Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zoufalý muž pátrá po genetickém původu mozkové choroby, které podlehla jeho dcerka. Samotářský detektiv vyšetřuje vraždu starého podivína, jehož pohnutá minulost mění zdánlivě běžný případ v bizarní mystérium. Obě příběhové linie se postupně proplétají v divácky nejúspěšnějším islandském filmu všech dob, nejnovějším snímku Baltasara Kormákura. (kwejgaar)

(viac)

Recenzie (179)

chelseaman22 

všetky recenzie používateľa

Pochmurné a současně syrové jako nedopečená kýta. Prosté herecké obsazení, jež perfektně zapadá do toho islandského chmuru, jež je obohacen notnou dávkou cigaretového kouře, jež je pro Island typický, jako knedle s vejcem pro ČR. Záběry z patologie a venkovského krchova jsou z věru zapamatování hodné. 73% ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Veľmi temná kriminálka z islandského mestského prostredia, ktorá je pre tento typ filmov priam predurčená a ani nemusí mať tak inteligentne, zručne a originálne napísaný scenár, ale svojou atmosférou ma dokázala pohltiť až do konca. Okrem skvelej atmosféry, však ani námet nezostal pozadu. Veľmi svojrázne spracovanie však viedlo k tomu, že po zhruba polovici začínal tvorcom dochádzať dych, ktorý ale našťastie znova nabrali v samotnom závere, i keď niektorí by mohli nesúhlasiť. Herecké obsadenie je pomerne atypické, najmä trojica detektívov robí film veľmi pozerateľný aj po hereckej stránke, záporáci sú typicky chladní, i keď znova musím pochváliť ich výber. Nakoniec sa nezabudlo ani na zameranie na medziľudské vzťahy, ktorého línia mi nie vždy vo vzťahu k celému deju sedela, no je aj tak impozantné, čomu všetkému sa za tak krátku minutáž stihol film venovať. 80%. ()

Reklama

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Myslím, že Kormákur tu snahu o ryzí severskou detektivku trochu přepískl v hyper-drsné a hyper-tragické stylizaci, která hlavně ke konci nepůsobí moc důvěryhodně. Jinak je to krásně natočené, opatřené stylovou výpravou a hlavně typově báječně obsazené. Stačilo trochu méně tlačit na pilu a víc nechat mluvit atmosféru a zajímavé postavy. Režisér je bezesporu talentovaný a plný zdravé energie, Severní blata ji jen ne vždy napínají ideálním směrem. Každopádně jde o zajímavou výpověď o islandské identitě. ()

jojinecko 

všetky recenzie používateľa

Temnotemné krimi, ktoré je síce prepletené, ale všetko tu má hlavu a pätu. Kormákur má od romantika ďaleko, tu sa hrá na autenticitu a realistické vykreslenie. O to väčšie prekvapenie, že sem - tam prebleskne aj čierny humor. Odporúčam pozerať všetkým , ktorý sa chystajú na Island, aspoň budú vedieť aká lahôdka frčí v miestnych fast - foodoch:))) ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Temná kriminálka z ďalekého severu priniesla so sebou hlavne surovú a chladnú atmosféru, ktorá bola na slušnej úrovni. Obsahovo ma však snímok až tak nenadchol. Záhada okolo vraždy starého pána a s tým spojenej genetiky síce nie je zlá, ale to rozpletanie príbehu až po konečné finále nebolo to pravé orechové. Nudné, nezáživné a miestami zbytočne komplikované. Čistý priemer. 60/100 ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (3)

  • Malé město v Kelfavíku se jmenuje Hvalsnes. (TomikZlesa)
  • Erlendur si ve Fastfoodu objedná ovčí hlavu nazývanou "Sviđ", jedná se o skutečnou islandskou specialitu. (TomikZlesa)
  • Postava Örn a jeho dcera Kola jsou v tomto příbuzenském vztahu i ve skutečnosti. Otec Atli Rafn Sigurdsson a dcera Rafnhildur Rósa Atladotir. (TomikZlesa)

Súvisiace novinky

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

Narkobaroni jdou po krku Owenovi

31.12.2008

Jižní Amerika je v kurzu. Včera jsem se rozplýval nad mimořádně šťavnatě obsazeným Stalloneovým The Expendables, které se brzy začne natáčet v Riu, a dnes je tady Cartagena. To není jen název… (viac)

Reklama

Reklama