Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovný názov)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Réžia:

Tibor Szilvási

Hrajú:

Marek Majeský (rozprávač), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(25)

Recenzie (75)

shyster 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dobrý dokumentární cyklus o slovenské mafii z 90. let. Jedná se o ucelený dokument, kdy jednotliví účastníci byli navzájem propojený (což v důsledku vedlo k tomu, že se některé události mnohokrát opakovali v rámci jednotlivých dílů). Jako kam se hrabala česká mafie. Nejvíc mě však bavil Milan Reichel. Ten byl u všeho, ale vždycky přišel pozdě. ()

Paldiny

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý prierez mafiánskych bossov z obdobia, kedy nový režim ešte nestihol nahradiť ten starý. Seriálový dokument je plný rozhovorov s novinármi, redaktormi, podnikateľmi, barmankami, historikmi, analytikmi skrátka všetkými, ktorí mali k téme čo povedať a nebáli sa predstúpiť pred kameru. Najzaujímavejší asi sympaťák Reichel, ale z toho všetkého, čo nabonzoval očividne krysa, ktorá rovnako nebola svätá. Pri zásadnejších udalostiach sú z archívu vyňaté zostrihy z reportáží večerných novín. Absencia drsnejších záberov mi neprekáža, rovnako som si zvykol na úsmevný prológ vyzývajúci k nenasledovaniu podobného typu života. Čo som vnímal menej kladne je spracovanie podaktorých epizód, aké nie vždy držali pozornosť. Predsa len bratislavský život a rozhovory s taxikármi, čo dostali cez papulu preto, že nezastavili taxameter, mi prišiel zaujímavejší, než mdlé historky od Prešova a Oravy. Zaujalo tiež vyjadrenie vďačnosti mafii z Dunajskej Stredy, aká nedovolila preniknúť Albánskej hávedi na naše územie. Rovnako silný záver prvej série so zábavným dielom o Piťovcoch a detailmi prešpikovanou dvojepizódou s Mikulášom Č. Dokument hodnotím kladne, dovolil mi pospájať si súvislosti a zaspomínať na ranné roky v TO, kedy v povedomí miestnych detí budili strach Dolinajovci, akým pripisovali každú bitku, ukradnuté autorádio či pohodenú šupku od banánu. Jo, v 90tkach to žilo, teda, ak ste stáli na správnej strane barikády. (videl 1. sériu) ()

Reklama

Gunslinger 

všetky recenzie používateľa

Kvalitný slovenský dokumentárny seriál? No čoho som sa to dožil - koniec sveta sa blíži.. Každý diel si berie na mušku inú zločineckú organizáciu na Slovensku (čo diel, to iný mafián) a prostredníctvom výpovedi svedkov, správ, polície, vyšetrovateľov a znalcov sa divák dozvie až niekedy neuveriteľné skutočnosti zo života podsvetia po nežnej revolúcii. Možno by som si odpustil to posolstvo na konci každého dielu, ale tak je to RTVS takže im to odpúšťam. Premiérový vysielací čas (piatky večer) je taktiež dosť nešťastný, ale online archív RTVS to istí.. Celkovo bravó - vzplanula nádej na kvalitnú sk dokumentárnu scénu.. ()

Evander 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokument mapující vznik mafie na Slovensku po pádu komunismu a sledující životní příběhy některých z jejích hlavních představitelů. Dokument je pečlivě zpracovaný a každý počin tohoto typu považuji za chvályhodný. Zde lze navíc vyzdvihnout velmi otevřené zpovědi tehdejších novinářů, policistů nebo i přímých aktérů. Bohužel místy mi dokument na přímé sledování přišel poměrně nezáživný a upřímně bych ho doporučil spíše jako doplňkovou činnost k něčemu jinému, neboť audio část zde plně postačuje a ta vizuální již nějakou další zásadní přidanou hodnotu bohužel nepřináší. 74% ()

AxelWers 

všetky recenzie používateľa

Stručné zhrnutie "podnikateľskej kariéry" najznámejších mafiánov na Slovensku a ich skupín. Epizódy sú väčšinou vyplnené komentármi publicistov, novinárov, svedkov, bývalých podnikateľov, ktoré sú doplnené archívnymi zábermi. Človek sa nielen dozvie kopu zaujímavostí z histórie najznámejších mafiánskych skupín na Slovensku, ale určite si všimne aj ich úzke kontakty so SIS. ()

Zaujímavosti (6)

  • Počas celého dielu má Peter Tóth tričko naruby. (Jumar)
  • Trinásty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli operatívne pristúpiť k posunu vysielania. Premiéra tak bola presunutá na 24.6.2016. (Paldiny)
  • Scenár seriálu napísal Gustáv Murín, autor kníh o slovenskom podsvetí, odborný poradca celého seriálu bol bývalý novinár a bezpečnostný analytik Milan Žitný. (Paldiny)

Reklama

Reklama