Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (64)

klerik 

všetky recenzie používateľa

Sklamanie. Hlavný hrdina je skôr alkoholom a emóciami unášaná neriadená strela, než ozajstný vojak (možno to mala byť pointa filmu – ukázať hrdinu s kvantom slabostí?). Lenže konanie postáv je dosť hlúpe. Ak chcem niekomu niečo tajne predať, tak to spravím naozaj tajne – nie na ulici plnej ľudí, ak chcem robiť spojku partizánom, tak si nenecháme ležať granáty na stole, ak chcem niekoho zastreliť, tak ho zastrelím a nejdem si s ním pripiť, a keď z nejakej izby vybehne žena s granátom v ruke, tak sa do tej izby asi najprv pozriem... Celkovo film pôsobí nesúdržne, pretože Dabač miestami vyslovene vypadáva z diania a v príbehu sa dnes už ťažko orientuje, lebo nie je jasné, na koho strane vlastne bojujú slovenskí vojaci, resp. kedy je reč o prebehlíkoch a kedy o oficiálnych ozbrojených silách... ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Kapitán Dabač je dôstojníkom tisovskej armády. Na rozkaz bojuje na Ukrajine proti Červenej armáde. Zvrat v Dabačovom konaní nastal po tom keď pristihol svoju manželku pri nevere. Potom odmieta zlikvidovať Ukrajinskú dedinu a rozhodne sa pre odboj. Nemci sú ale rýchlejší a zatknú ho a odsúdia k trestu smrti. Tesne pred popravou sa mu podarí utiecť a zrazu sa bez akejkoľvek logiky objaví s vlastnou jednotkou v SNP. ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Spisovateľ, publicista a scenárista Vladimír Mináč napísal v roku 1959 scenár ku vojnovej dráme "Kapitán Dabač". Keďže bol horlivým členom KSS (Komunistickej strany Slovenska), tak je to celé hodne propagandistické. Réžie sa ujal Paľo Bielik. Ten odviedol výbornú prácu. Titulnú úlohu stvárnil herec Ladislav Chudík. Kapitán Dabač je jeho asi najznámejšia filmová postava. Tento čiernobiely film som zhliadol v deň 65. výročia SNP (Slovenského národného povstania). *** ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Vlčie diery neboli zlý film, ba naopak tesne po vojne boli niečím výnimočným, no pre mňa je tento film o povstaní o niečo lepší. Herecky je to niečo výnimočné, profesionálne, kde som si rolu, ktorú hral Chudík ozaj užil. Aj keď nie je všetko v deji správne, však čo vlastne vo vojnových filmoch je úplne správne? Asi nie veľa vecí, tak je to silný film s ktorým sa pohrali, ku koncu 50. rokov na Slovensku skvost. Dokonca sa mi páčil viac, než Oscarom ocenený Obchod na korze. Klasika slovenského a československého filmu, ktorá neprovokuje papierovými tankmi a obsahuje vypaľovanie dedín a pomstu mučením a vraždením na civilnom obyvateľstve, bojové scény, osobné nešťastie, víťazstvo domácich, či hrdinské romantické úmrtie na koniec. Ozaj pozoruhodný film s pamätným preslovom. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

My Slováci, národ hrdý. Čo všetko poprieť dokážeme, na čom sa podieľať, suseda zavraždiť, arizovať pre pol kila múky, Sviatok práce máme. Sme veľkí kresťania, keď treba buzerantov lynčovať, sme veľkí slovania, keď s nejakým rusáckym pseudodiktátorom treba sa tepliť, vlastenci, hrdí na kolaboráciu s Hitlerom. Dokonalí v hľadaní imaginárneho nepriateľa, nenávidiaci všetko okolo. Robotníci, tí nech nám určujú smer! Pologramotní netolerantní idioti, ten bastard malosti, lakomosti, pokrytectva, alibizmu a cynizmu. Sám mám z toho zovšeobecňovania radosť; Musíme sa držať svojich predsudkov, veriť poverám a stereotypom, chrániť svoje hrdé biele korene a selektívne uplatňovanie viery... Aspoň pár dní v roku si môžem klamať. A nehanbiť sa. 161 ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (17)

  • Film mal veľký divácky úspech a v kinách ho videli až 2 milióny divákov. (gogo76)
  • Kapitán Dabač (Ladislav Chudík) používa pri prestrelke v krčme sovietsky samopal Špagin PPŠ 41 s kruhovým zásobníkom. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (viac)

Reklama

Reklama