Reklama

Reklama

Teta

(seriál)
  • Československo Teta (viac)

Epizódy(7)

Obsahy(1)

V strašidelnom rodinnom sídle Frankensteinovského rodu dokončuje barón Henry Frankenstein svoj najnovší vynález - umelého človeka. Bytosť s mozgom génia a silou stroja sa má stať neoceniteľným a toľko vytúženým pomocníkom človeka. Medzitým z cirkusu uteká Max, opustený a stále hladný chlapec, ktorému na zámok pomôže vodník Alois. Zámok je pre Maxa ideálnym útočiskom, kde sa okamžite zoznamuje so  zvláštnym obyvateľstvom na čele s Bielou pani, grófom Draculom a inými strašidlami, ktorých, ako je už každému jasné, sa vôbec netreba báť. Niečo iné si však myslí kováč Hufschmidt, ktorý chce proti barónovi poštvať celé, inak pokojné mestečko. Barón sa však nebojí a s hrdosťou má v pláne všetkým predviesť svoj najnovší vynález. Volá sa Albert, ale na génia sa rozhodne nepodobá. (RTVS)

(viac)

Recenzie (116)

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Televízny seriál "Teta" je hodne podarenou parafrázou, alebo ak chcete jemnou paródiou, na známe horrorové filmy. Malý chlapec Max sa ocitne na starom hrade s celým panoptikum podivných, strašidelných bytostí. Postupne sa s nimi spriatelí, spozná ich životné osudy a pomôže im nadviazať dobré vzťahy s dedinčanmi, ktorí žijú v podhradí. Seriál obsahuje sedem zhruba hodinových epizód (Narodenie, Upratovanie, Nevesta, Kreslo, Lev salónov, Automobil, Svadba). V roku 1987 ho v mnohonárodnej európskej koprodukcii natočil svojrázny slovenský režisér Juraj Jakubisko. **** ()

pupidup 

všetky recenzie používateľa

Skvěle scénáristicky, vizuálně i herecky zvládnutý seriál. Stále se na něj ráda koukám. Mám dojem, že Jakubisko se díky tomu, že zacílil na mládež, zřejmě mírnil v některých svých "perverznostech", které v některých jeho filmech trochu přesahují mez. Tady je přímo na hranici a tím je seriál geniální. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

V r. 1987 sa stala pozoruhodná vec. Juraj Jakubisko v koprodukcii Rakúska, Československa, Západného Nemecka, Francúzska, Španielska a Talianska (!) za mastný peniaze natočil film Pehavý Max a strašidlá, rozprávku o chlapcovi Maxovi, ktorý sa dostáva do hradu plného strašidiel v čele s Frankensteinom pardon s Frankensteinovou bytosťou pardon s Albertom. Albert má zips na lebke, ktorý sa dá odzipsovať a dnu sa vloží mozog. Jednalo sa o adaptáciu románu švédskeho spisovateľa Alana Rune Petterssona, ktorý u nás nikdy nevyšiel. O celovečeráku Pehavý Max a strašidlá sa žiaľ príliš nehovorí a vždy, keď je reč o Jakubiskovi, spomínajú sa všetky jeho filmy, len tento nie. Pritom je to pecka a je fakt škoda, že Jakubisko natočil len dve rozprávky. Bizarné je, že v rovnakom rohu sa na trhu zjavil nielen film, ale i 7-dielny seriál Teta, ktorý je de facto rozšírenou verziou filmu. Ale keďže je od neho dlhší o cca 255 minút (!), máme svojím spôsobom dočinenia s dvoma odlišnými (a pritom paradoxne stále v rámci možností „rovnakými“) dielami. V Tete sú prítomné nielen celé scény, ale dokonca dejové linky, ktoré by ste v Pehavom Maxovi a strašidlách hľadali márne. Napr. knihovník sa vo svojej vlčej podobe vo filme neprejavoval. Tu mu patrí dlhá scéna, v ktorej sa ako vlkolak premáva nočným hradom. Druhou stranou mince je, že to pôsobí strašne nekonzistentne a chaoticky (chvíľu vyzerá ako bežný pes, potom ako nahý chlap, na ktorého nalepili pár čiernych chlpov a potom ako skutočný vlkolak) a drasticky zostrihaná tak, že vôbec netušíte, čo (a prečo) sa deje (vlkolak naháňa tetu a Igora a zrazu tam Igor nie je). Ako napovedá názov, za hlavnú postavu sa teoreticky dá považovať (vo filme skôr okrajová) Frankensteinova teta v podaní charizmatickej pôvodom švédskej herečky Viveci Lindfors z filmu Hviezdna brána. Páči sa mi Jakubiskova nepredvídateľnosť a vysoký stupeň WTF: dve postavy sedia za stolom a večerajú, ale režisér si zjavne pomyslel, že je to nuda a tak im medzi taniere položil... zajaca. Samozrejme živého. Nemá to absolútne žiadne opodstatnenie a pritom je to skvelá chobotina. Každopádne ako film, tak i seriál trpí tým, že sa nemalá časť odohráva v dedine, ktorá je stokrát nudnejšia, než atmosféricko-charizmatický hrad plný svojráznych strašidiel. Na scenári sa okrem Jakubiska podieľal legendárny Jaroslav Dietl (Nemocnica na okraji mesta). Zaujímavé je, že v titulkoch filmu sa neuvádza; len pri seriáli. ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Na tomhle jsem vyrůstal. Jednoznačně nejlepší slovenský serial z dob totality a když o tom přemýšlím tak i vůbec. Směle se svými nápady, výpravou a příběhem může rovnat takovým klenotům jako je Létající Čestmír, Arabela nebo Křeček v noční košili. Ikdyž žánrově je trochu jinde. Režiserem je tzv slovenský Fellini - Jurak Jakubisko. Toho opravdu nemyslím. Podle mě točí spíš nesmyslné bláboly. Ale tento seriál se mu opravdu povedl. Rozhodně jej řadím do zlatého fondu čs. kinematografie. Snad také proto že scénaristy o něho byly Miloš Macourek a Jaroslav Dietl. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Veľmi kvalitný detský seriál od J.Jakubiska, ktorému svet zvláštnych a zaujímavých postavičiek vždy sedel.Film obsahuje množstvo pozoruhodných postáv, postavičiek a príbehov, ktoré Jakubisko dokázal pretaviť do výborne fungujúceho a jednoliateho celku.Každá postavička má svoj príbeh a všetci majú čosi spoločné.V dobe tv premiéry som mal asi asi 13-14 rokov, ale nehanbil som sa za to, že pozerám detský seriál. Pozerali a zamilovali si ho v tej dobe všetci. Jeden z mála detských seriálov, ktoré ani po rokoch nestratili nič zo svojej príťažlivosti. Dnes viem jeho kvality oceniť ešte viac. Niektorí spomínajú, že v českej TV to predabovali. To musela byť naozaj tragédia. Pokúšam sa predstaviť si to a mám z toho divné pocity. Neviem si to nejako vybaviť, ale výsledok by bol asi rovnako katastrofálny ako slovenský dabing ktoréhokoľvek českého kultového filmu. V rámci žánru detský seriál, plné hodnotenie 100%. ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (11)

  • Seriál mal pracovný názov Vnuk Frankensteinovej tety, bol skrátený na Frankensteinova teta a nakoniec bol odvysielaný pod názvom Teta. (Raccoon.city)
  • Počas natáčania seriálu sa Andymu Hricovi (kováč) narodil syn. Herec urobil vo svojom dome párty so všetkými zahraničnými hercami a minul za ňu celý svoj honorár za účinkovanie v seriáli. Každý z hostí doniesol veľké balenie plienok Pampers, o ktorých u nás vtedy nebolo ani chyrovať. (Raccoon.city)
  • Podľa informácií z Kysuckého múzea v Čadci sú vo filme parné lokomotívy historickej úvraťovej železničky. Pre scény z vlaku boli použité upravené osobné vozne zapožičané v roku 1983 od pribylinskej Lesnej železničky v Liptovskom Hrádku, ktoré neskôr zhoreli počas požiaru v depe. Úzkokoľajná lesná železnica s úvraťovým systémom je dnes jedinou fungujúcou historickou úvraťovou železnicou v Európe a jednou z mála vo svete. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama