Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantický dobrodružný príbeh sa odohráva v 14. storočí a rozpráva o túžbe človeka zmeniť vlastný osud. Neurodzený William Thatcher (Heath Ledger) sníva už od detstva sen o rytierskom živote, rytiermi sa však môžu stať iba muži šľachtického pôvodu. William a jeho priatelia - dobrosrdečný Roland a Wat sú svedkami smrti svojho pána, rytiera Hectora, tesne pred víťazstvom v turnaji. William sa navzdory hroziacemu trestu rozhodne obliecť brnenie mŕtveho bojovníka a v mene prežitia dokončiť boj. Tým začne Williamova premena na urodzeného sira Ulricha von Lichtensteina z Gelderlandu. Cestou na prvý rytiersky turnaj stretnú čudáckeho spisovateľa Geoffa Chaucera, ktorý sfalšuje Williamov rodokmeň a dopomôže mu tak k urodzenosti. Geoff sa stane členom Williamovej spoločnosti. Pridá sa k nim aj Kate, mladá žena, ktorá po smrti svojho manžela prevzala jeho kováčske remeslo a dokáže Williamovi vyrobiť špeciálne ľahké, ale pevné brnenie. William stretne na turnaji  krásnu šľachtičnú Jocelyn a zamiluje sa do nej. Proti nemu však stojí nemilosrdný vojvoda Adhemar (Rufus Sewell), odhodlaný zničiť jeho sen... (TV Markíza)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (643)

ScreamJay 

všetky recenzie používateľa

Není to historický velkofilm, není to komedie a není to romantika a přesto má od každého kousek. Příběh rytíře přináší dost netradiční pohled na klasický námět historických filmů, ať už pár parodickými momenty (všimněte si značky, jíž kovářka zdobí své výtvory), nebo netradičním hudebním doprovodem. Kdo by čekal, že za zvuků We Will Rock You začíná přehlídka okovaných spoďárů a chrabrých šlechticů, jenž na svých vysokooktanových ořích bojují o čest, slávu a srdce půvabných žen. Co se obsazení týče, tak se podbízí myšlenka, jestli výběr Heatha Ledgera nebyl úmyslných útok na dívčí srdíčka, ale tak či onak, role mu sedla na výbornou a krom již zmíněné hudby, právě on dle mě dostál záměru filmu, neopakovat často opakované. Rufus Sewell ztvárnil svého záporáka, středověkého šmejda, taktéž velmi přesvědčivě a jako dokonalý protipól ku hlavní postavě nezklamal. Naopak trochu mě zklamala kamera Richarda Greatrexe (mimo jiné snímal skvělý válečný film Warriors (1999)), která by k dobře nastartovanému osmiválci příběhu snesla vícero akčnosti a zajímavějších záběrů. Brian Helgeland si tentokrát krom za počítačem poseděl i na režijní stoličce, zachrastil producentským měšcem a v mezích filmu určených pojal svůj projekt více než slušně. Scénář nenabízí nikterak neočekávané zvraty a nebo upřímnou romantiku, ovšem závěrečných pár minut (na rozdíl od trochu rozpačité střední pasáže) za uznalé pokývání stojí. A to ještě pozorný divák zaregistruje přítomnost českých herců v maličkých roličkách. Neberte Příběh rytíře jako kinohit a velkofilm, to jak jsem říkal není a nebyl, neberte ho jako výklad dějin nebo historickou příručku, berte ho jako zábavu pro dlouhý večer, výlet do dob středověkých, kdy se svižně diskotékovalo, mailovalo a randilo. Jó to byly časy!! Původně zamýšlené 3 hvězdičky vylepšuji o 1/2 s tím, že po druhém shlédnutí už bych se asi toliko nebavil. [7/10] ()

k212 

všetky recenzie používateľa

Rufus Sewell, Paul Bettany, Laura Fraser... britský herecký výkvět v takovémto filmu?! Nechápu, skutečně. Hnusná polévka uvařená z rádoby vtipného nápadu dát středověku punc součanosti --- moderními písněmi, tanečky, postoji. Ne, toto tu už bylo a v daleko lepším provedení. I přes hereckou trojku uvedenou výše, jejichž přítomnost trčí nad ostatním herecko-ozdobným potenciálem, nemohu dát více než **, A možná je to až moc. Protože -ač jsem se snažila jak to šlo- žádnou nadsázku a lehkost, která by mě rozesmála nebo nadchla, jsem v tomto skoro nudném a bezdušném filmu nenašla. ()

Reklama

Ilicka 

všetky recenzie používateľa

Jeden z "historických" filmů u kterých mi vůbec nezáleží na věrohodnosti. Kouzelný Bettanyho Chaucer přehrává všechny přítomné shromáždělé existence nabalené kolem Ulricha von Lichtensteina, který je blond a fajn. Akční sekvence sestříhané podle vzorce MTV přesně zapadají do odvázaného ducha. Je to nenáročná oddechovka, ale proklatě zábavná. -Má paní se ptá, co si oblékneš na slavnost. -Nic! -Tak to bude skandál, neboť se obléknu stejně. ()

korbitch22 

všetky recenzie používateľa

johó:-)deset let,jsem si nechal tenhle film unikat a musim říct,že jsem vocas:-)kombinace starého prostředí s moderní muzikou je sázkou do loterie,která tvůrcům vyšla,dobře od vyprávěný příběh,velkolepá výprava a skvělý humor.čeští herci v pidi roličkách jsou úžasný(upír krejčí jako kovář rozseká:-)nádherná shannyn sossamon a vynikající ledger.bože toho kluka je taková škoda:-( ()

Dever 

všetky recenzie používateľa

Sexy Shannyn Sossamon, dobrý herecký výkon Heatha Ledgera a šikovne natočený dobrodružno-romantický film, ktorý sa mi tak moc páči, že ani sám nechápem................ Soundtrack Carter Burwell: 1. We Will Rock You - Queen [2:02] ,2. Low Rider - War [3:10] ,3. Takin' Care of Business - Bachman-Turner Overdrive [4:49] ,4. Golden Years - David Bowie [3:27] ,5. Crazy on You - Heart [4:50] ,6. Further On Up the Road - Eric Clapton [4:29] ,7. Get Ready - Rare Earth [2:50] ,8. I Want to Take You Higher - Sly & the Family Stone [5:20] ,9. The Boys Are Back In Town - Thin Lizzy [4:28] ,10. One Of Your Own - Carter Burwell [1:53] ,11. We Are The Champions - Robbie Williams/Queen [3:54] ,12. Pieces - Dan Powell [3:28] ,13. Eye Conqueror - Third Eye Blind [4:07], ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (38)

  • Gelderland zmiňovaný jako místo původu "sira Ulricha" (Heath Ledger) je skutečná provincie Nizozemského království, jejímž hlavním městem je Arnhem. (Chufu)
  • Někteří koně byli vybráni z kladrubského hřebčína, jiné zapůjčila ostravská jízdní policie. Žádné zvíře nebylo v průběhu natáčení zraněno. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama