Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Výpravný filmový epos je príbehom britského dôstojníka, diplomata a archeológa, ktorému sa počas 1. svetovej vojny podarilo zjednotiť arabské kmene v boji proti Osmanskej ríši. Legendárny dobrodružný veľkofilm s hviezdnym obsadením získal sedem Oscarov vrátane Oscara za najlepší film. (RTVS)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (455)

kinej 

všetky recenzie používateľa

Pro mě král všech velkofilmů. Včera jsem dokoukal fenomenálně remasterovanou verzi na blu-ray a jedná se o totální obrazové orgie. Naprosto nádherná práce s kamerou, úžasné záběry pouště, fantastické davové scény, smekám. Navíc má film skvělý scénář, bez klišé, realisticky pojednávající o naivitě hrdinství, politické špíně, mentalitě arabských kmenů s nečernobíle vykreslenými postavami včetně té hlavní. Jeden z nějvětších skvostů světového filmu. ()

lesumir 

všetky recenzie používateľa

Jsem rád, že jsem měl možnost Lawrence Z Arábie vidět. Jedna z největších výprav v historii kinematografie z toho dělá opravdový epos kolosálních rozměrů. Nádherné scenérie hor a pouště, skvělá intrumentální hudba a fascinující Peter O'Toole, který se doslova ztělesnil s hlavní postavou. David Lean byl opravdový umělec, ale jeho libování v dlouhých minutážích není úplně to pravé ořechové, i když je Lawrence dokonalým zážitkem, místy to bylo hodně vláčné a posledních 20 minut úplně zbytečných. Lawrence of Arabia je velkofilm všech velkofilmů! ()

Reklama

troufalka 

všetky recenzie používateľa

"Neomračujte mě svou vzdělaností! Mám to ve vaší složce!"                                                                                         Mladý ambiciózní a výstřední důstojník má poněkud obtíže s vojenskou morálkou. Přesto je vybrán pro speciální úkol. Rád si hraje s ohněm, boří předsudky a posunuje hranice. Stane se hrdninou nebo pouhou loutkou v rukách svých nadřízených? Vítězství ještě nemusí znamenat výhru a domov nemusí být nutně místo, kde jsme se narodili. Dobrý výběr herců - Peter O'Toole modrooký bonďák oblečený do bílého roucha ve stejném záběru s charimatickým snědým Omarem Sharifem v rouše černém. Ale nemylme se, nejde o jednoduchou symboliku dobra a zla, jde o střet dvou naprosto rozdílých světů. Ten druhý můžeme poznat, třeba si i zamilovat, ale nemůžeme nikdy popřít své kořeny, ze kterých jsme vzešli.                                Challenge Tour říjen 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Webb 

všetky recenzie používateľa

Obyčejný příběh s výbornou výpravou, dobrou kamerou a hudbou. Písčité exteriéry na které se sice hezky kouká, to mi však ke spokojenosti nestačí. [6,5/10] (Horizon) (Technicolor /// Produkce: Sam Spiegel /// Scénář: Robert Bolt, Michael Wilson podle autobiografie T. E. Lawrence /// Kamera: Freddie Young /// Hudba: Maurice Jarre /// Oscar: Sam Spiegel (nejlepší film), David Lean (režie), John Box, John Stoll, Dario Simoni (výprava), Freddie Young (kamera), Anne V. Coates (střih), Maurice Jarre (hudba), John Cox (zvuk) /// Nominace na Oscara: Robert Bolt (scénář), Peter O'Toole (herec), Omar Sharif (herec ve vedlejší roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

V 60-tych rokoch to bol velkofilm a niet pochyb, ze je nim az dodnes, ktory sa oplati aspon raz vidiet, ale jednak dlzka je chvilkami neznesitelna a jednak zenskemu publiku tu bude chybat romantika. Vo filmoch ako TROJA (2004), STATOCNE SRDCE (1995), TITANIC (1997), JUH PROTI SEVERU (1939) a v mnohych dalsich sa nieco romanticke objavilo, ale v tomto filme absolutne nic. Je to cisto film s politickym pozadim o obycajnom clovekovi, ktory sa preslavil ako bojovnik za prava Arabov proti Turkom na strane Anglicanov, ktori tam boli usidleni a je tu i nejaky ten kratky boj, inac väcsinou len smrtelne dlha prechadzka pustou, v ktorej by sme my uz davno zomreli od smädu. A teraz sa pytate, preco som dal az 4 hviezdicky? No jednoducho ma ten film bavil, pretoze ma zaujima historia a politika, ale pre obycajneho divaka to moze byt skor nuda, alebo bude obdivovat aspon vypravu a velmi tazke podmienky pri natacani tohto filmu. Mne osobne sa pacila aj hudba od Mauricea Jarreho, ktora bola krasne zmiesana s Arabskou melodiou, mimochodom Jarre skomponoval krasnu hudbu aj k filmu DUCH (1990) s Patrickom Swayzem. Lawrence z Arabie ziskal z desiatich nominacii az 7 Oscarov vratane najlepsieho filmu roka 1962. Peter O´Toole bol nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak zo sosky mal radost Gregory Peck za dramu JAKO ZABIT PTACKA (1962). Za vedlajsiu ulohu bol nominovany Omar Sharif, ale sosku mu vyfukol Ed Begley za dramu SLADKY PTAK MLADI (1962) a tretia nominacia bola za scenar, ale Oscara si prevzal Horton Foote za spominanu dramu JAKO ZABIT PTACKA... 20.11.2009 ______ Peter O´Toole - (T.E. Lawrence) +++ Alec Guiness - (Princ Feisal) +++ Anthony Quinn - (Auda Abu Tayi) +++ Omar Sharif - (Sherif Ali) +++ Jack Hawkins - (Generál Lord Edmund Allenby) +++ Anthony Quayle - (Plukovník Brighton) +++ Claude Rains - (Pán Dryden) +++ Arthur Kennedy - (Jackson Bentley) +++ Produkcia: David Lean) +++ Hudba: Maurice Jarre +++ ()

Galéria (224)

Zaujímavosti (65)

  • Obnovenú verziu filmu s dodatočnými 35 minútami začali vysielať v TV v roku 1989. (vander19)

Súvisiace novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (viac)

Omar Sharif 1932 – 2015

Omar Sharif 1932 – 2015

11.07.2015

Ve věku 83 let nás dnes opustil egyptský herec Omar Sharif. Charismatická legenda zemřela na infarkt v nemocnici v Káhiře a zanechala po sobě nejen syna Tareka, ale také šedesátiletou kariéru… (viac)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (viac)

Pattinson z Arábie?

Pattinson z Arábie?

16.08.2012

Britský důstojník, cestovatel, spisovatel a archeolog Thomas Edward Lawrence je hrdinou jednoho z nejlepších filmů všech dob, i letos ve Varech uvedeného Leanova Lawrence z Arábie. Pro jakéhokoli… (viac)

Reklama

Reklama