Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aj hrdosť mladej ženy môže byť natoľko silná, že nečakane zastaví vládcu Anglicka v jeho neukojenej žiadostivosti... Na stôl anglického panovníka (Richard Burton) je predložená závažná listina, ktorá má rozhodnúť o živote kráľovnej Anny (Geneviéve Bujold). Obvinenie z cudzoložstva a zrady nenechá ani kráľa Henricha VIII. chladným. Keď raz muž miluje ženu po svojom boku, túži po jej objatí, trpí s ňou a nedočkavo očakáva príchod ich dieťaťa, nemôže byť pre neho ľahké určiť, či ostane nažive alebo bude nemilosrdne sťatá. Vo svojich myšlienkach sa vracia späť do minulosti, kedy Annu spoznal. Kráľ Henrich žije nespútaným spôsobom života, síce je formálne ženatý, ale to mu nebráni mať nespočetné množstvo mileniek. Ešte žiadna sa mu nevzoprela, získal každú, na ktorú ukázal prstom. Podobne je to aj s Anninou sestrou Mary (Valerie Gearon), tá sa do kráľa zaľúbi, vo všetkom sa mu podvolí a nič za to nežiada - len jeho lásku. Napriek tomu, že pod srdcom nosí jeho dieťa, Henricha stráca, pretože jemu je vzácne len to, čo mu je odopreté. Jej otec Thomas Boleyn (Michael Hordern) týmto vzťahom získal vysoké postavenie kráľovského pokladníka a nemieni sa ho vzdať. Panovník sa zaujíma o Annu, jej srdce však patrí mladému Lordovi Percymu (Terence Wilton). Neodbytný Henrich prichádza do jej domu a dožaduje sa jej pozornosti napriek tomu, že o neho nestojí. Jedinou túžbou Anny je vydať sa za Percyho, ale kráľ im sobáš prekazí, chce, aby sa stala len jeho milenkou. V strachu zo straty pohodlného života a vysokého postavenia na ňu rodina tlačí, aby sa podvolila nekompromisnému vládcovi. Anna je však neústupná, jej sladký hlas vypovedá panovníkovi všetko, čo si o ňom v skutočnosti myslí. On ostáva jej úprimnosťou zaskočený, takú opovážlivosť si ešte žiadna žena nedovolila. Ubíja ho jej vynútená chladná prítomnosť a nesmierne trpí, pretože ju začína ľúbiť. Zároveň si začína uvedomovať, že vôbec nebude jednoduché, získať si srdce neoblomnej krásnej ženy... (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (105)

NinonL 

všetky recenzie používateľa

Tento film stojí za to vidět i s jeho nadprůměrnou délkou. Marťan popsal děj bravurně, podrobnosti, jak to všechno bylo, lze nalézt na wikipedii. Nejvíce mě překvapila Genevieve Bujold v roli energické, ambiciózní a drzé Anny Bolein (skvělý dabing Jorgy Kotrbové). Richard Burton hrál roli malicherného a panovačného krále Jindřicha VIII. dobře, jak jsme u něho zvyklí. Ale nejvíc si na filmu cením podrobný popis rozchodu anglického vládce s Vatikánem a katolickou církví (vznik církve anglikánské, kde hlavní autoritou není papež, nýbrž anglický král). Mocichtivá a destruktivní role církve je zde popsána skvěle a bez jakékoli přetvářky. Včetně dialogů, které jasně ukazují, o co katolické církvi šlo (jde?), že spása lidských duší to není ani náhodou. Proto hodnotím plným počtem. ()

Sesitka 

všetky recenzie používateľa

Kdysi jsem viděla konec tohoto filmu a ten mě opravdu zaujal tak, že jsem si ho při nejbližší příležitosti nahrála, ale dlouho trvalo, než jsem na něho podívala – představa, že se budu dívat 145 minut na historický film nebyla moc lákavá. Nicméně po zhlédnutí musím přiznat, že moje obavy byly úplně zbytečné. Dvě hodiny sledujeme výborného Richarda Burtona a Geneviève Bujold a scénář ani na chvilku nenudí. I přesto pro mě nejlepší částí zůstává poslední čtvrthodinka. Zvlášť scéna ve vězení a poprava jsou tak skvěle natočené, že nejenom za ně si film zaslouží plné hodnocení. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,SÍDLO MOCI SA NENACHÁDZA MEDZI NOHAMI ŽENY." __ Fyziognomicky mi Burton sprvu ako Henrich VIII. príliš nesedel a ako najlepšieho zástupcu tejto úlohy by som zatiaľ videl Raya Winstona v filme z roku 2003. Pravda je však aj taká, že akonáhle (vlastne hneď na začiatku) uvidíme úžasnú Burtonovu osobnosť, záruka kvalitného diváckeho zážitku je zaručená. Ostatne všetky herecké nominácie na Oscara sú zaslúžené, v prípade Genevieve Bujond (,,aspoň" Zlatý glóbus) však len táto skutočnosť zamrzí, nakoľko podáva absolútne bravúrny výkon. Nedá mi ale nespomenúť tiež Michaela Horderna ako Anninho otca, muža s neustálym nožom pri krku a odporného Johna Colicosa ako Thomasa Cromwella, aj napriek Burtonovmu charakteru hlavnú zápornú postavu filmu. Vo filme absentuje megalomanská výprava či davové scény, zato sa môže popýšiť dobrým scenárom, ktorý by však predsa len zniesol nejaký oživujúci prvok, nakoľko 140 minút dialógov aj napriek ich kvalite je silno poznať. Možno sa do deja mohol vniesť náznak nejakého mystického nádychu, keď už sa v deji tak často spomína Henrichovo prekliatie. Posledná polhodina má ale svoj strhujúci náboj a potešil ma chladný záver bez akéhokoľvek pátosu. Kráľ vyráža v ústrety Jane Seymourovej a malá Alžbeta cez ohromnú záhradu smeruje k svojmu osudu. Taylorku som si vôbec nevšimol. (143. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Nevím jestli filmu byla za předlohu divadelní hra, ale propracovanost dialogů by tomu odpovídala. Nebo byly dřív lepší scénáře. Hra s city se tu opravdu rozehrála, ač šlo o nenávist či lásku. Odpustím i Annino prorocké prohlášení ohledně malé Alžběty (vítěz píše dějiny). Za vším hledej ženu a za každou nepravostí právníka ()

kleopatra 

všetky recenzie používateľa

Nádherná záležitost z anglických dějin, která ovšem není jen o suchých letopočtech, politických a válečných tazích, ale především o lásce a zradě. Richard Burton zbaví pochybností, jak asi mohl Jindřich VIII. ve skutečnosti vypadat a hlavně působit, a Genevieve Bujold je jako Anna křehká, nádherná a vášnivá a od tohoto filmu si jí už budete pamatovat. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (3)

  • Říká se, že na půvabnou kanadskou herečku Geneviève Bujold (Anne Boleyn) Elizabeth Taylor natolik žárlila, že se objevila mezi komparzisty v kostýmu dámy s maskou, jen aby mohla být Richardu Burtonovi nablízku. V titulcích však žádnou zmínku o jejím účinkování v tomto filmu nenajdeme. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama