Reklama

Reklama

Mladučká Sidonia-Gabriella Colette sa zamiluje do o 15 rokov staršieho, charizmatického parížskeho literáta Willyho. Potom čo sa zosobášia, je Colette z pokojného prostredia malej dedinky katapultovaná do sveta žiarivých parížskych salónov a opojných večierkov francúzskej smotánky. Colette sa prispôsobuje novému životu, vnára sa do bohémskeho sveta svojho manžela. Inšpiratívne prostredie v nej prebúdza kreativitu a spisovateľský talent. Píše svoje prvé dielo zo série o Claudine. Willy jej dovolí publikovať pod podmienkou, že kniha vyjde pod jeho menom. Fenomenálny úspech románu spraví z Willyho slávneho spisovateľa a z manželského páru ozajstné celebrity. Lenže emancipovaná Colette túži po uznaní. Ich manželstvo sa nielen pod vplyvom Willyho častých nevier a Colettina vzrastajúceho záujmu o ženy začína rozpadať. Willy sa však svojej talentovanej ženy za žiadnu cenu nechce vzdať… (Magic Box)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (80)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Do hlavnej úlohy Colette bola obsadená Keira Knightley. V úlohe Colette odkrýva Knightley svoju ženskú dušu a zároveň aj ukazuje, že žena môže mať názory, život a priateľov v mužskom aj v ženskom svete, rovnako ako muži. Hlavná úloha ako by bola priamo napísaná pre túto herečku, ktorá v sebe snúbi krehkosť a vnútornú silu. Dôležitou stránkou filmu je výprava, kostýmy a masky, za ktoré boli Andrea Flesch a Michael Carlin nominovaní na British Independent Film Awards, rovnako ako Dominic West na najlepšieho vedľajšieho herca. Film môžeme zaradiť medzi životopisné snímky, ktoré stoja za pozretie. Pozerať sa na premenu mladej naivnej dievčiny v emancipovanú ženu je aj dnes aktuálnou témou. Nemenej zaujímavá je aj atmosféra spoločenského života v Paríži 19.storočia. ()

Dado 

všetky recenzie používateľa

Život francúzskej spisovateľky Sidonie-Gabrielle Colette už na prvý pohľad skrýva v sebe nemalý potenciál, ktorý by bol výnimočný tvorca schopný pretaviť možno i v horúceho kandidáta na filmové ocenenia. Wash Westmoreland však dokázal zaujímavý materiál trestuhodne premárniť a vystaval z neho len rutinne pôsobiacu životopisnú snímku. Solídne herecké výkony ústrednej dvojice či verné zachytenie dobového Paríža, to sú kvality, ktoré jej nemožno uprieť. Ibaže nič z toho, dokonca ani pikantne ladené scény (vôbec celá lesbická línia pôsobí, akoby scenáristov otravovala úloha plnohodnotne ju spracovať), nie je natoľko výrazné, aby dokázalo zachovať spomienky na film v pamäti diváka dlhšie než pár dní. (55%) ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Kvalitné herecké výkony v nie príliš atraktívnom snímku, ktorý sa stráca v množstve tých rádoby "životopisných" filmov o emancipačných predstaviteľkách. Colette je životopisná len sčasti, pretože zobrazuje len jedno manželstvo tejto spisovateľky, hoci vydatá bola trikrát a okrem toho mala nespočetne mnoho afér. Najzaujímavejšia na celom filme bola scénka, keď obaja manželia chodievali na tajňáka ukojiť si svoje chúťky za tou istou ženou. Komické a smutné zároveň. ()

sedm.1 

všetky recenzie používateľa

Colette představuje jednu z prvních feministicko – emancipačně lesbických vlaštovek, která radši než péči o manžela a domácnost si hodila frndu do kaťat a postavila se svému vlastnímu předurčenému osudu „pipky domácí“. A proč by ne, když na to měla odvahu, chuť a talent, nehledě na to, že její mužíček byl také pěkný vejlupek. Každopádně, o film jde poutavě zpracovaný, odehrávající se možná až ve zbytečně moc svižném tempu, díky čemuž pak divák nemá bohužel šanci příliš proniknout do hloubky příběhu, stejně tak jako do niter postav, celé to tak vyznívá povrchně a zároveň bez funkčních emocí. Na takovýto typ filmu je zde i velice málo dramatických, či jinak vypjatých scén, a pozitivně nemohu hodnotit ani dobovou atmosféru, která snímek vůbec neoživila. Co se obsazení týče, Keira Knightley se své zajímavé postavy zhostila velmi přesvědčivě, a prakticky ten film drží nad vodou a navíc v tom zůstala úplně sama, jelikož ostatní ji tu vlastně svými krátkými výstupy jen přihrávají. Colette zkrátka není nikterak výrazná podívaná, která by dokázala strhnout, či nějak vyloženě konkrétně něčím zaujmout, na druhou stranu určitě ale ani nenudí, příběh odsýpá, takže prostě takový obyčejný průměr. ()

Vyhy 

všetky recenzie používateľa

Colette a její životní příběh je určitě zajímavý. Jen ho trochu sráží styl vyprávění ve filmu. Zde je nudný, ničím nevybočující a bez známky napětí. Film ale zvedá hlavní herecká dvojka, která se svou chemií patří k tomu lepšímu z filmu. Dále se mi líbili kostýmy, atmosféra dobové Francie, hudba. Celkový dojem je ale jako z příjemného průměrného filmu. Neurazí, ale ani nenadchne. ()

Galéria (54)

Zaujímavosti (13)

  • Väčšina francúzskych scén je natočená v Maďarsku alebo na anglickom vidieku v Northamptonshire a Oxfordshire. Dôvodom bol nedostatočný rozpočet. (Arsenal83)
  • Počas natáčania v Maďarsku bolo tak teplo, že Dominic West mal vo svojom kostýme zabudovanú vodnú vestu, ktorá fungovala ako chladič a okolo hornej časti tela mu tak cirkulovala studená voda. (Arsenal83)
  • Citát od Colette: „Ruka, ktorá drží pero, píše históriu,“ je veľmi podobný citátu, ktorý sa všeobecne pripisuje Napoleonovi Bonapartemu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama