Reklama

Reklama

Deviata brána

  • Česko Devátá brána (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (610)

classic 

všetky recenzie používateľa

Jeden z vôbec najslabších Polanskiho filmov, kde postava Deana Corsoa v podaní Johnnyho Deppa zažíva také vypäté, strastiplné, absurdné, až by som normálne podotkol, že neuveriteľné, a predsa uveriteľné situácie, keď okolo neho umiera každý jeden človek, ktorý sa tesne predtým s ním stretol, kedy horlivo diskutovali o prekliatej knihe: Deväť brán do Kráľovstva Tieňov, ktorej spoluautorom je sám veľký, azda najväčší vládca pekla „LCF“ . Na svete sú ešte dve kópie tohto zväzku, ktoré sú ukryté u zberateľov v Európe, kam má Dean vycestovať, aby si ich porovnal so „svojím” originálom od bohatého podnikateľa Borisa Balkana, ktorý ho zasvätil do zaťažkávajúcej úlohy plnej nástrah a nebezpečenstviev, z ktorých si akosi pozoruhodne nerobí ťažkú hlavu, že sa väčšinou pohybuje po tenkom ľade, a pritom sa taktiež ani nezamýšľa nad dievčaťom, „anjelom strážnym” , alias nad manželkou samotného režiséra Romana Polanskiho, Emmanuelle Seigner, že sa zakaždým objaví u jeho prahu dverí, keď sa niečo zaujímavé stane, alebo si už veľmi dlho uvedomuje, že je ňou sledovaný, skrátka, nevidí do zákulisia, čo je všetko za tým ? U sexy Liany Telfer (zmyselná Lena Olin) aspoň dobre vie, odkiaľ vietor fúka, keď mu nedávno takmer oči vyškriabala po predchádzajúcom divokom vzplanutí, a tak sa ani extra nečudujem, že má maximálny strach z vdovy po Andrewovi Telferovi, ktorý sa na úvod doma obesil, čo bolo dotvorené perfektnou atmosférou, ktorá sa postupne vyparovala (vytrácala), ako ranná hmla. Určitý čas parádne účinkovala, či aj skvostná Deanova výprava jej zručne sekundovala+istoitne i DP Dariusa Khondjia vytvárala to, po čom vždy túžim v danom žánri. Opakujúci sa hudobný motív Wojciecha Kilara mi nevadil, alebo občas už prehrávajúci sa Johnny Depp bol strašne COOL (i keď v jednom kuse fajčil a pil), ale toto všetko nakoniec vyšlo do prázdna, kedy sa tieto zložky nevkusne zmixovali (sparodovali) do akéhosi filmového nevkusu, ktorý si to sprvoti určite nezaslúžil, pretože si niečo najprv pekne systematicky budoval, a potom si to sám i nehorázne zbúral, a to je podľa mňa-premárnený potenciál ! ()

Superpero 

všetky recenzie používateľa

Jiným Polanskiho majstrštykům to nesahá ani po pyje, ale stále se jedná o velice solidní dílko. Atmosféra je tu více než slušná a satanská tématika je velice znepokojivá. Johnny Depp tu hraje tak trochu hajzla a žádnej rambo to taky není, když dostane do držky od ženský a další ženská mu furt kreje ass. Ten terminátorskej souboj zlýho poskoka vs. Deppova bloncka je dost trapnej jinak ovšem dobrý film. Polanski se nemá za co stydět. ()

Reklama

Arbiter 

všetky recenzie používateľa

Neviditelná ruka bibliografického LCF je otravně všudypřítomná. Hlavní hrdina, stylizovaný do neschopné loutky, si mé sympatie vážně nezískal. Ani přesto, že si výjimečně nešlapal na jazyk. Emmanuelle Seigner to ale jako ďáblici z Tibetu moc slušelo. Tichá paní atmosféra mi dokázala rozbušit srdce. ()

Goldbeater 

všetky recenzie používateľa

Johny Depp hraje velmi dobře a tajemná a napínavá atmosféra dělá své. Roman Polanski buduje po celý film silnou atmosféru jen proto, aby ji mohl zabít nedokončeným a nicnevypovídajícím finálem. Někde se stala chyba, zřejmě ve scénáři. Ukázkově promarněný závěr, který pak kazí dojem z celého filmu, který mohl být tak skvělý. Do konce jsem byl přesvědčen o pětihvězdičkovém zážitku, konec to ale všechno zabil. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Rezie Polanski, v hlavni roli Johnny Depp, takze jsem cekal nejakou skutecnou lahudku, Depp nezklamal, ale Polanski bohuzel ano. Film, ktery neprinasi do zanru nic noveho, chvily pusobi jako komedie, chvily jako horor, nejak zvlast napinave to neni, a cele to zachranuje jen par scen a vyborny Depp. Atmosfera taky nijak hutna neni. Porad jsem cekal, na nejakej hustej zaver, protoze mi bylo jasny, ze nakonec dojde na vyvolavani Satana, jenze to vyvolavani pusobilo spis smesne nez nejak hrozive. I kdyz jsem se u filmu nejak zvlast nenudil, na vic nez na 3* to nebude. ()

Galéria (52)

Zaujímavosti (31)

  • Auto, kterým Corso (Johnny Depp) a dívka jezdí po Francii, je Chrysler Viper. Logo Chrysleru má tvar pentagramu, jméno modelu Viper (česky "zmije") zase odkazuje na hada, který se podílel na vyhnání Adama a Evy z ráje. Celé auto je pak natřeno červenou barvou - barvou ďábla. (Morien)
  • Při úvodních titulcích kamera projede devíti branami. (ČSFD)
  • Dva prodavači knih v Toledu jsou ve skutečnosti hráni jedním hercem (José López Rodero) za použití triků. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené