Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 1

Recenzie (289)

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Černý muž pod bičem otrokáře žil a kdyby tam žil i dál, tak bych se u tohoto snímku nemusel tolik nudit. Zase by mi uteklo několik historických zajímavostí z dějin USA, ale patrně bych bez jejich znalosti stejně přežil. Nicméně mi tento snímek přihrál pár inspirativních myšlenek na téma založení plantáže a lynčování nepřizpůsobivých občanů. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Komorník má mnoho spoločného s filmom Forrest Gump, ale jeho tón je podstatne vážnejší. Podobne ako oscarový 12 rokov v reťaziach rozpráva o ťažkom živote černochov a ich postupnom získavaní práv. Sledujem príbeh komorníka - sluhu v Bielom dome, ktorý nám rozpráva svoj príbeh od ťažkého detstva až po šťastnú starobu. Jeho životom sa križujú významné historické udalosti , ale hlavne rôzny prezidenti, z ktorých najviac priestoru dostal pochopiteľne Kennedy. Film odhaľuje i komorníkov rodinný život a jeho nezhody so synom - členom Čiernych panterov. Najlepšou scénou je u mňa debata pri večeri, kde sa bavia o filme In the Heat of the night a S. Poitierovi a hádka ktorá nasleduje. F. Whitaker podal tradične skvelý výkon a ak tento herec patrí k vašim obľúbeným, tak film určite nesklame. V menších úlohách prekvapia speváci Lenny Kravitz a M. Carey. 80%. ()

Reklama

ReneeS 

všetky recenzie používateľa

Kdybyste to měli brát jako objektivní zachycen důležitého společenského tématu, tak už se vám dávno nelibostí zvýšil tlak a na čele vám tepe žilka. Avšak příběh jednoho komorníka, je už jedno, že ho sledujete jen z jedné perspektivy, je to hezký. Možná, že mi někdo vytkne, že ten film neberu příliš vážně...neberu. Můj názor na rasismus je velmi negativní, ale tohle byl jen film, ve kterém se mi líbilo sledovat jednu rodinu a docela zajímavé ztvárnění amerických prezidentů. Pokud jsem ho měla brát vážněji, tak se omlouvám. ()

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

Lee Daniels, který zaujal komorním, otevřeným a hlavně oskarovým dramatem "Precious" se i v případě komorníka drží černošských postav ale tentokrát se snaží působit výpravněji (ačkoliv je film možná až příliš komorní) díky příběhu komorníka, který čtvrt století obsluhoval postupně sedm prezidentů v Bílém domě. Pár historických událostí dokáže zaujmout z dějepisného hlediska a výprava (ačkoliv se film odehrává převážně v interiéru Bílého domu) také působí profesionálním dojmem, ale film je tak příšerné zdlouhavý a utahaný, že ho jistota hereckého výkonu Whitakera, neskutečné letargie, ani na chvíli nezbaví. ()

O.Peta 

všetky recenzie používateľa

Od Danielse jsem viděl zatím jen Reportéra z minulého roku, což byla prvotřídní kravina. Proto jsem byl mile překvapen, že je schopen natočit i něco koukatelnýho a vyprávět příběh Cecila Gainese. Zhruba do půlky jsem velmi spokojenej, ale po hodině z toho vznikne splašenej kůň, který rychle chvátá do cíle, ale cestou poztrácí skoro všechno, co po cestě posbíral. Prostě ta změna tempa a posouvání se po letech skokem mě vymlátila ven z příběhu, kam jsem byl v první části slušně vtažen. Skloubit zásadní momenty v životě komorníka a zároveň i všechny historické události okolo Bílého domu, aby film působil trochu uceleně, se Danielsovi moc nepovedlo. 70% ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)
  • Väčšina natáčania prebiehala v americkom štáte Louisiana. Film sa natáčal od 6. augusta 2012 do 7. októbra 2012. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama