Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1969. Dr. Malcolm Sayer skúma v newyorskej nemocnici skupinu pacientov, ktorí v dôsledku prekonanej encefalitídy boli po desiatky rokov v katastrofálnom stave. Zrealizované testy ho presvedčia, že títo pacienti žijú svojím vnútorným životom. Sayer získa povolenie riaditeľa nemocnice Kaufmana na experimentálnu liečbu drogou L-DOPA, ktorá úspešne pomohla ľuďom trpiacim Parkinsonovou chorobou. So súhlasom pacientovej matky vyskúša drogu na Leonardovi Loweovi a podarí sa mu u neho obnoviť schopnosť hovoriť a pohybovať sa. Všetci sa pacienti preberú k životu... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (657)

Shadwell 

všetky recenzie používateľa

V 90. letech se razil tématický koncept humanity. Filmy z této doby disponují: 1, Doslovností, jelikož vypravěč říká vše, co ví, a nemusí poskytovat vodítka k tomu, co neříká (protože vše říká). Vypravěč je vševědoucí a není ničím omezen. Není zobrazen jako lidská bytost s lidskými omezeními, protože vnímá vše, včetně schopnosti vnímat, co se děje v hlavách druhých. 2, Spousta částečně nadbytečných informací poskytovaných filmem rozvíjí postavy, nikoliv příběh, v němž jsou zasazeni. Tudíž vyprávění má podobu představení. I v tomto filmu se nic nikam neposouvá, ani se nic nevypráví. Pouze kamera mění své postavení dle propozice technického scénáře a pohybuje se po nemocnici. 3, Postavy nemají daleko k trilobitům – viz klišé zabedněného vedení nemocnice, nebo vztah Williamse se sestřičkou. To je, přátelé, otřes a úkladná vražda diváckého vkusu. 4, Stejně jako v Rain Manovi (Williams = Cruis, De Niro = Hoffman), i zde doktor mění skrz pacienta svůj vlastní náhled na svět. Jak invenční. Ostatně co dělat s duševně narušenými, když se odbaziliškují (roztají)? Zaláskovat je, co jiného. Awakenings podobně jako Philadelphia, O myších a lidech nebo Shawshank oslavuje lidství v nejčistší podobě kalifornského sněhu – rozuměje koksu. ()

Ducharme 

všetky recenzie používateľa

It's a fucking miracle. To tenhle film opravdu je. Dvě hodiny, které utekly ani nevím jak a pak se dostavil pocit nepochopitelného prázdna. Ta myšlenka mrhání životem, zabřednutí do všednosti a stereotypu, nesmyslného strachu ze zklamání... Žijeme, nebo stále jen čekáme na někoho, kdo by nás probudil?? ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Filmy z prostredia psychiatrických liečební to vďaka diváckej atraktivite majú vždy o niečo ľahšie, než ostatné. Pre nebezpečenstvo, že skĺznu k provokovaniu nadprodukcie slzných vačkov, to zasa majú o niečo ťažšie, než ostatné. Ale keď silný príbeh z tohto prostredia podporia také skvelé herecké výkony, aké predviedli v tomto filme jeho dvaja hlavní predstavitelia, výsledok nemôže byť zlý. Okrem toho je pravdepodobné, že sa nám myšlienky o krehkosti nášho duševna, o zmysle liečebných experimentov, o mieste zázrakov v medicíne na dlhú dobu usadia v mysli. Spolu s opätovným uvedomením si, koľko toho ešte o človeku nevieme. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Mřížovaná okna, „šachová“ podlaha. Leonard již řadu let trpí spavou nemocí, což v reálu znamená, že je živou mrtvolou a vegetuje bez kontaktu s okolím. Novou nadějí je příchod nového doktora, jehož léčebné metody slaví úspěch. Jsou přelomové, ovšem jak vidno s krátkodobým účinkem. Kameraman Miroslav Ondříček za svojí bohatou kariéru nespolupracoval pouze s Milošem Formanem nebo Lindsay Andersonem, ale i s talentovanou Penny Marshall, jejíž melodrama má v ústředním hereckém duu sice dva výrazné klenoty, pacient a lékař (DeNiro a Williams), místy ale schází silnější, zapamatovatelné scény a upadá do sentimentálních klišé!! Přesto disponuje netriviálním scénářem, skvostnými klavírními melodiemi a poutavou atmosférou!! ()

JohnnyD 

všetky recenzie používateľa

Fascinujúci film. Je úžasné, ako pútavo a zaujímavo sa dá nakrútiť príbeh jedného leta. Príbeh, ktorý už časom zapadol prachom, odstupom času je to jedno leto už nezaujímavé, ale práve naopak, je to úžasný príbeh (možno vám táto veta pripadá čudná, ale chcel som to povedať, čo najpresnejšie a bez spoilerov - keď uvidíte film, pochopíte). Filmu kraľujú herci. Robin Williams v role šprta a odľuda ("Robili ste s ľuďmi?" -"Nie, ale robil som s dážďovkami.") úžasný. Taktiež Robert DeNiro je skvelý, v role pacienta podáva strhujúci výkon. Film disponuje aj skvelým scenárom. Nikdy nenastal okamih, kedy by som sa nudil. Film má vyrovnané tempo a pár úžasných scén (hlavne ma zaujala scéna, keď DeNira nechcú pustiť z liečebne a schytia ho strážcovia a ťahajú ho preč - kamera sníma pohľad DeNira na dvere von, ktoré sa pomaly vzďaľujú). Pokiaľ máte radi retard-movies, tak vám Awakenings odporúčam. Ak nie, tak si to pozrite taktiež! Tento film je skvost a právom patrí do TOP200. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (20)

  • Protože se scény točily v opravdových léčebnách, lze občas slyšet výkřiky skutečných pacientů. (Stanley619)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. prosince 1990 v Century City v Kalifornii. (Varan)

Súvisiace novinky

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

Režisérka filmu Velký Penny Marshall zemřela

19.12.2018

Penny Marshall, režisérka filmů Velký, Čas probuzení nebo třeba Velké vítězství, zemřela ve věku 75 let. Americká producentka a režisérka byla sestrou rovněž zesnulého Garryho Marshalla (Pretty Woman… (viac)

Reklama

Reklama