Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V temných hlbinách stredoveku sa rozpúta boj múdreho čarodejníka Merlina a jeho chránenca kráľa Artuša proti zlej kráľovnej temnoty Mab... Keď kráľa Konštantína (John Gielgud), Artušovho starého otca, zabil pohan Vortigern, v krajine vypukla občianska vojna, čo chcela kráľovná Mab (Miranda Richardsonová) využiť a oslovila Merlina (Sam Neill). Merlin sa však odmietol stať vodcom temných síl a navyše sa zamiloval do krásnej Nimue (Isabella Rosselliniová). Rozzúrená Mab ich oboch vrhne do rúk Vortigerna (Rutger Hauer), ale obom sa podarí ujsť, keď Merlin pomôže kráľovi Utherovi Vortigerna poraziť. Keď však zistí, že Uther Pendragon (Mark Jax) nie je dobrý kráľ, súhlasí, že mu pomôže stráviť noc s lady Igraine (Rachel de Thameová) pod podmienkou, že dieťa narodené z tohto zväzku bude patriť jemu, aby ho mohol vychovávať. Keď sa Artuš narodí, Mab ho prekľaje... V druhej časti filmu Merlin učí Artuša etike a morálke. Artuš (Paul Curran) vytiahne z kameňa čarovný meč Excalibur a postaví zlaté mesto Kamelot. Zároveň sa dá zviesť lady Morganou (Helena Bonham Carterová), ktorá túži po kráľovskej korune, a dá jej syna Mordreda (Jason Done), s ktorým potom bude musieť sám bojovať o kráľovstvo. Artuš sa napokon sa ožení s krásnou Guineverou (Lena Headeyová) vydá sa hľadať Svätý grál. Vzťahy medzi rytiermi zničí láska Guinevery a sira Lancelota (Jeremy Sheffield), ktorý má chrániť kráľovnú a Kamelot počas kráľovej neprítomnosti. A katastrofu zavŕšia ďalšie intrigy zlej kráľovnej temnôt Mab, ktorá očaruje Nimue s prísľubom večnej krásy a využije ju proti Merlinovi, aby ho zničila. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (200)

Mouzon 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že nebylo přítomno více finančních prostředků. Některé triky působí příliš okatě (což je ale v Boormanově verzi jakbysmet - na rozdíl od Barrona je ale v Excaliburu dovedli poměrně nápaditě zakrýt). Jinak - jedná se o film mého mládí, skvěle natočený, s výbornou hudbou, poutavě odvyprávěný a především - perfektně zahraný. Uznávám, že své zde dělá i špetka nostalgie, ale co... Minimálně Martin Short a Rutger Hauer si jí plně zaslouží. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No tak tohle je asi muj nejoblibenejsi film o Excaliburu, Merlinovi, Artusovi atd. Ale netvrdim, ze je nejlepsi, nejlepsi je Excalibur. Je fajn, ze se film zabyva kompletne celou legendou a nesoustredi se jen na Artuse nebo jen na Excalibur, takze vidime cely Merlinuv zivot. Sam Neill zvlad svou roli vice nez dobre a fakt mi do role sedl a i ostatni se vicemene hodily a byli az na nejake vyjimky nadprumerni. Dal za zminku stoji Martin Short - naprosto vynikajici prevleky, misty k nepoznani, Rutger Hauer - prijemne prekvapil a ukazal, ze jeste porad umi hrat, Miranda Richardson - jeji hlas a pohled nemel chybu a Helena Bonham Carter, ktera nemela moc prostoru, ale byla fakt dobra. Trochu se mi jen nezdala Isabella Rossellini, neprisla mi nejak zvlast pekna. A pak tu je predstavitel Artuse Paul Curran. Mlady Artus byl v pohode, ale jakmile byl uz starsi, tak to bylo dost spatny. Nevim, jesli slo o stejnyho herce, takze je mozny, ze to bylo make-upem, ale takle si proste Artuse nepredstavuju. Dalsi vytka je k rozdeleni filmu na dve casti, prvni dil skonci zacatkem bitvy mezi Mab a Merlinem a druhy dil navaze uplne nekde jinde a pak je v druhem dilu trochu mezer v deji, kdy se film chvily venuje jedne veci a pak najednou druhe, ale je to nastesti jen ze zacatku. Jelikoz se jedna o TV produkci, je jasne, ze triky nebudou nic extra, ale zas tak spatny nebyli a nektery se docela povedly. Mile prekvapi hudba, ta je na TV film nadprumerna. Taky me mrzel fakt, ze Merlin moc necaruje a celkove by ve filmu mohlo byt vic kouzel. A Kamelot by moh urcite vypadat vznesenejc, proste je videt nedostatek penez. A ten konec, sice je fajn, ze byl stastnej, ale bylo to trochu moc, uplne stacilo, kdyz by zustali stary. Tenhle film se radi mezi to lepsi, co Hallmark vyprodukovala, je to takova pohadka, na kterou se muzu divat porad, ty tri hodiny, co film ma, jsou tak akorat, takze jsem se prijemne bavil a vubec nenudil, ale nemuzu si pomoct a pride mi, ze kdyby film dostal do rukou nekdo jako Peter Jackson, byla by to nejvetsi rezba sveta. ()

Reklama

Death 

všetky recenzie používateľa

Prvni cast byla na to, ze jde o televizni film vysoce nadprumerna. Druha uz zacinala pokulhavat-asi se uz nedostavalo penez-bitvy byly dost "beckovy". Celkove se ale da rict, ze to neni spatny film.Celkem me dostal zaver, ted ale nevim, jestli spis v dobrym nebo spatnym slova smyslu. Je to jeden z nejlepsich televiznich filmu, ktere sem mel tu cest videt. ()

akisha 

všetky recenzie používateľa

Na obvyklé televizní poměry je tohle vysoký nadprůměr - dobrá výprava, vcelku ucházející triky (rozuměj, nevzbuzují hlasitý smích, jen občasné ušklíbnutí), zvládnutá atmosféra "mystického" středověku a v neposlední řadě herecký ansábl, jemuž snad nelze nic vytknout (možná až na trochu prkenou Lenu Headey) . Kdyby se posílila triková stránka filmu, která je jeho nejslabší částí, mohl by směle do kin. Jo, a výkon Mirandy Richardson jako královny Mab je prostě lahůdka! ()

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra, herci - zvlášť v původním znění úžasní - a hudba, s kterou budete chtít jít před oltář. Ke konci se člověku na ksichtu usadí hovězí úsměv, jak to krásně skončilo, ale stejně jste si celou dobu nepřáli, aby to dopadlo jinak. "Trpělivost nepatří mezi mé přednosti."-"Máš jich tak málo, můj pane, že bych se kvůli téhle netrápil." ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (13)

  • V průběhu filmu můžeme názorně sledovat ubývající síly dvou magických postav (obě ztvárnila Miranda Richardson) – zatímco Jezerní paní postupně přichází o ryby v jejím náhrdelníku, vlasy královny Mab postupem času pozbývají na barvě a šednou. (Stanislaus)
  • Ann Hollowood získala cenu Emmy v kategorii nejlepší kostýmy. (Terva)

Reklama

Reklama