Reklama

Reklama

Koza

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou. Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, prezývaný Koza, býva so svojou družkou Mišou v gete pre sociálne prípady. Žijú zo dňa na deň a stále sú bez peňazí. Miša nečakane otehotnie a je rozhodnutá nechať si dieťa vziať. Núti Kozu, aby zohnal peniaze na potrat. Koza, ktorý už dlhšie netrénuje, sa rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a zmenil Mišine rozhodnutie. So svojim manažérom Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť.
Vo filme vystupuje Peter Baláž, účastník OH v Atlante, a v úlohe trénera Ján Franek, účastník OH v Moskve. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (75)

lena60 

všetky recenzie používateľa

Po skončení projekce jsem měla pocit jako kdybych dočetla dvě nové sportovní povídky od Oty Pavla. Dva bývalí olympionici. Dva boxeři. Peter Baláž reprezentoval Slovensko na OH v Atlantě 1996. Ján Franek získal bronzovou medaili na OH v Moskvě 1980. První z nich živoří v cikánském ghettu v Žilině. Z druhého se načas stal bezdomovec. Smutné příběhy. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Život je někdy prostě moc na píču a je celkem jedno, jestli jste bývalý olympionik, který toho na olympiádě moc nepředvedl, ale doma vyhrál, co se dalo, anebo obyčejný člověk. Syrovost snímku se mi líbila, ale dost často jsem si říkal, jak moc jsou jednotlivé scény nahrané, takže určitě nevnímat jako dokument. ()

Reklama

Karamanlis 

všetky recenzie používateľa

Pre mňa ako človeka, ktorý sa celý život zaujíma o box určite zaujímavý motív, no tvorcovia sa s tým prevedením Balážovho príbehu do podoby celovečerného filmu mohli vyhrať ešte o čosi viac. Kozova otrasná artikulácia, ktorá je kdesi na úrovni mentálne postihnutého človeka a nezrozumiteľné chrochtanie druhej hlavnej postavy - čiernohorského odrbávača Zvonka dosť zrážajú celkový dojem z filmu, miestami som tým ich dialógom nerozumel ani hovno a to ani keď som si danú scénu 3x pretočil. Sviežim vetrom do plachiet je naopak krátke účinkovanie známeho boxera - bezdomovca Jána Franeka, vďaka ktorému vznikla aj najlepšia scéna filmu v rámci ktorej ide Franek pre "šampióna" zháňať špeciálny chránič... ()

Marigold 

všetky recenzie používateľa

Suverénní kamera, ale jako celek rozpačité. Kozovo herectví je bohužel na úrovni, kdy s postavou nelze skoro nic dělat, jen s ní pasivně manipulovat. Romský boxer tak jednoznačně působí politováníhodný objekt, kterým smýká přítelkyně, pochybný manažer, alkoholický trenér a také režisér. Muší váha se ve všech ohledech snaží zůstat stát, ale padá vždycky v prvním kole. Otázkou je, zda tenhle zvláštní depresivní hybrid dokumentu a sociálního dramatu není tak trochu jednostranný a pasé. Koza mě ani na minimální ploše nezaangažoval, nepřesvědčil, nikam se mnou nepohnul. Přitom je s ním ve většině ohledů všechno v pořádku. Ale jako film prostě působí prázdně. Nejlepším momentem zůstává šťavnaté cameo slepičího majstra Franka, který jako jediný dodá vyprávění dynamiku. Všechno ostatní ve filmu je letargické - ale nepříliš podnětným způsobem. #kviff ()

POMO 

všetky recenzie používateľa

Hraný film o reálnych ľuďoch, ktorí hrajú sami seba. A to je len dobre - tých obrazových kompozícií by bolo pre dokument škoda. Brilantný kontrast životného packalstva pred kamerou s filmárskym talentom za kamerou, aniž by druhej skupine bola tá prvá ľahostajná. Ostrochovský má cit pre obraz (čo exteriér to perla), hereckú akciu (boží scéna s lízatkom) i strih (skvelo poňatý záver). Hlavná postava najprv vzbudí zvedavosť, postupne si získa vaše sympatie a nakoniec s ňou súcitíte. Citovejšie scény sú ale schválne krátke, iba rýchlo podávaju informáciu. Sentiment by tu totiž išiel proti intelekt stimulujúcemu prežitku. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (16)

  • Snaha boxera Kozu zarobiť peniaze, aby si jeho partnerka nechala dieťa a nerealizovala zamýšľaný potrat, bol scenáristický výmysel. V reálnom živote partnerka Kozu opustila. (Biopler)
  • Snímka Koza bola na Berlinále 2015 prijatá do súťažnej sekcie Fórum a tiež nominovaná na Cenu pre najlepší debut. (Kristusazapad)
  • Ivana Ostrochovského úspech filmu potešil a po festivalových turné skonštatoval: „V Európe vzniká ročne okolo 1200 celovečerných filmov, a to nerátam Ameriku a Áziu. Nejde o vyhrávanie festivalov, ale je skvelé, keď sa o slovenskom filme píše v zahraničí.“  (Biopler)

Reklama

Reklama