Reklama

Reklama

Pravda o Pearl Harbor

(TV film)
  • Česko Pravda o Pearl Harboru (viac)
Veľká Británia, 2016, 2x45 min

Obsahy(1)

V reakcii na prekvapivý a zákerný útok japonských lietadiel na americký vojenský prístav Pearl Harbor na Havajských ostrovoch v roku 1941 sa šok zmenil na všeobecné rozhorčenie. Pri útoku zahynulo 2400 Američanov. Ako to, že americké námorníctvo nebolo na taký útok pripravené? Prečo sa napadnuté krížniky nebránili? Niekto za to musel niesť zodpovednosť... Tento dokument skúma pozadie celého prípadu. Velenie americkej armády a úrad prezidenta Roosevelta našli veľmi rýchlo obetného baránka - stal sa ním admirál Kimmel. Veliteľ Pacifickej flotily. Jeho kariéra bola v troskách. A to všetko v záujme zakrytia spravodajských a politických hier a chýb. (STV)

(viac)

Recenzie (11)

buchannon 

všetky recenzie používateľa

Jsem fanoušek filmu "Pearl Harbor" z roku 2001 a proto jsem zhlédl tento dokument a musím říct, že je velice zajímavý. Ukázkový příklad nekompetence určitých lidí v nejvyšším velení a selhání komunikace mezi nimi a admirálem Husbandem E. Kimmelem, který (pokud jsou informace v dokumentu pravdivé - spousta lidí v současnosti je o tom přesvědčena) byl neprávem použit jako obětní beránek. Po přečtení několika článků vážně nevím, na čí straně je pravda, samozřejmě existují Kimmelovi odpůrci i obhájci. Zatím žádný prezident nesouhlasil s posmrtným navrácením Kimmelovi statusu čtyřhvězdičkového admirála. U Trumpa v toto vůbec nedoufám, tak třeba některý z těch příštích. Já osobně uděluji Kimmelovi pět hvězdiček. ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Už v polovici roku 1941 Roosevelt napísal Churchillovi: "Je možné, že nikdy nevyhlásim vojnu, ale jednoducho ju začnem. Keby som požiadal Kongres aby ju vyhlásil, spory o tom by sa naťahovali aj tri mesiace“. Začiatkom októbra, dva mesiace pred útokom na Pearl Harbor, informoval sovietsky dôstojník Richard Sorge, že základňa bude za 60 dní napadnutá. Aj tieto údaje Kremeľ podsunul Washingtonu. Tri týždne pred útokom šéf americkej spravodajskej služby o chystanom útoku informoval osobne prezidenta Roosevelta. Spravodajskej službe sa podarilo rozšifrovať japonský diplomatický kód a upozorňovali, že útok je pripravený. Velenie armády a námorníctva však toto varovanie bralo na ľahkú váhu. Ráno 7. decembra (06,45 hod.) torpédoborec USS Ward zničil japonskú miniponorku v tesnej blízkosti prístavu Pearl Harbor, správa veliteľa torpédoborca veliteľovi flotily admirálovi Kimmelovi prišla už neskoro. Aj radar v priestore základne zachytil lietadla blížiace sa k prístavu (50 minút pre útokom), aj táto informácia bola zle vyhodnotená. Veľmi veľa náhod a nezodpovedný prístup ale predovšetkým veliteľa americkej flotily (CINCUS) a zároveň aj veliteľa americkej Pacifickej flotily (CINCPACFLT) admirála Husbanda E. Kimmela, ktorý bol v prvom rade zodpovedný za bezpečnosť, pripravenosť a obranu prístavu a flotily.Takže určitá časť vojakov mala byť v pohotovosti, piloti vo svojich P40 a nie v kostoloch, posteliach a na plážach. Za toto musí byť niekto zodpovedný a kto iný keď nie veliteľ. ()

Reklama

Yamamoto13 odpad!

všetky recenzie používateľa

Jedná se o placenou snahu očistit admirála Kimmela. Nic jiného než špatná obhajoba to opravdu není. Přesně podle vzoru, po bitvě je každý generál. Vše je pouze o tom, jak on za nic nemůže, za vše může prezident Roosevelt, vláda  a další pohlaváři ve Washingtonu. To je asi trochu pravda, ale nic to nemění na tom, že největší chyby, udělal právě Kimmel a generál Short. A můžete se snažit přepisovat dějiny jak chcete. ()

Luk Skywalker 

všetky recenzie používateľa

Osobní tragédie admirála Kimmela, který se snažil útoku předejít, ale ostatní hlavně to vyšší velení na něj kašlali a pak to na něj sprostě hodili, že pouze on je zodpovědný za to, že Japonci zaútočili tam, kde to půl roku USA měla očekávat. Jak typické pro blbé a alibistické Američany, kteří se nepoučili a proto se odehrálo, to co se odehrálo 11.září 2001. Druhý díl se nese v podobném duchu a ač byl Kimmel zproštěn viny, tak omluvy se nedočkal a nejspíš ani jeho vnuci se nedočkají, snad pravnuci nebo prapravnuci, pokud se o to budou snažit. Ostatně chyb na straně USA bylo dost, až se zdá, že ten útok opravdu neodhalili schválně. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Kimmel urobil chyby, ale tváriť sa, že to naozaj Američania o pripravovanom útoku nevedeli? Ako je možné, že zoči-voči toľkým signálom o očakávanej agresii Japoncov neboli Američania pripravení odraziť útok na Pearl Harbor? Americký izolacionizmus bolo treba prekonať a na to treba zámienku. Zvyšok je politika. ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama