Reklama

Reklama

VOD (1)

Filmová historická freska o zbojníkovi, ktorý sa dal na pokánie a stal sa z neho legendami opradený tajomný mních Cyprián. Ovládal tisíc remesiel, vyznal sa v bylinách a zostrojil lietajúci stroj, na ktorom jedného dňa odletel k Bohu. Podľa starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách znalec tisíc vied a remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Červený Kláštor je magické miesto. Začiatkom 18.stor. v ňom žili pustovníci kamaldulského rádu svojím tichým, stereotypným životom a vôbec si neuvedomovali, že okolitý svet sa mení. Jedného dňa nájdu pred bránou kláštora polomŕtveho muža, vyliečia ho a on sa rozhodne zostať s nimi. Dajú mu meno Cyprián. Kto je mladý muž s rukami od krvi, ktorý stále mlčí a ktorého tajomná minulosť plná lásky a smrti priviedla na miesto, kde sa zločiny vykupujú cez zázraky? (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (136)

U_S_O 

všetky recenzie používateľa

Bolo to ako neskutočne ťažké puzzle. Skladali sme ich nekonečne nudných 108 minút jednu po druhej, aby sme na konci zistili, že to aj tak nemá zmysel, pretože očakávaná radosť z dokončenia sa nedostavila. Ba čo viac, cítite sa, akoby sa vám tesne pred koncom všetky kúsky totálne rozsypali, pretože obrázok o lietajúcom Cypriánovi ste z toho naozaj nezložili. (20%) ()

BadoXXII 

všetky recenzie používateľa

Cyprián pokračuje v zabehnutých slovenských štandardoch. Vizuál je naozaj pekný a kameraman doslova miestami čaruje, ale celé to zliháva ako je už tomu u nás zvykom v scenári. Príbeh nie je úplne jednoduchý a vracia sa stále do minulosti a vysvetľuje, čo sa vlastne s Cypriánom stalo. To je spravené dobre, ale keď sa to začne odohrávať už len na jednom mieste, príbeh sa nikam dlhšiu dobu nepohne. Hovorí sa málo, veľmi málo sa aj toho na obrazovke deje a človeku sa z toho úsporného režimu začinajú pomaly ale isto zatvárať oči. Po dopozeraní som dokonca nadobudol pocit, že ten film bol vlastne divácky dosť neatraktívny, taký art. Dokonca by som povedal, že je ten film v konečnom dôsledku tak trochu zbytočný. ()

Reklama

Hedka 

všetky recenzie používateľa

Po dlhšej dobe kvalitnejší slovenský film o duchovnej premene človeka, z prostredia kamaldulských mníchov na severovýchode Slovenska (Pieniny - Červený kláštor). Zaujal ma svojim kresťanským posolstvom a jasnou výpoveďou o obrátení a víťazstve ducha nad hmotou, ale napriek tomu má ako "historický veľkofilm" niektoré nedostatky. V prvom rade v scenári príliš vyniká (navonok originálna ale historicky nepravdepodobná ) subjektivita autorky. Myslím, že dostatočne nevyužila potenciál, ktorý sa jej núkal v takom zaujímavom námete. Príbeh nazvala síce legendou, takže by sme mohli odpustiť faktografickú nepresnosť, ale zbytočne sa uchýlila k prílišnej fiktívnosti. Výrazne mi to vadilo napr. aj pri stretnutí Romualda Hadbavného, kamaldulského mnícha, prvého prekladateľa Svätého písma do slovenčiny s vtedajším nitrianskym biskupom Ladislavom Maťašovským. Akoby chcela byť originálnou, priam až komerčnou - na úkor pravdivých skutočností (menovaný biskup práveže výrazne podporoval kamaldulov, vo filme to bolo naopak). Čo ma zaujalo bol pomalý, ale duchovne hlboký príbeh prerodu hlavnej postavy, jeho katarzia k novému životu, ktorý bol podávaný v dvoch meniacich sa dejových líniách. Vo svete plnom násilia (nekontrolovateľné pudy, vraždy, špina, hriech..), z ktorého prišiel - a vo svete za múrmi kláštora (ticho, pokoj, oddanosť, dôvera a služba Bohu), kde sa rozhodol ostať. Veľmi oceňujem herecký výkon Marca Igondu v hlavnej postave a vydarenú, takmer gregoriánsku hudbu Vladimíra Martinku. Je otázne, či súčasného filmového diváka, túžiacieho viac po vizuálnych efektorch a akčných nápadoch tento komorný príbeh zaujme. Pravdepodobne nie, ale Mariane Čengel Solčanskej sa po dlhšej dobe podarilo trochu pozdvihnúť úroveň súčasného slovenského filmu. A zato jej patrí uznanie. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku naozaj zaujímavé. Komorný dej v klášore je fajne kombinovaný s akčnou minulosťou, kamera je veľmi zaujímavá, aj hudba slušne funguje. Postupne však z toho ostáva len esencia - len taká báchorka, ktorej chýba niečo skutočné a dramatické (scenár sa vlastne už len recykluje). Film moc neprekvapí, ale ani neznechutí. Radšej toto ako BATHORY.... ()

Hees 

všetky recenzie používateľa

Tento Slovenský film má síce spomalený dej a niekomu sa môže zdať nudný ale má myšlienku,dobrú hudbu a hercov, ktorý hrajú svoje maximum.Koniec pri ktorom možno aj nejaké to oko bude plakať.Legenda o lietajúcom Cypriánovi nie je žiadnym veľkofilmom ani sa tak netvári.Tvári sa ako dielo pre dušu človeka, ktorý sa hľadá a je možno stratený a čaká na niekoho kto ho nájde.Keď je tým niekým Boh či už v neho veríme alebo nie to je absolútne jedno.(Hodnotenie 3,5) ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (9)

  • Médiá často citujú archívny zápis levočského kronikára o verejnom spálení Cypriánovho stroja na námestí v Spišskej Belej. Kronikár uvádza, že príkaz na spálenie vydal nitriansky biskup Ladislav Mattyasovszký z Markušoviec, ale vtedy už tento biskup nežil. (krasomama)
  • Natáčalo sa aj v Červenom Kláštore v Pieninách, na miestach, kde skutočný mních Cyprián žil a pôsobil. Ďalšími lokalitami boli: Hronský Beňadik, Muzeum Kysuckej dediny, Lesnica, Ludrová, Pieninský národný park, Nitra či Tatranský národný park. (BathoryMan)

Reklama

Reklama