Reklama

Reklama

Lietajúci Škót

  • Česko Létající Skot (viac)

Biografická dráma, nakrútená v britsko-nemeckej koprodukcii, vychádza zo skutočného životného príbehu škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý v roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér totiž prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil zo železného šrotu. Graem, ktorý vyrastal v Ayrshire, bol vždy bojovník. Ale keď skrachoval jeho obchod s bicyklami, nemal peniaze ani sponzorov na to, aby si splnil svoj sen a mohol sa prihlásiť sa do svetovej cyklistickej súťaže. Napriek tomu sa nevzdal a nakoniec sa mu podarilo dostať sa na preteky do Nórska. Tým ale jeho osudový príbeh o nezlomnej ľudskej vôli ešte len začal... (RTVS)

(viac)

Recenzie (58)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

The Flying Scotsman som doteraz poznal iba ako úspešnú skladbu švédskej inštrumentálnej skupiny The Spotnicks, o dráhovej cyklistike mám iba hmlisté informácie. Na druhej strane športových filmov s tematikou vzostupu na vrchol napriek vnútorným i vonkajším nepriazňam, tak tých som už videl hodne. A Lietajúci Škót sa z ich okruhu nijako nevymyká. Pozrel som si ho, pousmial som sa na okatej škodlivosti funkcionárov a pomaly naň budem zabúdať. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Můj souboj s pedály nikdy neskončil rychlostním trháním asfaltu, ale přesto jsem schopen obdivně vzdychnout, že Graeme Obree je jedinečný borec. Patřím mezi pamětníky jeho výkonů i výsledků, takže na dráze jsem si užil pouze jedno překvapení předcházející jeho prvnímu rekordu - dvě hodinovky v jeden den. Mimořádně mne však zaujala vytrvalost cyklistické federace ve vymýšlení nesmyslů v boji s nechtěným rekordmanem. Vždy, když se setkám s pány v oblecích, kteří ve jménu "krásy sportu" likvidují makající sportovce, tak mám chuť vhodit na jejich sekretariát třaskavinu pro projasnění atmosféry. Takže sport velmi dobrý, úředníci skvělí, ale Obreeho psychické problémy zabraly víc filmového materiálu, než mi vyhovovalo. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všetky recenzie používateľa

Byl to docela povedený snímek ze zákulisí života jedné cyklistické legendy. Zajímavý, poutavý, uvěřitelný a nesmírně zdlouhavý. Bavil jsem se, neboť filmy ze sportovního prostředí mám rád. Tady se ale nějak nemohu rozhodnout mezi 3* a 4*. Britský styl filmování je totiž mnohdy docela toporný a člověk k němu musí najít svou cestu, stejně jako tady. Nakonec budu přeci jen přísnější, neboť film podle skutečného příběhu píší dějiny a ne scénárista a na tomhle nebylo moc co vymýšlet. Herecké výkony byly uspokojivé, hudba obstojná. Je to takových pěkných 70% ()

Aluska88 

všetky recenzie používateľa

Nikterak dramatickým způsobem zpracovaný "životní příběh" slavného cyklisty. Létající Skot se pohybuje spíše v poklidných, příjemných vodách, s občasným zašploucháním amerického patosu a otřepaných, papírem šustících frází. Jonny Lee Miller je sympaťák, ale jinak mě svým výkonem moc neohromil. Brian Cox tradičně skvělý. Obsažný dialog, který vede Brian s Jonnym kdesi u vody mi byl pocitově více než blízký. Ale Billy Boyd... ten roztomilý, rozkošný a nevinně působící malý chlapík dokázal s klidem zastínit i tu hlavní bicyklistickou hvězdu:) Pipin shodil kudrnaté vlásky, oddechl si po cestě "tam a zase zpátky" a vydal se trénovat svého kamaráda. Možná aniž by tušil, kolika lidem se ve filmu bude líbit více on, než závodník Graem Obree. Mně rozhodně:) ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Snímok síce zapadol presne do okruhu slušných športovo-motivačných snímkov, no v emotívnej rovine však ani nepriniesol so sebou nič nové, nič také čo by vyčnievalo nad ostatné. Príbeh samotný je ale zaujímavý a plný prekvapení. Možnosť sebarealizácie zdá sa nepozná hraníc, stačí obyčajná práčka a super bicykel je na svete... Dobre sa na to pozeralo. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (5)

  • Vo filme sa mal objaviť David Tennant, ale kvôli neustálym posúvaniam termínov z toho nakoniec zišlo. (Arsenal83)
  • The Seattle Times ocenili Millerov herecký výkon a označil ho za „obrovsky sympatického a príťažlivého“ v role Obreeho. Tiež ocenili "skvelú vedľajšiu rolu", ktorú stvárnil Brian Cox. (Arsenal83)
  • Príbeh prvýkrát zaujal scenáristu Simona Rose už v roku 1994. Napísal teda scenár filmu založený na Obreeho autobiografii, tiež nazvanej "The Flying Scotsman", avšak film bol niekoľkokrát zrušený. V roku 2002 tesne pred štartom produkcie skolaboval hlavný americký investor. Následne Rada East Ayrshire odmietla poskytnúť sľúbené peniaze s tým, že si nemyslí, že by tým prispela komunite. Až v roku 2006 sa konečne veci pohli a začalo sa natáčať. (Arsenal83)

Reklama

Reklama