Reklama

Reklama

Ragtime

Adaptácia svetoznámeho románu E. L. Doctorowa zachytáva atmosféru New Yorku začiatkom 20. storočia, ale aj rôzne postoje belochov voči afroamerickej komunite. Mladý talentovaný klavirista Coalhouse Walker Jr. si konečne získal v hudobnej brandži renomé a postavenie. Teraz má dosť peňazí, aby sa oženil so svojou snúbenicou a vybudoval jej a synovi skutočný domov. Kým bol preč, mladej ženy a dieťaťa sa ujala bohatá biela rodina. Coalhouseove plány na budúcnosť však skomplikuje banálny incident. Člena dobrovoľného hasičského zboru podráždi, že "nejaký neger" môže vlastniť novú fordku Model T - auto, po akom túži každý muž. Zlosť si vybije škaredou provokáciou a poškodí Coalhouseovo auto. Mladý hudobník však má svoju čiernu hrdosť a odmieta nechať túto urážku bez odplaty... (RTVS)

(viac)

Recenzie (192)

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že postavu Thawa nehrál původně zamýšlený Jack Nicholson. Ještě větší škoda však je, že nikdy neuvidíme žádnou režisérskou verzi, do níž by bylo vráceno 20 minut natočené, ale na poslední chvíli vystřižené vedlejší linie s postavou Emmy Goldmanové. Rád bych v tomhle pečlivě rekonstruovaném světě strávil víc času, viděl víc z přeměny pouličního "siluetáře" Tateka ve filmového režiséra, ale chápu, proč se Forman zaměřil především na příběh Walkera- tohle je jeho téma a výkon Jamese Cagneyho coby policejního inspektora je výtečný. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA $21,015,710Tržby Celosvetovo $21,400,000║ Prvá štvrtina filmu je taká ešte hľadajúca sa, príbeh je tam necelistvý, dohromady neponúkne nič čo by dokázalo pútať pozornosť ale potom to postupne naberá na intenzite, postavy začnú naberať na hĺbke aby nakoniec priniesli jednu z ďalších príbehových výpovedí, kde odboj černoch za práva za slobodu končia v rasistickom opovrhovaní bielych. Aj keď témou podobných filmov tu už bolo nadmieru dosť, dokáže režisér Miloš Forman podávať príbeh tak aby bol aspoň z nejakej časti silnou výpoveďou o tom ako si zákon vysvetľuje každý po svojom a tak nás prijme aby sme v napätí dopozerali príbeh až do samého záveru. /75%/ ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Hoci som sa v príbehu zo začiatku trocha strácal a chvíľu trvalo kým som si našiel cestu k postavám, tiež by sa tu našlo niekoľko pasáží, ktoré ma až tak neoslovili, tak postupne si ma film získal a ku koncu to už bola dychberúca jazda. Tu vlastne ani tak nešlo o príbeh samotný, ako skôr o myšlienky a odkaz v ňom ukrytý, a ten sa Formanovi podarilo divákovi predostrieť patrične pálčivo a sakra jasne. Sa ani nečudujem, že film nezískal žiadne veľké ocenenia, Američania v tej dobe asi ešte nedozreli na nejakú sebareflexiu, takže mu radšej len zatlieskali a fuj fuj... hneď pod koberec. Navyše ma podobne ako v jeho Amadeovi nadchla výprava a kostýmová tvorba, na nej som mohol oči nechať. Verne a realisticky zobraziť nejaké obdobie v histórii je celkom kumšt, a treba uznať, že Formanovi to vždy išlo veľmi dobre. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Miloš Forman se s výborným Doctorowovým románem vypořádal se ctí. Sází především na zdatné herce (hvězda v pravém slova smyslu tu není ani jedna), působivou retro výpravu, promyšlenou práci kameramana a parádní hudbu. Výsledný koktejl kupodivu není o moc slabší než předloha. Což je rozhodně pozoruhodný výkon! ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Doctorowovu rovnomennú knižnú predlohu považujem za jednu z kníh, ktoré by som zobral na opustený ostrov. Film by som si naopak opakovane nepozrel ani omylom, pretože napriek menu režiséra, ide jednoducho o priemer, navyše odstrašujúco dlhý. Lebo šak lepšie sa zhltne priemer zahustený do hodinky a pol, ako dve a pol hodiny kukať na nie úplne vymazlenú adaptáciu skvostnej knihy. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Donald O'Connor byl do filmu obsazen na žádost Jamese Cagneyho, který mu chtěl pomoci dostat se z osobních problémů. (D3VIL)

Súvisiace novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (viac)

Reklama

Reklama