Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • Slovensko Ford vs. Ferrari (viac)
Trailer 1
Dráma / Životopisný / Športový / Akčný
USA / Francúzsko, 2019, 152 min

V roku 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu. A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Proti nim stojí neporaziteľné Ferrari, fyzické zákony a ich osobní démoni. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta. Ich úsilie si vyberá nemalú daň – týmto mužom však víťazstvo stojí za to. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 1

Recenzie (1 053)

Toren 

všetky recenzie používateľa

9/10. Čekal jsem hodně... a dostal ještě víc. Film jak víno. Technicky precizní, scénářem vypiplaný, režisérky pevně uchopený a herecky přirozeně spjatý. Nic tu není navíc, nic tu není jen tak. Každý dialog rezonuje a vzájemá chemie dvou ústředních protagonistů dělá radost po celou stopáž. Závody jsou správně napínavé, plné kamerových nápadů a zvukově vytuněné do maxima. Jsou tu chvíle kdy nedýcháte, kdy se upřímně smějete a kdy nevěřícně kroutíte hlavou. Životopis, který překračuje klasické mantinely a servíruje plnohodnotný filmový zážitek. Jen by to možná chtělo sešlápnout pedál u závěrečné katarze, která mohla přijít s nosnějším završením. Ale to je čistě osobní pocit. Jinak bezchybný projekt. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Pro fanoušky motorismu se jedná o naprostou parádičku. Já osobně mám auta rád, ale že bych byl vyloženým fanouškem závodů a nějak zvlášť hltal každou automobilovou novinku a trendy, tak to ne, tudíž ani filmy z tohoto prostředí příliš nevyhledávám. Když už však na nějaký kouknu, namátkou např. Rivalové či Le Mans (Steve McQueen), jsem zpravidla spokojen. Upoutávky na Le Mans '66 mne však zaujaly okamžitě, pročež nebylo vůbec vyloučeno, že si na tento počin vyšlápnu do kina. Stalo se. Nelitoval jsem. Mangoldův film je skutečnou parádou, kde řev motoru, vůně benzínu a smrad spálených gum či rozžhavených brzd doslova prostupuje z plátna až k veškerému diváckému smyslovému vnímání. Veliký podíl na excelentním zážitku mají nejen prvotřídní herecké výkony Damona a Balea, ale také hudební složka a celkový vizuál a zpracování. To vše by bylo samo o sobě efektní až na půdu (jak se tak říká), ovšem to, že je děj snímku založen na reálném životním příběhu, vše ještě mnohonásobně umocňuje. Film dokáže pobavit, napnout (neznáte-li skutečné události) i dojmout. Le Mans '66 mohu rozhodně doporučit. ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Pokud jste si po Rivalech stýskali, jaká je škoda, že nikdo nenavázal s podobným typem filmu, tak… Už si stýskat nemusíte, protože Le Mans ´66 je přesně tou samou benzinem provoněnou přikrášlenou závoďáckou pohádkou "od chlapů s chlapy pro chlapy". Tentokráte o tom, kterak se (z)rodila legenda a jeden z vůbec nejikoničtějších závodních vozů všech dob. Mangold, bez ohledu na to zda na trati či v zákulisí, nespouští dvě a půl hodiny nohu z plynu, závody jsou napumpované adrenalinem, postavy nosné, pnutí i sázky hmatatelné, stylizace „navzdory všem od favoritů přes vlastní sponzory až přes byrokratickou mašinérii“ zvládnutá s vtipem i dramatem a řemeslně už to lepší být ani nemohlo. Kompletní evidentně si to mrtě užívající ansámbl je pak již „pouze“ pomyslnou třešničkou. O co méně akademicky životopisné či historicky zcela věrné, o to více strhující, stylovější a především lepší to je. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Neboj sa, máme spätné zrkadlo.“ Nezaujímajú ma filmy z automobilového prostredia, ale na rozdiel od Rivalov ma toto bavilo. Určite i kvôli tomu, že vzťah dvoch hlavných postáv je úplne iný, lebo nejde o súperov, ale naopak o spojencov a, prečo to nepovedať, priateľov. Herci do toho šli naplno, expert na žuvačky Matt Damon dostal predsa len lepšiu rolu, ale Bale zas divácky atraktívnejšiu. Aj vedľajšie postavy sú dobré (kolegovia mechanici, manželka). Ale je to  zbytočne dlhé, občas to vypadáva z tempa, pretekárske scény ma nestrhli a zákulisné ťahanice tiež nie (hoci paradoxne tvorili chrbticu rozprávania). 3,5* ()

T2 

všetky recenzie používateľa

║Rozpočet $97,6milióna║Tržby USA $117,624,357║Tržby Celosvetovo $225,508,210▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $9,851,670║ Tržby za predaj DVD v USA $8,629,343║ Tak to bola parádna jazda na záver roka! Jasný ťah na Oscara, pozor ale nie len nejaký suchopárny kalkul. Toto je jednoznačne extáza pre fanúšikov závodov a príprav, drilu okolo toho. Mangold robí jasný progres vo svojej kariére a povyšuje každým ďalším snímkom k výslniu. Opäť stavil na osvedčeného Christiana Bale, k tomu dobre asistuje Matt Damon. Nesmie chýbať ani Mangoldov obľúbený Grécky kameraman Phedon Papamichael, vizuál je slasť. Závody, tréningy majú dynamický náboj, celým kinom sa ozýva rev burácajúcich motorov, čistý ošiaľ. Nie som fanúšik tohto športu ale toto ma proste bralo, záver silný. /videl v kine 2x: 90%/ ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (51)

  • Ford GT 40 typ MkI, MkII a MkIII byl navržen a postaven v Anglii na základě vozu Lola MK 6, teprve až varianta MkIV byla postavena v USA. (xisp)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 15 000 pracovních míst. (BMW12)
  • Ve skutečnosti Ford nejel první závod v roce 1965, ale již v roce 1964. Ani jedno auto nedojelo. Stejně tak se stalo i v roce 1965. (Tony.cs)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (viac)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (viac)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (viac)

Reklama

Reklama