Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 3
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Predloha:

James Clavell (kniha)
(ďalšie profesie)

Epizódy(10)

Seriál Šógun je originálna adaptácia románu Jamesa Clavella od stanice FX a odohráva sa v Japonsku v roku 1600 na počiatku občianskej vojny, ktorá definovala celé storočie. Lord Yoshii Toranaga bojuje o svoj život, lebo jeho nepriatelia, ktorí sú v Rade panovníkov, sa proti nemu spojili. Keď sa nájde záhadná európska loď, ktorá uviazla v neďalekej rybárskej dedine, jej kormidelník John Blackthorne prinesie so sebou tajomstvá, ktoré môžu pomôcť Toranagovi nakloniť ručičky váh moci a zničiť obrovský vplyv Blackthronových nepriateľov - jezuitských mníchov a portugalských obchodníkov. Toranagov a Blackthornov osud sa neoddeliteľne prepojí s ich tlmočníčkou Todou Mariko, záhadnou kresťanskou aristokratkou a poslednou zo zahanbenej rodinnej línie. Kým slúži svoju pánovi uprostred napätej politickej situácie, Mariko musí zladiť svoje nové kamarátstvo s Blackthornom, svoju oddanosť viere, ktorá ju zachránila, a povinnosť voči svojmu nebohému otcovi. (Disney+)

(viac)

Recenzie používateľa Ahsoka k tomuto seriálu (11)

Šógun (2024) 

Nevídaný počin, ktorý má hĺbku, hoci má aj pár múch. Každá jedna epizóda predstavuje nepredvídateľný, filozofický, pomalý, atmosférický zážitok, ktorý je nutné vstrebať a vyžaduje od diváka dávku trpezlivosti a tiež aj kultúrne pochopenie. Výprava je niečo fantastické, to je dokonalosť. Herecky taktiež výborné. Problém mám hlavne s Cosmom Jarvisom. Zo začiatku mi bol celkom sympatický, no časom som začala postrádať jeho zmysel. A neviem, či to bolo scenárom alebo tým, že herecky nestačil na japonských kolegov. Každopádne Hirojuki Sanada má charizmy na rozdávanie a príjemne mu sekundovali aj Asano a Sawai Slabinami seriálu sú zábery (často pozadie v prírode) podliehajúce značnej nepeknej digitalizácii, taktiež úvodné titulky a skratkovitý záver. Škoda aj absencie neustále spomínanej portugalčiny. Ale i tak výborné a myšlienkovo inšpiratívne sledovanie. ()

Andžin (2024) (E01) 

Nepopieram, určite zaujalo. Vo veľkej miere sa tu stavilo na vizuálny zážitok asi zo všetkých strán, či už výprava ako taká, prostredie, alebo v súčasnosti veľmi populárne citlivejšie momenty (vraždy, sex, mučenie...) zobrazené v raw štýle. Na mňa ale až príliš veľký wow efekt a nie som úplne fanúšik takéhoto nasýtenia očí. Nestačí mi to. Asi by som to zhrnula slovami: mnoho a zároveň málo. Hlavne, čo sa dejových a charakterových informácií týka. Ale zvedavosť smerom k ďalším častiam vzbudená, čo asi tiež bol zámer. ()

Sluhovia dvoch pánov (2024) (E02) 

Zatiaľ čo v prvej časti to dejovo bolo akoby sme poskladali okrajný rad puzzle, tak tu sme začali skladať vnútrajšok a dozvedáme sa to dôležité a lepšie chápeme súvislosti. Zápletka má zložitosť a hĺbku, je pútavá, toho všetkého vizuálneho naokolo menej, všetko skorigovanejšie, vybalansovanejšie a celkovo páčivejšie. ;) ()

Zajtra je zajtra (2024) (E03) 

"Na tomto svete nie sú priatelia ani nepriatelia, ale iba ty a nikto iný." Inšpiratívny výrok Toranagu k zamysleniu, akurát nie som si istá, či on sám sa drží týchto vlastných slov. No uvidíme. Každopádne Hirojuki Sanada má charizmy na rozdávanie a prijemne mu v tejto oblasti sekundujú aj JarvisSawai. Pekný prešup do akcie. Hoci mala by som výhrady hlavne čo sa týka scény, kedy všetci hlavní už naskočili na loď a na pontóne ostal bojovať už iba Toda Buntaró. Všetkých pobil až na koniec móla a ostatní nepriatelia sa na neho celkom na pohodu pozerali z pevniny, akoby ho chceli nechať nech si pekne zamáva Toranagovi a potom sa na neho všetci vrhli. Tak ma to trošku pobavilo. Ale i tak sa úroveň drží a za túto epizódu u mňa slabších 5 hviezd. ()

Osemdielny plot (2024) (E04) 

Tak podmanivá kamera (v tejto epizóde teda obzvlášť), že až po skončení epizódy si uvedomujem, že to tempo deja bolo trošku pomalšie a posun bol menší ako v predchádzajúcich častiach. Ale zato som si o to viac užívala každý moment a vôbec mi to nevadilo. Ak to nebude mať za následok, že v niektorej z najbližších častí ten dej naopak preletí. Epizóda zameraná skôr na rozvoj charakterov a vzájomných vzťahov. Vyzdvihnem aj postavu Jabušigeho, ktorá ma mimoriadne baví už od prvej epizódy a teším sa, čo ďalšie nám ponúkne. ()

Skrotený sokol (2024) (E05) 

Pri posledných dvoch epizódach som trochu menej v oblakoch ako pri prvých troch častiach. Rovnako ako pri E4 aj tu je tempo tiahlejšie, nálada je (možno až príliš?) sentimentálna, ale je samozrejme o to viac detailnejšia a hĺbkovo ladená. Túto epizódu považujem za veľmi podarený pokus ako za 60 minút zachytiť rozdiely v kultúre a mentalite dvoch národov. A Toranaga si ide svoje, je nekompromisne stále nad vecou, nedorozumenie s bažantom ho ale že vôbec nezaujímalo - to pobavilo. ()

Dámy vŕbového sveta (2024) (E06) 

Stále výborné takmer po všetkých stránkach, o tom potom, no po tej dejovej už predchádzajúca epizóda bola slabšia a táto je detto. Naviac mi s ňou príde aj veľmi podobná, opäť vytvára len akési premostenie, riešime kultúrné rozdiely, čo je samozrejme fascinujúce, ale už pociťujem, že niečo mi tu chýba. Do toho nejaká tá politika a Anjin opäť v roli pozorovateľa, ktorý slovami, myšlienkami a skutkami reprezentuje divákov zo západu. Získava ďalší titul pre mňa až nepochopiteľne jednoducho, akoby bol jediný, kto Toragunu prišiel po zemetrasení zachrániť. E3 skončila tým, že začína vojna, a E5 znovu končí tým istým - akoby sme sa otočili v kruhu. ()

Tyčinka času (2024) (E07) 

Epizóda s ponaučením o trpezlivosti. Záverečná tragédia sa, povedzme si na rovinu, skôr-či-neskôr, dala aj očakávať vzhľadom na už predchádzajúcu zbrklosť Nagakada, ktorý sa stále nepoučil a zmaril tak zrejme otcove plány, o ktorých sa už asi nedozvieme. Anjin, čoby jedna z hlavných postáv, pôsobí už tretiu epizódu v rade veľmi nevýrazne, priam na hranici chápania jeho zmyslu v celom príbehu, čo ale predpokladám, že sa zmení (?). Zážitok je, ale na ústa nepadám. ()

Priepasť života (2024) (E08) 

Blížime sa ku koncu a Toranaga dáva nahliadnuť do svojho šalamúnskeho masterplanu. Beriem späť, že Nagakado zmaril otcove plány z minulej epizódy. Dej sa rozuzluje a vrcholí nepredvídateľnejšie než som ja, predlohy neznalá a ne-japonsky mysliaca, mohla očakávať. Priznám sa, že v úvode epizódy ma opäť mierne rozčuľovala nepekná digitalizácia pozadia scény na koňoch, ale potom som ostala tak pohltená napätím, že detaily už išli bokom. A čerešnička toho všetkého je, že sa to deje v doslova lyricko-epickej atmosfére. Epka na výbornú! ()

Červené nebo (2024) (E09) 

Je veľkou pravdou, že nepoznať predlohu, ani starší seriál je veľkou výhodou. Možno ale tiež lekcia pre všetkých pristupovať ku každému hodnoteniu individuálne a neporovnávať s ničím. Myslím, že aj pred záverečnou epizódou môžem povedať, že tento seriál je reklamou na nepredvídateľnosť. A to je niečo, čo spôsobuje tak intenzívny dramatický zážitok, akého sme boli svedkami v tejto epizóde. Všetko, čo sme videli doposiaľ dáva perfektný zmysel hlavne z hľadiska kultúrnej filozofie, s ktorou bolo nevyhnutné sa oboznámiť v predchádzajúcich epizódach, vrátane emócií z nej plynúcich. A filozofia to teda je hlboká, poučná a žiaľ aj tragická. ()

Sen o sne (2024) (E10) 

Je veľké plus, že záver príbehu je pre mnohých veľmi prekvapivý (radím sa medzi nich). Veď čo je predsa lepšie, keď máme záver, ktorý vôbec neočakávame? Napriek tomu, že som fanúšikom takýchto záverov, mi tento konkrétny akosi vadí. Jedným dôvodom je, že predposledná epizóda bola vrcholom namiesto poslednej. Pri druhom dôvode použijem známe slovenské príslovie: "Lepšie raz vidieť ako stokrát počuť," a preto vyrozprávanie toho, čo Toranaga má v úmysle je proste slabšie ako, keď by sme to videli. Je to taký uponáhľaný spôsob, ako ukončiť takúto sériu, ktorá sa paradoxne niesla v duchu veľmi pomalej atmosféry. ()

Súvisiace novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (viac)

Reklama

Reklama