Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci vskutku ukážkovej kariéry nečaká trojhviezdičkového generála Eugena Irwina (Robert Redford) zaslúžený dôchodok, ale desať rokov za neuposlúchnutie rozkazu pri bojovej misii vo väzení, pýšiacom sa romanticky dvojzmyselným menom Castle (čo okrem známejšieho ekvivalentu „hrad“ označuje i menej poetickú „pevnosť“)! Zakrátko po príchode na toto nehostinné miesto Irwin zisťuje, že plukovník Winter (James Gandolfini) – veliteľ väznice – tu vládne železnou rukou a nevadí mu ani tvrdšie zaobchádzanie s odsúdenými. Hrdý exgenerál sa preto rozhodne spoluväzňom pomôcť v opätovnom nájdení ich hrdosti a ľudskej dôstojnosti. Tento boj na dlhé lakte však vyžaduje veľa síl - a cena, ktorú zaň všetci zúčastnení budú musieť zaplatiť, nie je zanedbateľná... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (298)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Film z roku, kedy sa veľa zmenilo a pre mňa je symbolom toho, že v USA je niečo zhnitého a skutočné hodnoty sa stratili. Má to byť symbol, že skutoční vodcovia nakoniec vždy predčia tých zlých. Avšak ako prevzatie väznice to je veľmi hlúpe. Dbá to skôr na nejaké patetické reči, prípravu akosi vynecháva pre záverečnú veľkolepú scénu, ktorá má byť prekvapivá. Všetky tie týrania boli slabé, skutočnosť je totiž desivá. Takéto prebratie väznice je dosť naivné, najmä, čo sa týka USA. Takisto aj väzni, ktorí tak veľmi počúvali svojho generála, nikto nezradil. Plus taktiež slabí väznitelia. To záverečné vyvesenie vlajky a ústupok vojakov, to bolo romantické, hrdé až poetické, som mu to však ochotný odpustiť. Celkovo to však nie je žiadny ukážkový film, len hovorí o spravodlivosti, cti a oddanosti. ()

GILLWANDER 

všetky recenzie používateľa

Nie je to druhé vykúpenie z väznice Shawshank (to ani zďaleka) len priemerný film vo väzenskom prostredí, kde sa snažia odsúdení zvrhnúť vládu nespravodlivých. Robert Redford si zahral rolu generála, ktorý túto hodnosť stratil pre svoje prchavé rozhodnutia a tým si vyslúžil desať rokov v chládku. Mark Ruffalo si zahral rolu väzňa a syna kapitánskeho otca, otca ktorý bojoval vo vojne spolu s odsúdeným generálom. Po odmietavom prístupe sa pridať ku generálovi sa takmer stáva volavkou no v čas sa rozhodne pre správnu vec. Obidvaja herci boli vďaka svojím rolám užitočný, hrali slušne a bez pretvárok. Len musím podotknúť herca Roberta Redforda, preto lebo ho nie je často vidieť v takýchto priemerných filmoch. Aspoň priniesol iskru do zatieneného väzenského prostredia. Vo filme mi z hercov vadil iba jeden, hlavný dozorca s nechutným výrazom v tvári spolu s jeho vojnovou zbierkou. Nepáčil sa mi, z jeho výkonu som veru nadšený nebol. I keď po pravde hral ako mal no ale charakterovo bol strašne mimo. Po technickej stránke film nie je zlý. Dĺžka je trochu prehnaná, stačilo to všetko vtesnať do cca 90-100 minút. Veľkolepá dráma to žiaľ už nebude no s privretým jedným okom sa mžeme zhodnúť, že sa na tento film dalo bez nejakých väčších komplikácií pozerať. Ja som osobne spokojný. 60% ()

Reklama

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Dlouhý předlouhý film o cti vojáka a zodpovědnosti velitele. A spousta kydů okolo toho. A pak ještě kupa naivního patriotismu a dost možná i jakási zvrácená armádní agitka. Obsazení slibovalo mnohé a ústřední dvojice to i částečně naplňuje, bohužel nedůstojný scénář sráží kvalitní práci dvou důstojníků kamsi k velmi těžko uvěřitelné frašce o výše uvedených věcech. Obrazovou stránku ještě ke všemu dost poznamenává naprosto nezvládnuté používání triku se zaostřováním na dva objekty současně - tedy vertikální split screen - dvě zaostřené postavy, které mají za sebou dvěma způsoby rozostřené pozadí, to opravdu nevypadá dobře. Jerry Goldsmith odvádí svůj (velmi vysoký) standard a jeho rukopis je jasně čitelný. Ale i Mistrova hudba je jaksi rutinní, takže pokud nejste nadšenými uctívači někoho z herců nebo nechcete studovat West Point, nemáte důvod přijít s tímto filmem o víc jak dvě hodiny života. Napadá mě spousta příjemnějších způsobů jak takovou dobu strávit - a aby bylo jasno, ne ve všech hraje roli sex či láska nebo podobné hlouposti;) Na Poslední Pevnost jsem se díval poprvé a naposledy - 40%. ()

Anthony 

všetky recenzie používateľa

Kdyby nebylo charismatu Redforda, zajímavosti Gandolfiniho a standrardní práce Goldsmithe bylo by to za míň. Tak zhovadilý a nechutně směšný scénář jsem už dlouho neviděl. Ovšem jestli je v amerických věznicích taková realita, tak to se pak omlouvám. Jak se na takovém scénáři mohl podílet Graham Yost, kterého jsem po Nebezpečné rychlosti a Povodni měl dost rád, tomu nerozumím. ()

Segrestor 

všetky recenzie používateľa

Je pravdou, že se dalo ze snímku vykřesat více. Mít na place Redforda a v ruce scénář o charismatickém důstojníkovi, který si podmaní půlku krimu, a neudělat z toho film století, hned za proklamovaným Šošenkem, to chce nervy z ocele. A to jistý Rod Lurie asi setsakramenstky má. Navíc měl k dispozici Toma Waitse, ale že to má vejce, se prokázat nepodařilo. ()

Galéria (65)

Zaujímavosti (8)

  • Věznice, ve které se film odehrává, je Tennessee State Prison. Je to tatáž věznice, kde se natáčela Zelená míle (1999). (Cetnik_42)

Súvisiace novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (viac)

Reklama

Reklama