Reklama

Reklama

Loli paradička

  • Česko Loli paradička (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Romantická komédia o láske dvoch „nešťastníkov“ z východného Slovenska. Smiešno-smutný príbeh o nádeji a trpkosti života. Keď sa Milan, jarmočný predavač cukroviniek, dozvie, že Veronka mu ukradla dva turecké medy, pretože bola hladná, zľutuje sa nad ňou a kúpi jej obed. Veronka sa chce Milanovi odvďačiť a ponúkne sa mu za predavačku do stánku. Medzi oboma to zaiskrí a po búrlivej noci v lacnej ubytovni na okraji mesta sa do seba zaľúbia a začnú si plánovať spoločný život. Veronke pritom neprekáža, že Milan nemá nohu. Milanovi zasa neprekáža, že Veronka je Rómka. Prijme však takúto „nekonvenčnú“ dvojicu aj spoločnosť? Podarí sa Milanovi a Veronke obhájiť svoju lásku? (Forum Film SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer

Recenzie (98)

Flego 

všetky recenzie používateľa

Príjemná smutno-smiešna komédia o láske a nádeji. Napriek šarišskému nárečiu bolo dobre rozumieť, priznávam, že som si myslel, že to bude horšie. Príbeh je veľmi jednoduchý, rozpráva nežným spôsobom o zoznámení a vzťahu medzi mladučkou rómkou a slovákom... Národnostný rozdiel vypichujem úmyselne, lebo film je predovšetkým o porozumení a tolerancii medzi národnosťami a robí to excelentne. Absolutórium si zaslúžia aj neherci, ktorí zvládli svoje party dokonale. ()

warrenur 

všetky recenzie používateľa

Vyborny a originalny slovensky film s mnozstvom vtipnych situacii zo zivota v, pre mna vtipnom nareci. Trosku ma zamrzel ten nestastny zaver. Kamilka bola uzasna, klobuk dolu. Prosty a autenticky film, z ktoreho som vobec nemal dojem, ako niektori vypisuju, "tlacenie nejakej agendy". Urcite odporucam. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zase som to po čase riskol so slovenským filmom a zase žiadna sláva, pretože to pôsobí opäť strašne amatérsky. Najviac mi vadili nezvládnuté postsynchróny. Celý film som mal pocit, jak keby som ho sledoval s mizerným dabingom z nejakého lokálneho štúdia. Čomu nahrávalo aj šarišské nárečie s ktorým asi budú mať bratia češi problém. Ja som rozumel všetkému. No a k príbehu. Je to tuctová romantika okorenená antirasistickou agitkou proti rómom. Bohužiaľ film skôr dáva za pravdu rasistom. Matka hlavného hrdinu je síce klasická rasistická karikatúra, ale postavy rómov sú presne také ako si ich rasisti predstavujú. Nezodpovední zlodeji. Takže kvôli čomu by na nich mal človek zmeniť názor? To tu nejak chýba. Vo výsledku film pôsobí skôr rasisticky, keďže utvrdzuje ľudí s predsudkami v ich názoroch. Keby to bolo aspoň vtipné ako MOST, ale je to strašná nuda v amatérskom prevedení. 4/10. ()

Enšpígl

všetky recenzie používateľa

Když na začátku filmu říkala pani producentka, že je ve filmu použito šariš nářečí nevěnoval jsem tomu příliš pozornost, bohužel pro mně se to nakonec ukázalo jako fatální, protože mnohým dialogům jsem absolutně nerozuměl a na aj title jako pomocníka jsem neviděl. Na druhou stranu to není vyčítka směrem k tvůrcům, protože i já jsem zastánce toho , aby mluva byla co nejvíce autentická, takže je to tak trochu paradox, vyčítám filmu něco, co na druhou stranu chválím. Jenže největší devíza tohoto filmu je ve vtipných dialozích (bohudík části jsem i rozuměl ), důraz na regionalitu a snaha o autentičnost postav z toho právě ty dalogy mě často unikly. Hlavní dvě postavy působily mile a uměly rozesmát. Konec byl povedený, letní pohodová amtosféra s nevtirávým sociálně rasovým podtextem povedená. Když o tom přemýšlím, abych se k tvůrcům zachoval fér, rozhodl jsem se film nakonec nehodnotit, protože není jejich chyba, že se rozhodly pro regionální dialekt, stejně tak ale není moje chyba, že jsem film chtěl vidět. ()

el.zapikano 

všetky recenzie používateľa

Nechcem velmi hodnotit kvalitu filmu, kedze ide o velmi atypicke nizkorozpoctove regionalne dielo a radsej by som vyzdvihol spolocensky presah, ktory tento film urcite ma. Romska komunita zije na Slovensku znacne izolovane od majority, maju v podstate svoj svet a interakcia s vacsinou je ozaj minimalna. Zrazu tieto stojate vody rozburi film, ktory dokaze obe komunity spojit. Napriklad: zamestnanci obce Varhanovce (50% romovia / 50% neromovia) si prave vdaka tomuto filmu spravili spolocny vylet do kina. Dalsi priklad: kino Mladost vo Vranove praska vo svikoch uz treti vikend po sebe. Romovia aj neromovia sa prisli spolu zabavit na "nas" film. Smeju sa spolu na vtipnych dialogoch, krutia spolu hlavami nad hlupymi xenofobnymi recami a odchadzaju spokojni domov. Pre niekoho samozrejmost, pre niekoho velka vec. ()

Galéria (42)

Zaujímavosti (16)

  • Film napsala a natočila společnost Staviarsky production s.r.o., kterou vlastní rodina Staviarských. Rodinná společnost vydává knihy a natočila i film Loli Paradička. (Tonula)
  • Film sa točil najmä v mestách a obciach na východnom Slovensku: Bardejov, Spišská Nová Ves, Sabinov, Prešov, Tulčík, Záhradné. (Juraj.Stavia)
  • Film vznikl jako nízkorozpočtový. Jeden z autorů řekl: „Mnoho lidí do toho šlo zadarmo, folkloristy jsme dotáhli za guláš a pivo. Bez toho by se nám to za takové peníze nepodařilo, náš snímek je 10x levnější než běžný slovenský film.“ (Tonula)

Reklama

Reklama