Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Nevím na co tu všichni nadávají. Když amíci natočí podobně laděný film, je to pořád "jak se plácaj po zádech, jaký to jsou borci, mávaj vlajkama atd". Režisér John Lee Hancock se tomu všemu dokázal vyhnout. Ale většině to tu přijde najednou nudné. Neviděl jsem prvních 20 minut filmu a i tak mi přijdou postavy dostatečně vykreslené na to, aby si získali mé sympatie. V tom směru je na tom nejlépe asi Billy Bob Thornton, kterého jsem nikdy moc nemusel, ale tady je to rozhodně nejzdařilejší postava. Vrcholem filmu je samotná bitva o pevnost Alamo. Nejdříve ji předznamená vystoupení s houslemi Davida Crocketta (Thornton). Výsledek jsem dopředu nevěděl, o to víc zamrazí zvrat v bitvě a stoupající masakr amerických vojáků. Po roce 2001, kdy jsou podobné americké filmy spíše k smíchu, je to nejlepší historický film! ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Tak nejdřív hodnocení a pak malý historický exkurz, protože jak koukám, vetšina lidí moc netuší, o co v tomhle filmu vlastně šlo. Film je složený ze dvou typů děje - bitev a nudy. Bitvy jsou fajn, dobře udělané (až na pár záběrů z výšky, kde je vidět, že někteří komparzisté se flákají, namísto aby bojovali), historicky věrné a zábavné. Jen v nich chybí taková ta brutalita, kterou skvěle ztvárnil třeba Mel Gibson ve Statečném srdci nebo Patriotovi. Co se týče nudy, tak ta je nudná. Bohužel je poměr bitev k nudě asi tak 1:5. - půlhodiny se kecá, jaké byly bitvy dřív a jaká bude tahle a pak je pár minut boje. Historická vsuvka: Bitva o Alamo je součástí texaské války o nezávislost (nebo revoluce, chcete-li). Odehrává se krátce poté, co Texasani vyhnali mexickou armádu a vyhlásili nezávislost, načež Mexičani vytáhli dobýt Texas zpět. Alamo v březnu 1836 po boji proti hrstce obránců dobyli (po 12 dnech a šílených ztrátách), ale nebylo jim to moc platné. O něco později je rozdrtil pozdější texaský prezident Sam Houston a tím ztratili Texas definitivně. ()

Reklama

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Pri americkej produkcii ma vždy veľmi mrzelo, alebo skôr štvalo a hlavne v tom období, kedy bol historický žáner ešte mimoriadne populárny, že pre sfilmovanie uprednostňovali európsku, prípadne ázijskú históriu, ktorú si pritom aj tak oni sami natočia lepšie a priam trestuhodne zanedbávajú tú vlastnú, ktorá je tiež plná zaujímavých udalostí a postáv a pritom, keď chcú, tak s tým nemajú žiadny problém, čo mi napríklad dokazuje Posledný mohykán, ktorý je dodnes mojim najobľúbenejším filmom. Ale aspoň vznikla aj Pevnosť Alamo, od ktorej som radšej moc nečakal, keďže ju predchádzala povesť veľkého prepadáku, čo v období, kedy sa historickým filmom veľmi darilo nenaznačovalo nič dobré, ale ja si teda nemôžem sťažovať. Je síce pravda, že aj napriek vysokému rozpočtu nepôsobí tak ambiciózne a s cieľom vyhrávať ceny, ako konkurencia, ale možno aj tým civilnejším prevedením mám k nej bližšie. Americko-mexický konflikt o štát Texas mi príde ako dostatočne zaujímavá téma a síce dej pôsobí na prvý pohľad dosť komorne, keďže sa vlastne väčšinu času odohráva v jednej pevnosti, čo vzhľadom na dĺžku mohlo filmu ublížiť, ale mne to aj tak nadmieru sadlo. Vždy som mal slabosť pre relatívne pár ľudí, ktorí sa musia ubrániť pred mnohonásobnou presilou a tu ich navyše tvoria veľmi sympatické a navyše aj dobre obsadené postavy, ktoré si ma získali okamžite. Vyniká hlavne trio Billy Bob Thornton ako legendárny dobrodruh, Dennis Quaid, aj keď ten má predsa len svoju líniu a Patrick Wilson, ktorý tu má zase najlepšiu postavu a je skutočne radosť pozerať na to, ako sa z muža, ktorý nemá žiadny rešpekt len kvôli tomu, že patrí do vyššej triedy a tak sa aj správa postupne stáva uznávaná autorita, keďže je to správny chlap a odvahy má na rozdávanie. A k tomu si ešte pripočítam viacero výborných emotívnych alebo inak pekných scén a nemám si na čo sťažovať. Našťastie nesklamú ani bojové scény, ktorých síce očakávane nie je až tak moc, ale inak sú dostatočne veľkolepé, technicky kvalitne zvládnuté a aj obsahovo zaujímavé, pričom zabitými sa tu nešetrí a bolo mi ľúto každého mŕtveho hrdinu, ku ktorému som si v priebehu vytvoril vzťah. Réžijne tu tiež nemám čo vytknúť, síce ten rozpočet na prvý pohľad moc nevidno, ale predsa len tie kulisy sú autentické a celkom rozsiahle, akcia je zvládnutá kvalitne a fungujú aj emócie a vzťah k postavám, čo je v tomto žánri dôležité. A potešila ma aj hudba. Takže síce rozumiem, prečo na rozdiel od konkurencie dopadla práve Pevnosť Alamo takto rozpačito, ale mne to na zážitku nijak neubralo, mám ju radšej, ako väčšinu omnoho slávnejších žánrových konkurentov a nič sa na tom nezmenilo ani po niekoľkých pozretiach. 78% ()

Smok 

všetky recenzie používateľa

Som rád, že som film nevypol v prvej polhodinke , kde sa to len tak hemží samou vatou, ale potom sa film rozbehne do seriózneho historického kúska s dejom situovaným do roku 1836 - obdobia bojov za samostatnosť štátu Texas. Dobre natočené historické bitky a kvalitní herci sú ďalším plusom v tejto historickej vojnovke, aké by som mohol sledovať kľudne aj každý deň. ()

Paldini 

všetky recenzie používateľa

Asi by to dopadlo mnohem lépe, kdyby byl natočen hraný dokument o celé události než tenhle nevýrazný velkofilm. Nejvíce mě mrzí, že jsem moc nepochopil pozadí historických událostí, které film naprosto ignoruje. Scenárista je určitě rozený Texasan počítající s tím, že se o historii Texasu učil každý ve škole. A vůbec nejvíce mě pobavil komentář na konci filmu, který se věnuje dalším osudům nějakého bezvýznamného mexického kapitána, který i ve filmu hrál druhořadou roli, a úplně ignoruje postavu Samuela Hustona. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • Počas natáčania si lokálne spravodajské televízie zabezpečili vrtulníky, aby získali letecké snímky pevnosti. Účinkujúcim bolo však prikázané, že keď uvidia vrtulník, majú mu ukázať prostredný prst, takže žiadne zábery nakoniec nemohli byť uverejnené. (Smok)
  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)
  • Z rozpočtu bolo nakoniec ešte ušetrených 82 000 $. (Smok)

Reklama

Reklama