Reklama

Reklama

Po tom, ako Rakúšan Klaus Schneider utrpí zranenie v 2. svetovej vojne, jeho ošetrujúci lekár si všimne, že má zvláštne schopnosti, medzi nimi aj schopnosť ovplyvňovať druhých ľudí pomocou sugescie. Schneider si mení meno na Hanussen a odchádza do Berlína, kde vystupuje ako jasnovidec a hypnotizér a okrem iného predpovedá aj vzostup Adolfa Hitlera.... (RTVS)

(viac)

Recenzie (76)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Záverečný diel tejto trilógie je svojim poňatím trochu iný ako predchádzajúce dva. V tejto časti sa autor nezaoberá ctižiadostivosťou a kariérizmom hlavnej postavy, skôr sa tu dbá na precíznejšie vykreslenie dobových udalostí (nástup fašizmu) a na spájanie jednotlivých nitiek dejinných súvislostí do uceleného obrazu desivej budúcnosti. Páčilo sa mi ako Hanussen premýšľal, pričom veľa jeho myšlienok ohľadom ľudskej spoločnosti naozaj stálo za to. Hanussena teda považujem za najhĺbavejšieho a s najväčším myšlienkovým presahom z celej trilógie, velikánska spokojnosť. 85/100 ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Mágovia nemajú na ružiach ustlané. Zvlášť, ak majú v sebe niečo viac, než šarlatánsky podvodný šarm. Aleister Crowley by mohol rozprávať. Ale rovnako tak Hanussen. Čím je slávnejší a v celospoločenských predpovediach presnejší, tým rýchlejšie si kope základy vlastného pomníku. Dôstojné vyvrcholenie trilógie o zvodoch, hviezdnych výškach i temných hlbinách nadobudnutej moci. ()

Reklama

kinej 

všetky recenzie používateľa

Hanussen je dalším skvostem meďarského režíséra Szabóa. Oproti americkým historickým filmům se zde nejede ve velkoleposti, ale autenticita je zajišťěna citem pro detail. Jednotlivé dialogy neslouží pouze jako manitnely v nichž se pohybuje a rozvíjí příběh, ale popisují dobu se téměř stejným efektem jako sociologické studie. Samotný Hanussenův osud je pak dosti děsivý. Nemůžu se neptat, proč zůstal, když musel vědět? Depresivní závěr... ()

anderson 

všetky recenzie používateľa

R: 18.11.1990+ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 28.11.2012, réžia českého znenia (ČST 1990) = ZDENA KLIMENTOVÁ - Národ, ktorý sa nepoučí z vlastných dejín, bude ich musieť prežiť znovu. A doslova to platí pre celé súčasné ľudstvo a jeho tzv. krízy. Paradoxne práve toto vyplýva z príbehu človeka, ktorý údajne videl budúcnosť. Brandauerov výkon v hlavnej úlohe je strhujúci, ale Hanussena vykresľuje viac ako obeť systému, než ako zajatca vlastného narcizmu, ktorý nemohol koexistovať s na(r)cizmom vodcu a jeho stúpencov. Preto nedávam plný počet. (29.11.2012) ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film ma sice pomalejsi rozjezd, ale jakmile si Schneider zmeni jmeno na Hanussen, tak se film docela rozjede. Problem je v tom, ze kuli sve delce se obcas nektere sceny opakujou, vzdy vystoupeni, pak neco resi, dalsi vystoupeni atd. Ale v podstate cim je vic minut filmu za vama, tim je film lepsi, az vyvrcholy ve velmi slusnym zaveru. Navic je film napinavej, zajimavej a Brandauer je proste skvelej. Dlouho jsem o hodnoceni vahal, ale nakonec dam slabsi 4*. ()

Galéria (19)

Zaujímavosti (5)

  • Postava Hanussena byla inspirována česko-rakouským židem Hermannem Steinschneiderem který předstíral šlechtický dánský původ. (Haniczka)
  • Českou stopu ve snímku zanechal herec Jiří Adamíra, který ztvárnil předního demokratického politika Výmarské republiky Rattingera. (Olík)

Reklama

Reklama