Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V najnovšom filme výrazného slovenského režiséra Petra Bebjaka sa ocitneme vo svete Tomáša, ktorého osamelý život tvorí striktné opakovanie rovnakých činností. Ako pracovník pohrebnej služby sa živí čistením miest, na ktorých skonali ľudia alebo domáce zvieratá. Jeho stereotypné dni naruší až nová záľuba, ktorú objaví, keď je okolnosťami prinútený zostať skrytý v dome zákazníkov aj po skončení svojej práce. Tomáš začína tajne sledovať životy pozostalých priamo z ich domácností a bizarnému koníčku prepadá čoraz viac a viac. Situácia sa mu vymkne spod kontroly, keď sa zamiluje a rozhodne odhaliť, aké tajomstvo skrýva jeho láska Kristína a jej pochybný starší brat. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (58)

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Typický slovenský film, ktorý je buď kričaný, alebo šepkaný, nič medzi tým. Je to smutné, jak sa prudko nikam neposúvame, že? Z toho, čo som od Bebjaka videl (dobrá kopírka, zlá kopírka, hra na západ) som mal s týmto asi najmenej problémov. Ale zas Zlo si už poriadne nepamätám a tie filmy ani moc porovnávať nejde. Každopádne, dej v tej ústrednej izbe sa mi páčil. Zbytok nestojí za reč. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Z triptychu ranných Bebjakových filmov( teda pred jeho slávou) vychádza Čistič ako najslabší kúsok. Celý čas som premýšľal prečo by ma mal vlastne baviť film o deštruktívnych ľuďoch ku ktorým si neviem nájsť cestu? Keby to bola aspoň žánrovka tak nič nepoviem, ale dramatická rovina z toho robí ďalší spiatočnícky film bez výraznej scény alebo nejakej emocionálnej roviny, ktorá by mohla mňa ako diváka zaujať. Natočené je to dobre. Rovnako sa mi páčil aj výrazný hudobný motív a Rebeka Poláková. Ale postaviť film na postave, ktorej motivácie sú diskutabilné a ešte k tomu zakrývame určité roviny významov - veď nech si divák domyslí - je na takýto film veľmi zle zvolený rozprávačský postup. Posledná scéna to dokazuje. Hodnotný len z toho dôvodu, že tu vidíme Bratislavu aká už nie je. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Čistič je len ďalší pokus slovenskej tvorby hrať vysokú hru s európskymi festivalovkami. A nie, ani tento krát sme sa k nim nepriblížili. Lepšie ako Killer, nie až tak zbesilo nudiace. Zaujímavý námet, veď kto vôbec tuší, že takéto povolanie existuje. Prevedenie sa stále tak potácalo medzi dobrým a zlým. Miestami prekvapila kamera, pohľady, inde to zase bolo stále o tom istom a ľutoval som Czuczora, koľko sa chudák nachodí. Nič to ale nemení na fakte, že zahraté to bolo pomerne dobre ( teda hlavne Poláková hrala ), malo to rozumnú minutáž, miestami to dokázalo pobaviť. K postavám sa musíte prepracovať, čo režisér poňal štýlom "načo budú divákom dialógy, veď nech si domyslia" Táto boliestka trápi túto našu kinematografiu už pekne dlho a tak skoro sa jej nezbavíme. Vzťahová rovina tam je základná, na emócie sa zbytočne netlačí. Jediná vec, čo ma potešila, že sa to nekončí klišoidne, ale záver, bez tak už dosť znudeného diváka prekvapí. Veľmi, ale fakt, že veľmi slabučičké 3 z 5 ( Kino Lumière ) ()

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Tak tomuto hovorím poctivý film. Chladný ako dnešný svet, v ktorom sa čoraz ďalej ťažšie a ťažšie hľadá svetlo. Jednoznačne Bebjakov najlepší film, ktorý spracováva viaceré známe námety no zároveň pod puncom slovenskej filmarčiny kráča vlastnou cestou. Systematicky pracuje so svojím tajomstvom a postupne odkrýva skutočnosti, toto všetko pomocou striedania motívov rôznej dĺžky sekvencií, kde tie, ktoré treba odhaliť ako posledné trvajú vždy len pár sekúnd. Čo treba spomenúť, je poctivá dramaturgia ! Čo je často krát problém filmov tunajších, ale aj zahraničných. Všetko má svoju vnútornú logiku, motivácia postáv je pevne zakorenená a nepôsobí umelo. Bravo ! Za mňa veľmi silné 4*, avšak pre trend potápania tunajšej tvorby pridávam aj piatu :) ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Na slovenské poměry nečekaně zajímavý námět, který mě svým zpracováním upoutal snad od první minuty a nepustil až do samotného závěru. Absolutně jsem podlehla temné atmosféře, dynamice vyprávění a Noël Czuczor se mi skvělým ztvárněním čističe voyeristy z hlavy asi jen tak nevykouří. Jeho výkonem v hlavní roli jsem byla doslova fascinovaná. Nutno podotknout, že Rebeka Poláková mu navýsost dobře sekundovala. Když jsem u těch superlativů, tak k jednomu z nich zcela jistě patří dráždivě nejednoznačný konec. Jak já byla naštvaná i nadšená zároveň. To se mi snad ještě nikdy u žádného filmu nestalo a díky tomu zůstane pravděpodobně natrvalo v mé paměti. (85%) ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (2)

  • Vo filme si môžete všimnúť, ako hlavný hrdina jazdí na bicykli cez tunel. To ale nie je možné, keďže do tohto tunela majú povolený vstup len električky. Navyše je tunel monitorovaný a na jeho konci by ho čakali policajti. (Johnny.ARN)

Súvisiace novinky

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (viac)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (viac)

Reklama

Reklama