Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (164)

classic 

všetky recenzie používateľa

Jack Warner po zhliadnutí filmu povedal: „Je to jedna z najlepších snímok, odkedy sa vo filmoch objavil zvuk” . So šéfom legendárneho filmového štúdia WARNER BROS. , si skrátka nemôžem dovoliť nesúhlasiť, pretože to, čo prehlásil okolo roku 1948, keď malo Sierra Madre premiéru, je aktuálne aj o sedemdesiatpäť rokov neskôr, čím sa stáva neuveriteľne nadčasovým filmovým dielom, ktoré vôbec považujem za jedno z najlepších, aké som v živote videl. Pre zaujímavosť išlo taktiež o obľúbený film môjho obľúbeného režiséra Stanleyho Kubricka! Ale nateraz zatiaľ stačili štatistiky. Skúsim čosi načrtnúť z dejovej línie. _ S gringom Fredom C. Dobbsom sa spoznávam v mexickom zapadákove TAMPICO, kde bohužiaľ nie je takmer žiadna práca, a tak koľkokrát si vyžobráva pesos na ulici, kde trebárs od dobre situovaného chlapíka v bielom obleku tak učiní behom pár hodín až trikrát, čo mu už potom aj poriadne vytmaví. Stretáva Curtina, ktorý sa taktiež nachádza v nezávideniahodnej situácii, ako i Fred, keď sa im podarí natrafiť na prácu od Pata McCormicka, ktorý ponúka plácu 8 dolárov denne pri stavaní tábora, ale vykľuje sa z neho podvodník, ktorý im nechce zaplatiť, a tak dostane v krčme poriadny výprask. Ešte predtým ale prespia v nocľahárni, kde sa zoznamujú so starším Howardom, ktorý na plné ústa rozpráva o ZLATE v mexických horách, a tak je už iba otázkou času, keď všetci traja spolu vyrazia, aby vykopali jackpot, no má to jeden zásadný háčik, čo to s nimi urobí, ak rozprávkovo zbohatnú, keď ešte k tomu majú v pätách banditos? Asi toľko k priebehu udalostí. _ Pán režisér si vystrihol citovaného občana v samotnom úvode, keď Humphrey Bogart je jeho pravým protipólom, špinavý, zarastený, po čase-nechutný, chamtivý, odpudivý, že by ste mu najradšej jednu vrazili medzi zuby, čiže radšej „zabudnite” na elegána Ricka Blainea z kultovej Casablancy, teraz je tu Fred C. Dobbs, ktorého si vychutnáva plnými dúškami, prvotriedny hajzel strieborného plátna, ktorý našťastie skončil na „psí tridsiatok” . Ten “dobrý” je otec režiséra, t. j. Walter Huston, ktorý svojho Howarda obdaril pozoruhodným hereckým výkonom, z ktorého priam srší veľký elán. Predstaviteľ Curtina, Tim Holt, nie je až tak neznámym hercom. Veľmi málo nominácii na Oscara, kde mi ešte minimálne chýbajú nominácie za kameru, strih, hudbu a výpravu, ale nenominovať aspoň Bogarta bolo absolútne zlyhanie od členov Akadémie, ktorí úplne odignorovali tento neskutočný výkon v hlavnej úlohe ! Poklad na Sierra Madre, režiséra Johna Hustona, je až tak kvalitný film, že to vlastne nedokážem ani poriadne (p)opísať! ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

10/10 Bogart, jak ho neznate. Skupinka zlatokopu se rozhodne vydat z krachem postihnuteho velkomesta do panenskeho luna prirody za skutecnou hodnotou, ktera pretva - zlatem. Po case jim to ale preroste pres hlavu a dockame se prerodu 100% kladase nad veci v maniakalniho silence, i kdyz konec dobry vsechno dobre, me kapku priotravil, porad je to super vec. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Konečne som si vychutnal kultový americky snímok a prevzal som jeho kultovosť aj do svojho osobného rebríčku, čo sa s filmami z imdb topky až tak často nestáva. Pekelné herecké výkony, skvelé režijné nasadenie, jednoduchý, no úderný scenár, čo dialóg, to poklad, skrátka nemám absolútne čo vytknúť. Pestrosť deja je obdivuhodná, film žongluje so žánrami v neskutočnom tempe a vždy ich vie skĺbiť tak, aby z toho divák nebol zmätený. Dobrodružná akcia, dramatické dobrodružstvo, tragická veselohra a divácke potešenie. Vychutnajte si ho aj vy. Vrelo odporúčam. 100%. ()

Lucjen 

všetky recenzie používateľa

O tom, na čo sa stále poukazuje; že peniaze kazia charakter a vraj vám šťastie nekúpia. Sú tu jasne vykreslené postavy, príbeh samotný sa tiež nesnaží nijako šokovať - ani to nie je potrebné. Poklad na Sierra Madre je pre mňa synonymom nedeľného poobedia, kedy takéto filmy zvyknú televízie vysielať... s kávou, zákuskom (ak práve nedržíte diétu) sa dá pri tomto dobrodružstve pekne oddýchnuť. A ku koncu vás Humphrey možno predsa len prekvapí... mňa teda v podobe bezočivého Dobbsa bavil omnoho viac ako džentlmen v obleku... :) ()

tomtomtoma 

všetky recenzie používateľa

Kvalitní psychologický dobrodružný film o chamtivosti ve westernovém hávu divokého Mexika. Dva američtí tuláci, neustále shánějící práci, a jeden zkušený zlatokop na cestě za svým snem o bohatství a štěstí. Překonávají divokou přírodu i divokost banditů, aby nakonec podlehli vlastnímu paranoickému rozkladu osobnosti jednoho z nich, jehož chamtivost celého uchopila a nakonec zlomila. Americký nezaměstnaný v Mexiku Fred C. Dobbs (skvělý Humphrey Bogart) dostává šanci na zbohatnutí při hledání zlata v divokých odlehlých horách. Přes jeho proklamovanou skromnost, je to však on, kdo je nakonec pohlcen paranoiou, která ho nakonec zcela paralyzuje a zatemní mozek při možnosti ještě většího zisku, pokud se zbaví svých partnerů. Chamtivost mu zastře rozum takovým způsobem, že nemůže logicky přemýšlet a za toto poblouznění zaplatí životem. Protřelý starý zlatokop Howard (dobrý Walter Huston, otec pana režiséra) je z trojice tou nejsilnější a nejracionálněji myslící osobou, která dovádí všechny k jejich vysněnému cíli. Třetí do party byl tulák Bob Curtin (Tim Holt), který zůstal věrný svým zásadám čestnosti. Z dalších postav: dobrodruh John Cody (Bruce Bennett), který zaplatil za svou smělost životem, lakomec McCormick (Barton MacLane), který neplatil najímaným zaměstnancům výplaty, vůdce mexických banditů ve zlatém klobouku (Alfonso Bedoya), neštítící se žádného zločinu, a bohatý Američan v bílém obleku (sám režisér John Huston). Vidina bohatství je mohutným hnacím motorem. Často nás však zastaví naše vlastní sobectví a chamtivost, která se překonává mnohem obtížněji než ostatní překážky. Štěstí si za peníze nekoupíme. Ani čest a lásku. Kvalitní film, kde nechybí prvky humorného nadhledu, drsnost odlehlé přírody, divokost života, komplikovanost lidského myšlení a jednání, a naděje. ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (38)

  • John Huston si ve filmu zahrál epizodní roli bíle oděného amerického turisty. Díky tomu měl Humphrey Bogart (Fred C. Dobbs) příležitost vyměnit si s ním role a zaujmout na chvíli místo za kamerou. Scénu s bíle oděným Hustonem nařídil opakovat nesčetněkrát. (Zdroj: ČSFD)
  • Poprvé, kdy za jeden film získali Oscary otec (“nejlepší herec ve vedlejší roli“) i syn (“nejlepší režie“ a “adaptovaný scénář“). (džanik)

Súvisiace novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (viac)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (viac)

Reklama

Reklama