Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tragikomický príbeh, ktorý zachytáva mentalitu, spôsob života a osobitosti prostredia východoslovenského regiónu. Osudy Johany Ovšeny (Milka Zimková) a jej dcéry Pavlíny (Veronika Jeníková) sa vzájomne prelínajú, striedajú sa radosti i sklamania a Johana prežíva svoj osudný omyl opakovane v životnom príbehu svojej dcéry.  Johana sa totiž kedysi zaľúbila a otehotnela. Čakal ju však neľahký údel slobodnej matky. Ľudia z dediny jej to jasne dávali najavo, ale Johana sa vďaka svojmu temperamentu v živote nestratila. Netušila však, že osud jej pripravil nečakané prekvapenie – aj dcéra Paulína sa prespí s vojakom. Johana sa však nevzdáva a za pomoci verného Bertyho (Peter Staník) a Jozefky (Marie Logojdová) sa všemožne snaží získať pre tehotnú dcéru „vstupenku do neba" v podobe vydaja... (TV Markíza)

(viac)

Recenzie (97)

Pat_rick_fan 

všetky recenzie používateľa

Nie je tak ťažké pochopiť prečo ten film toľko ľudí irituje a filmársky je to priemer, ale ja si ani neviem predstaviť že by sa to dalo natočiť lepšie. Tragikomické a trpké a istým spôsobom aj nadčasové. Ten hudobný motív, ktorý už použil Uher pri Kosenie Jastrabej lúky sa tu tiež hodí. ()

Marina111

všetky recenzie používateľa

No neviem - neviem ... Hviezdičkovania sa zdržiavam (nerada hodnotím to, čo som doteraz videla len útržkovito), no ako to povedať ... Ta i ja z vychodu a čuc,jak tote ľudze, co to hrali, neznali šumne hutorec, ta to mi uši tarhalo ... U našim valalu še inšak hutori ... Chto ??? Ta to kdze sme ? U rusnakov ? A išče by mi chcela znac, čom my vychodňare furt vypatrame naostatok jak ostatni debilove ... Abo sebe tiž dumace, že to tota Milka Zimkova ľen tak vydumala ? Ta co išče povim ... Mne še to bars neľubilo. ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nemám problém s uverením, že mnoho z toho, čo sa odohráva vo filme, Milka Zimková buď zažila alebo sa to dozvedela od dôveryhodných osôb. Je to uveriteľný film, je najmä o Východniaroch, ale pritom nie je protivýchodniarsky tak, ako Hoří má panenko nie je filmom protihasičským. Je to film o opakovaní životných osudov matky a dcéry, film o peripetiách života v nejakej dedine na Východnom Slovensku. A je to film dobre zahraný, vynikajúco a citlivo zrežírovaný a nasnímaný, film s dobrou hudbou. Čítal som kritiku použitého jazyka, ktorý nie je ani zo Šariša, ani zo Zemplína, ale je akýmsi východniarskym esperantom. To neriešim, skôr mám pocit, že tento film potrebuje titulky už pri premietaní od Popradu na západ. ()

mardun 

všetky recenzie používateľa

Moje Babicka byla z Kosic a tak doma mluvila vychodnarsky , takze tento dialekt ovladam a je kouzelny. Pripoustim ze pro nekoho to musi byt opravdu tvrdy orisek. Libi se mi ze se ve filmu timto dialektem mluvi, ma to neco do sebe. Milka Zimkova je ve filmu skvela a nedokazu si v te roli predstavit nekoho jineho. Osobne si myslim ze je to jeji zivotni role. Film ma tempo a nechybi tu velice silne emoce. Je to moje srdcovka. Volne pokracovani uz tak dobre neni. ()

tom88 

všetky recenzie používateľa

Rýdzo slovenská dráma, ktorá zachytila život na východoslovenskom vidieku. To je síce pekné, ale na fungovanie filmu to nestačí. Filmu chýba lepší a pútavejší dej alebo skôr lepšie spracovanie. Herci sú jak keby prvý raz videli kamery, ale to je bežné v týchto starších slovenských filmoch. Prekážali mi trochu tie východniarske kecy a žvásty, ktorým som horko ťažko rozumel. Keby som bol východniar tak dám o dve * viac. 55%. ()

Galéria (17)

Zaujímavosti (16)

  • Emília Zimková (Johana) videla film iba jediný raz pri preberaní na Kolibe. (Raccoon.city)
  • Keď začali film premietať v kinách, išla Milka Zimková (Johana) so svojím jedenásťročným synom Ondrejkom do obchodu po Námestí SNP. Kým čakali na semafore na červenú, visel pred nimi reklamný pútač na ich film a do toho si vypočuli rozhovor vedľa stojacich asi šestnásťročných mládencov: "Počuj, starý, musíme na to ísť, vraj tam tá Zimková ťažkú erotiku dáva!" Jej syn na ňu len pozrel a ďalej to nerozoberali. (Raccoon.city)
  • Film bol natočený v rodisku Milky Zimkovej, v obci Okružná na východe Slovenska. (DETTO1976)

Reklama

Reklama