Reklama

Reklama

Alice tu už nebýva

  • Česko Alice už tu nebydlí (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Alice žije s manželom a dospievajúcim synom. Jej manželstvo nie je práve ideálne, už nie je najmladšia a za celé roky strávené v domácnosti akosi zabudla na sny z mladosti, kedy chcela byť speváčkou. Keď jej manžel náhle pri autonehode zomrie, Alice musí čeliť osudu sama. Je bez peňazí a nevie, ako sa postarať o syna Tommyho. Jej jedinou zbraňou je odvaha a viera, že sa raz vráti do rodného Monterey v Kalifornii. Predá dom i skromný majetok a spolu s Tommym sa vydajú na cestu. Ich prvou zástavkou je Phoenix, kde si Alice nájde miesto speváčky. Hoci nový život nie je bezproblémový, konečne Alice robí to, po čom celý život túžila. Spieva v bare a publikum ju má rado. Zapletie sa však s mladíkom, z ktorého sa po krátkom čase vykľuje násilník. Zo strachu Alice s Tommym utečie z mesta a na ďalšej zastávke sa zamestná v Tuscone ako čašníčka. Tu spoznáva majiteľa neďalekého ranču Davida. Hoci David sa Alice vytrvalo dvorí, ona už nemá najmenšiu chuť na ďalšie problémy... Režisér Martin Scorsese využil melodramatický námet na vyrozprávanie príbehu o neprikrášlenej realite amerického sna. Jeho Alice Hyattová (v podaní Oscarom ocenenej Ellen Burstynovej) je na ceste za svojim snom občas hysterická, inokedy veselá, je naivná i prezieravá, miestami prepadá zúfalstvu a opätovne nachádza vieru a nádej, aby na konci pochopila, že sen, za ktorým sa naháňala, má vlastne na dosah ruky. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (91)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Tak trochu netradičná road movie. Výborne hrajúcu E. Burstyn tu však svojim zjavom a povahovým charakterom zatienil jej filmový syn - Tommy (Alfred Lutter III). Ten mi tu neskutočne liezol na nervy. Mať takého "drobca" doma, tak lámem nad ním varechu každý deň. A s tým je spojená aj väčšina zaujímavých situácií vo filme - konfrontácia medzi matkou a synom tu bola jedinečná, všetko ostatné bolo len také krovie, ktoré miestami trochu nudilo. Aj napriek tomu si však myslím, že si nadpriemerné hodnotenie snímok zaslúži. 75/100 ()

JayZak 

všetky recenzie používateľa

Pro Scorceseho netypické téma těžkého údělu ženy v podání Ellen Burstynové, která svůj výkon provedla téměř bezchybně. Ale přesto mi tohle dílko úplně nesedlo, bylo zde na můj vkus až moc pláče a celkově je to film spíš pro ženy (kdo by to byl řekl, že to někdy prohlásím o Scorceseho filmu), které si jej podle mě vychutnají víc. 3,5* ()

Reklama

nunka 

všetky recenzie používateľa

Scorsese s príšerne pomalým tempom a ešte aj o životných peripetiách a rozhodnutiach ženskej duše...Tento film mi až tak nesadol, aj keď jeho úmysel bol viacmenej úderný, scenár chválihodne vypointovaný aj herci boli O.K..Vo filme dominuje jednoduchosť, tá však môže miestami aj nudiť, ako sa stalo aj v mojom prípade, dokonca ani z Ellen Burstyn nie som extra nadšená - hystéria jej vyšla, no ostatné emócie som mala problém rozoznať, chvíľami som nevedela, či sa smeje alebo plače. Nie je to žiadna psychologická sonda do ženskej duše, skôr priemerne popisujúci snímok z dielne Martina Scorseseho. ()

igi B. 

všetky recenzie používateľa

Takový jednoduchý film, jednoduchý příběh o jednoduchých lidech, jednoduchý ale duchaplný - a vlastně krásný film... Alice už do Monterey nedojede, ale do cíle nakonec ano, protože potkala svou Lásku. A vůbec to nebylo ani trošku banální... Tohle je fakt moc příjemný film, byť ty věci lidské v něm jsou někdy těžké a přebolestné. A přesto nakonec příběh se šťastným koncem, co nemusí být nutně hollywoodský happyend. Docela vtipný je pohled na poutač baru "Monterey" v posledním záběru filmu, vlastně je to takový symbol toho, že vše nakonec je jak mělo být... A mudrlantům, pindajícím o žánrovém blablablabla... něco moudra nakonec: Je to >jen< příběh... ;-) ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Krásna kamera a dobre napísané a zahrané postavy. Viacej netreba. Postavy sa vyvíjajú prirodzene. Príbeh hoci trošku romantizujúci funguje v rámci realistických emócií a vzťahov. Kde našli tak odporného chalana, ktorý to hraje s gráciou nikdy nepochopím. Ellen Burstyn je ale sympatická. Ukazuje množstvo polôh a dejové zvraty prežíva s typickým ženským nadhľadom, ktorý ju núti postupne opúšťať svoje sny a túžby. Skvelý Kristofferson. Prečo ten človek nie je viac známy za to jeho umiernené herectvo a silné charaktery? Každopádne spokojnosť, hoci sa žánrovo nejedná o druh filmov, ktoré by som pozeral neustále. Ale je tam citeľný rukopis a k filmu sa pristupovalo s láskou. Je to vidno nie len v nápadoch, kamere a svietení ale aj v tom že to v zásade všetko skončilo a divák postavy poznal. Dôverne a s pochopením. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (13)

  • Scény z tohoto filmu se staly základem populárního televizního sitcomu Alice. (Terva)
  • Snímek a Diane Ladd jako vedlejší herečka obdrželi nominaci na Zlatý globus. (contrastic)

Reklama

Reklama