Reklama

Reklama

Koncem 90. let zaznamenala kriminální a drogová scéna na Islandu drastickou změnu, kdy z relativně malého a nevinného světa drobných zločinců a příležitostných dealerů přerostla ve vysoce organizovaný a násilný průmysl, který funguje dodnes. Film se odehrává v bouřlivých časech a je postaven jen na hrstce skutečných událostí té doby. Líčí revoluci Extáze, ozbrojené bankovní loupeže, rozsáhlé pojišťovací podvody a největší zátah proti drogové mafii v historii země. Všechny tyto události velmi hluboce otřásly islandskou společností, hlavně kvůli jejich vysoce profesionálnímu provedení. (HBO Europe)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (80)

zdenny 

všetky recenzie používateľa

Tvůrci nám dali nahlédnout do podsvětí v zemi, o které by člověk řekl, že v ní kriminalita snad ani není. A už vůbec ne takových rozměrů. Co se děje týče, šlo o klasickou ukázku drogové sítě, jejíž nejvyšší členové si taky velmi často dávali do nosu. Kdo ví, jaké postavení by měli na pevnině mimo ostrov v konkurenci daleko větších zvířat. PS: Ústřední hrdina byl divný v tom, že neustále toužil po holce, která si to rozdávala prakticky s každým. No ale toto byl stejný problém i ústředního hrdiny ve filmu „Bony a klid“. A co z toho plyne? Necpi se do party, jejíž členové jsou jiní než ty. PPS: Za úvahu stojí hlavní grázl, který byl ztvárněn velice dobře. ()

Enšpígl 

všetky recenzie používateľa

Všechny postavy v tomhle filmu mně byly sympatický asi jako jelení parohy v mý prdeli. Navíc hlavní hrdina je tak blbej, že by jeho blbství s přehledem pokrylo celej severoamerickej kontinent. Naštěstí filmu nechybí atmosféra, aroma reálnosti ať už díky hereckým výkonům, dialogům, syrovým scénám nebo práci kamery a umí dobře pracovat s divákovou zvědovastí. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

" Vieš veľmi dobre komu patrí tá ruka v krabici..." Na úvod musím upozorniť, že hákový kríž na plagáte k filmu dosť zavádza. Vo filme som si ho nevšimol a s tématikou skinheads nemá nič spoločné. Film je drsným a chladným pohľadom na život gangstrov, dealerov a celkovej drogovej scény na Islande. Film sledujeme z pohľadu výbušného, ale inak rozumného mladíka, ktorý sa za menšiu protislužbu ocitne pod ochrannými krídlami starého známeho a zrazu je v centre diania. Polícia však nespí... Podobných filmov z drogového prostredia je mnoho, ale tento je navyše nasiaknutý chladným a nepríjemným počasím na Islande. Atmosféra i dejové linky fungujú spoľahlivo a mňa fakt zaujímalo ako mladík dopadne. Aby vás film bavil a zaujal je potrebné mať vo filme nejakú postavu, o ktorú máte starosť. A tu to klape. 80%. ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Viac menej prosté a priamočiare, ale dobre sledovateľné, s celkom kvalitne stavanou atmosférou drogového sveta islandského gangu, v ktorom si tvorcovia nechodili po explicitné scény príliš ďaleko. No na druhej strane, jestvujú aj tvrdšie filmy. Najviac sa mi z hereckého obsadenia na Okamžiku zkratu zapáčila postava Jóhannesa Haukura Jóhannessona alias Tótiho, ktorý si ako som práve zistil, strihol aj menšiu rolu v Game of Thrones, čo bolo kvôli jeho holohlavému zostrihu ťažko postrehnuteľné aj pre skálneho fanúšika GoT, za akého sa považujem. A i keď sa nejednalo o žiaden hlboký pohľad do kriminálnych a pre Island nie zrovna prívetivých dôb, nemožno snímku uprieť napätie, s ktorým drží diváka pri sledovaní až do záverečnej scény. Skrátka chcete vedieť jak táto nebezpečne rozohraná partička šachu dopadne. ()

Indiana 

všetky recenzie používateľa

Překvapivě dobrý, čekal jsem nějakou televizní srágoru a zakoukal jsem se během prvních pár minut. Neni to nějaká vyložená gangsterka, prostě banda Islanďanů krade a fetuje a stoupá v hiearchii podsvětí malinkýho Reykjaviku. Odsejpá to slušně a má to docela zajímavý obsazení, nejvíc mi utkvěl Jóhannes Haukur Jóhannesson. 70% ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (5)

  • Film byl spolufinancován Islandským filmovým fondem, který přispěl částkou 64 milionů islandských korun, což byla téměř polovina celkového rozpočtu filmu. (Terva)
  • Pro nedostatek financí trvala produkce filmu více než 7 let. (Terva)
  • Přibližně ve 100. minutě lze v pokoji Stebbi Psycho (Porvaldur David Kristjánsson) vidět plakát skupiny Metallica z jejich alba Ride The Lightning z roku 1984. (Terva)

Reklama

Reklama