radšej sleduje nočnú oblohu ožiarenú hviezdami. Má veľkú predstavivosť a túži objavovať vzdialené svety. Jedného dňa zbadá na oblohe letieť prvú sovietsku družicu Sputnik. Začne sa zaujímať o rakety a dokonca sa spriatelí s opovrhovaným šprtom Quentinom. Spolu s ďalšími dvoma priateľmi začínajú amatérsky stavať malé rakety. Ich prvé pokusy sú však zúfalé. Aby získali viac vedomostí, študujú chémiu, fyziku, matematiku a nasávajú informácie z kníh. Nakoniec sa im podarí zostrojiť prekvapivo funkčné rakety. To už nie sú len hračky, ale ak uspejú v medzištátnej súťaži mladých technikov, predstavujú aj možnosť úniku z rodného mesta. Homérovi však stojí v ceste jeho vlastný otec, ktorý opovrhuje jeho koníčkom a chce, aby ho Homer vystriedal na pozícii banského majstra. Homer sa však nevzdáva, aj napriek prekážkam ide za svojím snom a v dospelosti sa stane úspešným technikom v Národnom úrade pre letectvo a vesmír. Kariéru banského majstra v zapadákove vo Virgínii tak vymenil za prestížnu prácu pre americkú vládu v NASA, agentúre zodpovednej za americký kozmický program a letecký výskum. A tomu sa povie úspech! (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (194)

golfista 

všetky recenzie používateľa

Výborný film podle skutečného příběhu o jednom z mladých průkopníků raketových letů ve Spojených státech. Parta čtyř mladíků z hornického městečka se pokusí změnit svůj předem nalinkovaný osud horníků. O svá další studia se zaslouží účastí v soutěži technické zdatnosti s prototypem rakety. Režiséru Johstonovi se i bez velkých hereckých hvězd podařilo natočit velmi působivý film. ()

Jossie 

všetky recenzie používateľa

Citové vydírání a sentiment? Ano, to všechno v tomhle filmu najdete, ale tak dobře natočené, že to zatraceně dobře působí. Nezdolnost Homera Hickama a jeho tvrdošíjná cesta za snem postavit raketu, získat stipendium a vystudovat školu, místo práce v dolech, jak po něm vždycky vyžadoval jeho otec, byla obdivuhodná. ()

Reklama

kleopatra 

všetky recenzie používateľa

Mám ráda filmy o lidech, kteří se nenechali odradit, kteří si - považováni okolím za blázny - věřili a nejenže "to aspoň zkusili", ale nepřestávali na svém snu pracovat a nebýt těch dojímavých klišé jako když nenáviděná hornická helma leží vedle stojánku s fotkou vědeckého idolu nebo pohled do hvězdného nebe při klesání výtahu do šachty nebo ten konec s tátou, vlastně nebýt "příkras", které film zřejmě měly pozvedat (a divákovo srdce a slzné váčky polechtat), ale v mých očích mu byly naopak medvědí službou, bych byla (ráda) štědřejší, protože ten film by na to býval měl. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý, priamočiary, ničím neobvyklý film o ceste za chlapčenským snom. Zaujal ma tým, že aj ja som sa k štúdiu chémie dostal cez konštruovanie primitívnych rakiet. Potešili ma i krátke ukážky hudby z mojich obľúbených sixties. S americkým pátosom som už zmierený, aj keď mi naďalej prekáža, a za chyby v preklade chemických zlúčenín a niektorých odborných termínov tento film nemôže. ()

Radek99 

všetky recenzie používateľa

Americký (rodinný) film o těch správných amerických hodnotách. Silný je archetypální vztah a střet autoritativního otce a syna, který odmítá jít v předpřipravených otcových stopách, tedy model opakující se co je lidská civilizace civilizací. Rámování maloměstským zapadákovem celý střet ještě zesiluje. To, co je na první pohled nedostatkem, tedy dopředu jasné směřování děje, může být v tomhle případě i předností, kde jinde než v Hollywoodu, tedy filmové továrně na sny, se sny tak bezezbytku šťastně plní... ()

Galéria (31)

Zaujímavosti (13)

  • Pravé jméno otce hlavního hrdiny není John Hickam, ale Homer Hickam Sr. (rodo)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • Strojvůdce lokomotivy ve scéně, kdy chlapci rozebírají koleje, si zahrál uznávaný autor fotografií z prostředí parních lokomotiv  O. Winston Link. (HellFire)

Reklama

Reklama