Reklama

Reklama

Komorník

  • Česko Komorník (viac)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Réžia:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrajú:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (viac)
(ďalšie profesie)

Príbeh Cecila Gainesa, ktorý v rokoch 1952 až 1986 pracoval ako komorník  v Bielom dome a obsluhoval siedmych amerických prezidentov. Prežil tam vojnu vo Vietname, boje hnutia za občianske práva, i atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Snažil sa bojovať i za práva afroamerických zamestnancov Bieleho domu, najťažší však bol jeho súkromný boj na rodinnom fronte. (STV)

(viac)

Videá (42)

Trailer 1

Recenzie (289)

hellstruck 

všetky recenzie používateľa

Čtu zde o absenci poslání, zbytečnosti příběhu, ale pochopili jste, že se jedná o životopisný film? Rasismus v Americe je zajímavé a především na příběhy bohaté téma, které bychom si měli neustále připomínat. Nevidím důvod na takový film koukat, pokud jsem otázky rasové nesnášenlivosti přejedená :) Osobně mě Komorník zaujal více, než opěvovaný 12 let v řetězech. Snad je to lehkost, s jakou příběh plyne, vzdělávací stránka příběhu, očekávání, jak bude ztvárněn další prezident... Všechno dohromady a mnohem víc, což činí Komorníka jedním z nejlepších filmů jednak na téma rasismu a také z příběhů, které napsal život sám. K pozitivnímu dojmu přispěla i scéna s Ku klux klanem (ještě v době, kdy nevytahovali zbraně jen na šváby), kterým jsem tak trochu fascinována - samozřejmě, ne v pozitivním smyslu. Co si budeme nalhávat, mám taky slabost pro utlačované outsidery a menšiny, takže má dušička zajásala. Hodně sympatický počin. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ak si nezakladáte na presnom výklade histórie a ste uzmierení s tým, že tvorcovia niekedy upravia historické fakty tak, že sa úplne nezhodujú s dejepisnými detailami (v tomto prípade väčšinou), tak nemáte filmy čo vyčítať. Konieckoncov na začiatku je napísané "inšpirované" skuročnými udalosťami. Trošku zaspoilerujem, ale chcem povedať len to, že aj keď sa Cecil v skutočnosti volal Eugene, a jeho syn nezomrel vo Vietname, a jeho matka nebola znásilnená bielym mužom, a jeho otca nezabil ten istý biely buž, tak aj napriek týmto upraveným skutočnostiam mi prišiel film veľmi pestrý mnohými súvislosťami, ku ktorým sa ako mimoamerický divák len tak ľahko nedostanem. Zaujal pevný režisérsky dohľad, pretože prierez skrz celým komorníkovým životom je naozaj zaujímavý a konzistentný, zároveň však ponúka popri súkromnom živote pohľad do zákulisia bieleho domu, čo je divácky rozhodne atraktívna kulisa. Súčasne je film veľmi presvedčivo zahraný, okrem tradične herecky odovzdanému výkonu Foresta Whitakera prekvapila Oprah, ale hlavne Lenny Kravitz. 80%. ()

Reklama

dom156 

všetky recenzie používateľa

Bylo pro mě velké překvapení jaké dobré obsazení měl tento snímek. Dějová linka je příjemně pozvolná, žádné pasáže ani moc ani málo nerozebírá. Vše důkladně, ale střídmě s okolnostmi pracovní, historické i osobní. Hlavní role pro Whitaker je přímo ušitá, nedokáži si na jeho místě představit jiné herce. Závěr filmu mě i dokázal přimět k zamyšlení, jak zatím jsem s životem naložil. Mohu doporučit. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

V začínajících obzorech svobody myšlení pod hvězdnatou vlajkou je Cecil Gainese všemi chápán a milován. Jak nádherně jasnozřivé. Kde jsou jeho nedostatky a slabosti? Způsob, jakým byl životopis pojat, se mi moc nelíbil. Jsem na rozpacích, jak film hodnotit. Navenek tu vše působí jako perfektně naolejovaný stroj. Žel, standardizovaný příběh mě ničím nepřekvapil. ()

Jenda 

všetky recenzie používateľa

Tenhle snímek se nezabývá dostatečně do podrobna událostmi, které mohou zajímat evropského diváka a tedy i mě. Rasové téma sice zajímavé je, ale film se všeho jen tak lehce dotýká, zřejmě díky předpokladu, že diváci znají celé historické pozadí. Na druhou stranu chápu, že pro afro-amerického diváka tenhle film může být filmem roku. Navíc mě strašně iritovala toporná neherečka Oprah, která je ve filmu snad víc, než sám Cecil Gaines, o kterém film je. ()

Galéria (45)

Zaujímavosti (12)

Reklama

Reklama