Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Akčný
  • Dráma
  • Horor
  • Krimi

Recenzie (2 920)

plagát

Hobit: Smaugova pustatina (2013) 

Tie 3* nie sú vyložene vyjadrene dojmov z filmu ako takého, ale výsledok porovnania s Hobit: Neočekávaná cesta. Dvojka má menej hluchých miest a je hlavne oveľa viac akčnejšia. Problém sú dve nasledujúce veci. Vizuálne Hobit (či už jednotka, alebo dvojka) pôsobí horšie ako staršia trilógia PP. A ten najväčší problém je skutočnosť, že 99% divákov nepovie z hlavy všetky mená tunajšej statočnej družiny. A to je ten hlavný rozdiel medzi PP a Hobitom. Nevytvára postavy, ktorých smrť by mala nejakú emočnú rezonanciu. Dostal som Pirátov z Karibiku, ktorí sa vylodili u draka, ktorý vykazuje charakterové chyby bondovského zloducha. Všetko okecáva a okecáva, aby mali hrdinovia čas ho zdolať. Napriek tomu všetkému oproti H1 posun k lepšiemu.

plagát

Vrah naoko (2023) 

Zápletka zaujme na prvú dobrú a vzbudzuje nádeje, že po rokoch zasa dostaneme vydarený mix komédie, akčného filmu a všetko jemne pocukrované romantikou. Ale kdeže. Celú dobu človek čaká, kedy sa konečne rozbehne nejaký domino efekt udalostí, ktoré spustia akciu a crazy momenty. Vrah naoko však nemá žiadnu akciu. Akože fakt nula. Nezasmejete sa ani raz. Ukecaná romantika s fajn nápadom, ktorý si však vystrieľajú v prvej polhodine. Okrasu robí aktuálne jedna z najkrajších latino herečiek Adria Arjona. Úprimne? Radšej si dajte Vrahouni (2010).

plagát

Kolaps (2024) 

Alex Garland sa ako režisér vyznačuje skvelo sediacou vizuálnou stránkou (Ex Machina, Anihilace). Občanská válka prináša oku lahodiace momenty chaosu, boja a aj výborne zvolený soundtrack. Hlavne nečakajte akčný film. Ide o road movie s nepríjemnými a nebezpečnými zastávkami. Vyložene akčný film dostanete až na konci cesty. A tento štýl spracovanie témy mi sadol. Sled mikro príbehov, ktoré stoja na ceste za cieľom, ktorý má vrtkavý zmyseľ. No a posledná hláška pána domu púť pekne uzavrela. Nie 100% 4*, ale nadpriemer jednoznačne.

plagát

Hobit: Neočakávaná cesta (2012) 

Hobit: Neočekávaná cesta ponúka ako keby mix prvých dvoch filmov trilógie PP. Zoznámenie s blížiacim sa nebezpečenstvom. Ozrejmenie minulých udalostí. Vytvorenie odvážnej skupiny v ktorej opäť nechýba Gandalf a jeden ďalší starý známy. A treba uznať, že Bilbo je oveľa sympatickejšia postava akou bol Frodo. Bohužiaľ nechýba ani klábosenie s elfami. Je tu celkovo oveľa menej vážny tón rozprávania príbehu. Najviac ma bavila kulinárska scéna so zlobrami. Samozrejme potešila aj hádanková vsuvka s Glumom. Svoj šarmíšek mal už za "mladých" čias. Čo už však nepotešilo bolo vizuálne prevedenie skřetů. Maskérov nahradili ajťáci. No a podzemná akcia bola čistá PS3 plošinovka. Príbehovo menej rozťahané než PP 2, ale určite viac ako PP 1. Orlov radšej nekomentujem. Som zvedavý, čo prinesú ďalšie pokračovania. Snáď hlavne hlbšie emócie voči jednotlivými postavám.

plagát

Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky (1967) 

Vo svete už všetci videli štyri bondovky a piata sa rútila do kín. Neviem aká bola v roku 1967 dostupnosť a populárnosť bondoviek v ČSSR, ale Vorlíček sa pokúsil práve o agentskú paródiu. Nuda, nuda, čiernobiela šeď, šeď. Áno, sú tu zosmiešnené špionské gadgety, fungovanie jednotlivých tajných služieb a spol. Dialógy však smrdia nenápadom, konfrontácie neprinášajú nič treskuté a postavy sú na paródiu k*revsky málo uletené/prestrelené.

plagát

Vojna o planétu opíc (2017) 

Predchádzajúci film série bol krok vedľa, a preto som trojku roky odkladal. Došlo na ňu až teraz, keď sa blíži príchod štvorky. Slovo válka v názve je zavádzajúce. Bojuje sa len v úplnom začiatku a závere. Treba uznať, že akcia viac než vydarená. Inak sa tu odohráva predovšetkým drama o rodine a priateľstve. A funguje to fajne, pretože opičákom veríte každú emóciu. Aj aktuálne s odstupom 7 rokov je vizuálna stránka našich predkov ohurujúco presvedčivá. Každá opica navrhnutá a rozpohybovaná do posledného chlpu na zadku. Prvý diel série zostáva stále tým najlepším. Ale Válka o planetu opic je rozhodne návrat na správnu koľaj.

plagát

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024) 

Guy Ritchie si urobil radosť a natočil svoju verziu Tuctu špinavců. Alebo skôr svoju verziu tarantinovky Hanebný pancharti? Tak či tak natočil ďalšiu odbočku, v ktorej skúša robiť niečo iné, než skvelú gangsterku utrhnutú z reťaze štýlovosti. Nekomplikované, priamočiare postavy a v tomto duchu aj zápletka. Akcie viac než dosť, ale to isté platí aj pre dialógy. Všetko odsejpá, ale vlastne až moc hladko. Hrdinovia nemusia prekonávať žiadne naozaj neprekonateľné prekážky. Bolo fajn, že Eiza González zasa raz dostala výraznejší priestor v lepšom filme. Ak máte rádi ritchieovky, tak tu ju nedostanete. Ak máte chuť na zábavné zabíjanie náckov, tak nech sa páči.

plagát

Ucho (1970) 

Páčilo sa mi to postupné rozkrývanie charakterových vlastností ústrednej dvojice. Vzájomne na seba pôsobili ako magnety. Len sa im v náladových vlnách menili póly. Trefné zachytenie praktík režimu a z toho vyplývajúcich obáv. Natočiť takúto sondu do VIP rodiny využívajúcej výhody/nevýhody režimu v roku 1970? Výsledok podľa očakávania, teda zatrezorovanie. Pre Bohdalovú určite najvýraznejšia filmová rola. Predsa len, keď sa zamyslíte a odmyslíte Rákosníčka + TV estrády, tak čo svetu dala?

plagát

Abigail (2024) 

SPOILER: Abigail Vám dá všetko, čo by ste od podobného filmu očakávali. Lenže to servíruje s pridlhou predohrou a s pričastými prestávkami. Navyše keď sa Kathryn Newton premení na upírku, tak je oveľa viac zábavná a cool než samotná Abigail. Čo určite treba vyzdvihnúť, tak to sú tie luxusne čvachtavé a na litre neskromné krvavé výbuchy. Finále prinieslo podivný súboj, kedy čerstvo premenený upír dáva na prdel veteránke. Fajn nápad, ale prevládajú nepodarky nad potešením z lovu.

plagát

Godzilla Minus One (2023) 

Najlepší film s Godzillou aký som kedy videl? Áno. Že to samo o sebe to nie je veľká lichotka? Ja viem, ja viem. Skrz neveľký rozpočet tvorcovia s Godzillou museli šetriť, čo bolo jednoznačne plus. Dôraz je kladený na ľudí, vzťahy a občas im do toho šlápne monštrum a narobí s ich životmi paseku. Dostal som v podstate Čelisti po japonsky. Nechýbal samozrejme ani záverečný lov. Páčilo sa mi, že sa nič zbytočne nepreháňalo. Ak teda nerátam občasné teatrálnosti japonských hercov.

Časové pásmo bolo zmenené