Reklama

Reklama

Neuveriteľný, no skutočný príbeh ženy, matky, manželky a vedkyne - Marie Curie-Sklodowskej. V biednych podmienkach drevenej kôlne, s deravou strechou - honosne nazvanej laboratórium, znáša výpary, žiarenie, pred ktorým sa nechráni a kde celé hodiny mieša železnou tyčou vriacu masu- sa jej podarí získať decigram čistého rádia. Úspech sa dostaví v roku 1902. Týmto objavom rádia navždy zmenila tvár vedy. (Magic Box)

(viac)

Videá (3)

Trailer 2

Recenzie (96)

xzajox 

všetky recenzie používateľa

Na začiatok je treba pochopiť jedno. M.Curie bola génius. A ako to u géniov býva, v iných oblastiach majú medzery, ktoré doháňajú, ako to vedia najlepšie - rozumom. Hovorím o medziľudských vzťahoch, o chápaní citov, či komunikačnej neohrabanosti a priamosti. V tomto bode prichádza ako aj úžasný herecký výkon R.Pike, tak aj skvelá práca scenáristov. Postavu som im zožral celú aj s fľaštičkou rádia. Ostatné je fajn. Výborná atmosféra prelomu 19./20.storočia, snaha o vedeckú presnosť (radšej diváka nenudia prebytkom faktov), historickú presnosť a tiež priamy a nepriamy dopad na udalosti potom. Dejová rovina prekážok, ktoré ako žena v tých časoch musela prekonávať je možno už trochu obohraná, no stále nenudí. Vyčitať by som filmu mohol len zopár drobností. Hlavne mi vadilo, keďže nie som zdatný z histórie fyziky, že som nevedel určiť, aké vedomosti vtedy vedci mali. Poznali radiáciu, ale nie rádioaktivitu. Poznali už vtedy či nepoznali röntgen? Druhá vec je Einstein. Určite sa s ním Curiovci stretli, veľká škoda, že ho do deja nevsunuli aspoň na chvíľku - určite odporúčam seriál Génius pre širší kontext, Einstein to tiež nemal ľahké. Radioactive určite odporúčam. Je to kvalitný film. 83% - 4* ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Jak v první polovině "soupeří" (a zároveň se doplňuje) oddaná milostná romance s nesmlouvavým zapálením pro vědu, to dodává charakterům náboj. Biografie Marie Curie-Skłodowské (výborná Rosamund Pike) faktograficky postihuje celý její život a dílo, byť především v pozdějších fázích sklouzává do nepříjemné zkratkovitosti (rentgeny na frontu 1. světové války). Také se pokouší přesáhnout objevy do souvislostí (radioterapie, Hirošima, Černobyl), což ovšem váže spíš s povrchním patosem a zamýšlený efekt je diskutabilní. ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Príbeh Marie Curie a jej honbu za rádiom, ktorý možno považovať za objav 20-teho storočia v jeho pozitívnom, ale aj negatívnom význame. S citom natočený životopisný príbeh, ktorého plusom je hlavne to, že nerozpráva len suchým spôsobom o živote tejto vedkyne, ale taktiež pekným chronologickým postupom poukazuje na všetky zásadné udalosti spojené s jadrom a zároveň slúži ako isté memento pre ľudstvo, že s každým objavom treba narábať opatrne a hlavne s pokorou. Za to musím tomu snímku pridať jednu hviezdu a zároveň vyzdvihnúť aj skvelý herecký výkon Rosamunde Pike. Celkom milé filmové prekvapenie. 75 % ()

Snorlax 

všetky recenzie používateľa

Natočit životopis známé osobnosti a vyhnout se stereotypům, není snadné. Radioktivita je z pohledu experimentu zdatným nástupcem Persepolis. Chemie mezi manžely Curie funguje skvěle. Bohužel tak skvěle, že po smrti Pierra začíná film nudit. Ale od chvíle, kdy si Marie přivedla nápadníka, jsem od obrazovky nemohla odtrhnout oči. Za velmi zdařilé považuji provokativní zařazení flashforwardů, které se neskutečně hodí k Marii Curie, boří dogma životopisných filmů. Závěr snímku je excelentní, bez patosu, pokřivených zrcadel nabízí lakonická konstatování o přínosu Marie Curie pro lidstvo. ()

Juto 

všetky recenzie používateľa

Život, smrť, veda, mystika, láska a nenávisť sa prelínajú a odhaľujú hĺbku medzinárodne uznávaného génia. Ale ak by sme strávili viac času s Curieovými výstrednosťami. . . mohli sme dospieť k skutočnej štúdii charakteru. Namiesto toho sa napäté stráca. Film rozplynie a záplavy sériou nesúvisiacich udalostí. Čakal som oveľa viac. 6/10 ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčelo se v Maďarsku ve městech Budapešť a Ostřihom. (BMW12)

Reklama

Reklama