Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Spike Lee natočil příběh čtyř černošských amerických veteránů, kteří se vrací do Vietnamu najít tělesné pozůstatky velitele své čety a snad i zakopaný poklad. (Netflix)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (111)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tento film prišiel ako by "na zavolanou". Proste je úplne vhodný do doby, kde sa v USA hrotí rasové napätie a podľa môjho názoru to napätie nevyvolala polícia, ale tzv. demonštranti, teda zamaskovaní lupiči, opice skákajúce po autách a biely odpad z Antify. Tento film sa snaží ukázať, že to spoločne môže fungovať - ale len na strane jednej rasy. Dejovo to však je celkom zaujímavé a všetko podčiarkujú vynikajúci herci. Film má svoje vážne aj vtipné momenty. Ale ponúka aj zaujímavú štatistiku, že v čase vietnamskej vojny bolo v USA 11% populácie černošsskej, ale medzi vojakmi bolo až 32%. Zabudli však aj na aktuálnu štatistiku. Dnes afroameričania tvoria asi 13% populácie, ale za väzenskými múrmi majú krásnu väčšinu s utešeným ziskom 60%. Buďme vo faktoch korektní. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Pokrvní piati” sa odohrávajú v dvoch časových rovinách, i keď treba ešte na vrch dodať aj to, že v prítomnosti sa zdržiavam oveľa častejšie, než vo vojne, zmietanej minulosti, a pritom obidva časové úseky so sebou súvisia viac, než si vôbec sami myslíme, lebo totiž... V centre pozornosti sú štyria afroamerickí, vojnoví veteráni z Vietnamu, t. j. Paul, Otis, Eddie a Melvin, ktorí sa znovu vracajú do vietnamskej džungle po dve veci: po telesné pozostatky svojho kamaráta, a taktiež i po zlaté tehličky, ktoré im môžu priniesť tzv. „rozprávkové bohatstvo” , len ich treba pekne vyhrabať spod zeme, no zároveň je potrebné si dať aj veľký pozor, pretože všade navôkol sú zakopané míny, čo dokážu narobiť neuveriteľnú šarapatu s tým jedincom, ktorý na ňu čo len vkročí... Ku citovanému kvartetu sa pridáva tiež sprievodca Vinh, ale aj syn jedného otca zo štvorice, ktorý sem dorazí inkognito. A čo spočiatku vyzerá, ako obyčajný relax, či oddych, sa onedlho zmení v boj o holý život, ktorý som už miestami dobre predvídal, musím priznať, že som mal niekedy nepríjemný pocit čohosi zlého, čo sa aj potvrdilo - 2 až 3 krát ! / Chvíľami z filmu sršala akási « neumýselná predvídateľnosť » A « občasné tlačenie na režisérsku pílu » , čo Spikeovi vôbec nevytýkam, keďže si jednak nakrútil svoj "OSOBNÝ FILM" (a tých už bolo určite viacero), či trebárs na poli 2 a pol hodiny ma dostatočne zamestnával, rôznymi a zaujímavými, filmovými postupmi, kde najmä ten herecký matador, Delroy Lindo, podal priam strhujúci, oscarový výkon (získa nomináciu ?), čo ešte zavše umocňuje i jeho uprený pohľad, takmer priamo do kamery, kedy má nás divákov totálne v hrsti ! Vskutku sa bravúrne vyznamenal jedna radosť. Toto nie je v žiadnom prípade film určený širokému publiku, lebo rozoberá ťažkú tému (históriu), je v ňom veľa odkazov na dejiny a politiku, alebo strih iba podtrhuje celkovú surovosť a drastickosť jednotlivých scén a sekvencií, čiže samotná prístupnosť na nikoho nedbá, že sa tu hreší o stošesť ! Od počinu, od ktorého som naozaj prakticky ani nič nečakal, mi nakoniec dal toho toľko, že som bol ohromený ! ()

Reklama

Qitek 

všetky recenzie používateľa

Spike Lee degradující a odepisující sám sebe. Jedna hvězda za to, že jsem viděl ukňouranější filmy plivající v každé páté větě. Kritici v US se shodli na tom, že jde údajně o doposud nejlepší film roku 2020. Well... Ještě to nominujete na oscara za film a režii a trapnější už to fakt nebude. Příšerně otravnej film. Příšerně otravné postavy... Někdo tady psal "Kdo má kontext, nadhled, nějak nadíváno a není zabedněný hovado, ten to afroameričanství ustojí a Da 5 Bloods náležitě ocení." Mám nadíváno, nadhled, afroameričanství mi nikdy nevadilo, příležitostný fanoušek Spike leeho taky jsem (byl jsem) a zabedněnej si taky zrovna nepřipadám... A přesto, ten film je sračka. ()

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Da 5 Bloods sa odohráva na pôdoryse „boja za práva, ktoré Afroameričania nikdy nezískali“. Najpodnetnejší a zároveň najnápaditejší je v momentoch, keď prelína fikciu s archívnymi zábermi a prehovormi historických osobností (Muhammad Ali, Martin Luther King, Edwin Moses a ďalší…), čím sa stáva dôvtipným a prenikavým audiovizuálnym samplérom, prelínajúcim malé aj veľké dejiny –tieto pasáže sú však len čiastočkami v celej, oveľa väčšej mozaike filmu. Eklektickosť a burajosť, nekonečné vrstvenie historických, spoločenských aj osobných konfliktov, preťažené mixovanie vážneho a odľahčujúceho tónu sa následne stávajú hlavným problémom Leeho nového filmu. Da 5 Bloods funguje ako statement, a to najmä v pasážach archívnych záznamov rečniaceho Muhammada Aliho alebo Martina Luthera Kinga, ktorí odkazy filmu podávajú koncentrovane, a v pár jasných vetách, ale nefunguje ako súdržný filmový príbeh, ktorý by tieto zásadné myšlienky vypovedané druhými ďalej rozvádzal. Namiesto toho ich ilustruje v „leeovsky“ ostrých skicách. Viac na: https://www.kinecko.com/spike-lee-verzus-historia-a-zaner/?fbclid=IwAR3kgTA5-1wyH6kLn5VNmrOmJPmTftAts85UDP6ck5kYv8_oNWHlqNaVA_Q ()

JohnSmith 

všetky recenzie používateľa

Moc jsem se na tenhle film těšil, chyba. Krom toho, že film je strašně nudný a roztahaný, mi vadilo, že ústřední čtveřice si zahrála i v retrospektivě a vypadali tam i stejně staří. Vedle nich pak Boseman vypadal směšně. Co mě ale nejvíc vytočilo byli ubrečení černí muži, kteří znají jen křivdu a utrpení a jen oni krváceli pro Ameriku a přitom kradli zlatý cihly. Spike si už evidentně nevidí do pusy. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (6)

  • Natáčelo se v Chiang Mai v Thajsku a v Ho Chi Minh City ve Vietnamu. (SONY_)
  • Desroche (Jean Reno) na svoju obranu používa Parabellum Luger P08, osobnú zbraň vyšších nacistických dôstojníkov počas WW2. (Johnny.ARN)
  • Postavy filmu se jmenovaly Paul, Melvine, Otisi, Eddie a David. To jsou také jednotlivá jména pěti členů afroamerické vokální skupiny The Temptations. Jejich „padlá krev“, která byla vůdcem a inspirací pro ostatní během jejich dnů ve válce ve Vietnamu, se jmenovala Norman. Písničkář Norman Whitfield produkoval prakticky veškerou hudbu kapely The Temptations během jejich působení v Motown Records v 60. a 70. letech. (Kuzmik)

Súvisiace novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (viac)

Reklama

Reklama