Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Toto stvárnenie z roku 2004 je filmoch z rokov 1960 a 1987 tretím, ktoré som videl. Spočiatku som mal pocit, že jediný rozdiel bude ako vždy len v podaní pre inú generáciu. Avšak mierne ma to prekvapilo, keďže to do seba zaradilo aj udalosti po dobytí pevnosti Alamo. Neúcta k Mexičanom generáciu po generácii zjavne narastá, no našťastie zaradili aj určitú sebakritiku, ktorá to aspoň vyvažuje. Opäť je to dlhý film, no technicky oproti predchodcom vylepšený, do asi najmenšej dĺžky toho vtesnali najviac lebo sa poučili a bezvýznamné dialógy sem nedávali, aj keď nebolo zas všetko úplne dobré. Problém je len akýsi prínos, akási silnejšia emócia, niečo čo vo filmoch po roku 2000 sa považuje ako znak modernej kvalitnej kinematografie, toto je proste len obyčajný historický film, ktorý prevyšujú aj mnohé staršie. Všetky tri diela, ktoré som o tejto udalosti videl sú si kvalitou podobné a bolo by obtiažne určiť ich presné poradie, ak si chce niekto pozrieť film o tejto udalosti, kľudne nech zvolí ktorýkoľvek, čím si človek zvolí novšie, tým mu dá širší rozhľad, čím staršie tým detailnejšie rozoberá bitku o Alamo. S týmto ako aj s ostatnými však veľmi spokojný nie som. ()

Indiana 

všetky recenzie používateľa

První půlhodinu to kvůli pomalému tempu vypadá na spíše průměrnou podívanou, jenže pak ten film má ty pravé grády a konají se velmi solidní bitvy. Navíc tu hrajou velmi slušní herci (Dennis Quaid a Billy Bob Thornton) a celkově je to prostě dobrý film. Nicméně kdyby byl zbaven o dobře zahranou, ale podle mě zbytečnou postavu Jasona Patricka a ještě bylo sestříháno několik minut ze začátku, bylo by to určitě lepší. ()

Reklama

Dont 

všetky recenzie používateľa

Sice v leckterých ohledech věrnější historické skutečnosti než předchůdce z roku 1960, ale celkově nepříliš vydařené zpracování. Hodně se nepovedl scénář, skřípala režie a herecké obsazení se mi taky nezdálo ideální, takže povedené dobové kulisy už to nemohly zachránit. Crockettova věta: „Je úžasné, co dokáže hudba“ má něco do sebe, ale bohužel právě hudba se mi nelíbila, ve srovnání s hudbou Dimitri Tiomkina z verze Johna Wayna se jedná dokonce o propastný rozdíl. Některé dialogy byly vyloženě plytké, snaha o emoce a dojetí diváka občas až příliš násilná, vyvolalo to spíše můj odpor. Táboráková historka o pečených bramborách byla dost nechutná. :)) Jinak tohle byl spíše dobrodružný historický film, verze z roku 1960 je daleko blíže westernovému žánru. Sedělo mi to k tomu Texasu víc. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Původní snímek ze šedesátek jsem neviděl, ale určitě na něj také kouknu. Alamo už navždy zůstane symbolem odvahy a statečnosti, kdy se hrstka odvážných nevzdala mnohonásobné přesile. Zároveň je to období, kdy se kreslily hranice USA a tuhle dobu já ve filmech rád. Absolutně nechápu místní hodnocení. Tenhle film je super, má skvělou výpravu a není toho moc co by se mu dalo vytknout. Asi bych jej přirovnal k Revolution se skvělým Al Pacinem, kde se Amíci rvou pro změnu s Brity o nezávislost. Kupodivu i on neměl u zdejších filmoznalců hodnocení jaké by si dle mého soudu zasloužil. Holt historické záležitosti asi moc nebaví. Mně ale jo. Nevím co tam komu co vadilo... Málo sexu? Málo nebinárních jedinců? Neřeší se tam ekologie? Nevím... Za mně to mělo vše. S radostí jsem poznal další hereckou tvář chameleona Billyho Bob Thortona a i ostatní herecké výkony byly super. Bitvy byly opravdu masivní, nikde nebyla za komparzem žádná hluchá místa. Musela to tam být řež neskutečná. Dávám tedy za pět výstřelů proti mexické pěchotě z pevnostních děl kartáčovými střelami. * * * * ()

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Mrzí mě místní nízké hodnocení, protože Pevnost Alamo je pro mě velmi dobrým válečným filmem, který vypráví o odvaze, hrdosti a cti navzdory okolnostem. To, že se jedná o inspiraci skutečnou událostí, je jen třešničkou na dortu. Jediná škoda je podle mého malinko amatérského vzhledu, jinak nemám jakékoli výhrady. 90% ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)
  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)
  • Crockett (Billy Bob Thornton) hrá na svoje husle "Mockingbird Quick Step". Pieseň je verzia "Listen to Mockingbird" a vznikla v roku 1855, 19 rokov po obliehaní Alama. (Smok)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené