Reklama

Reklama

Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom

  • Česko Hrana (festivalový názov)

Obsahy(1)

Celovečerný dokumentárny film HRANA chce byť svedectvom o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentovanejších slovenských hudobných skladateľov novej doby – Mareka Brezovského. Zároveň podáva správou o celej jednej generácii, ktorá dospievala v chaotickom porevolučnom období prvej polovice deväťdesiatych rokov 20. storočia. O generácii, pre ktorú sa stala hudba Mareka Brezovského jej bytostným výkrikom a znie v jej srdciach ako hymnus. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (45)

Schuldiner 

všetky recenzie používateľa

Dojemná záležitost o zmařeném talentu. Jednom z mnoha. Bohužel. Depresivní, ponuré, smutné. Nesoudím, nekritizuji, rozumím proč se ti lidé rozhodli natočit film o jejich blízkém. Moc jim chybí, měli možnost ho zvěčnit ve filmu a zároveň bylo o co se podělit. Logické. Musím se přiznat, že o Marekovi Brezovském jsem se poprvé dověděl až (!) ze skladby od Slobodné Európy - Smrť - tedy jen z několika měsíců starého alba (duben 2014). A pak jsem si náhodou zde na ČSFD všiml tohoto filmu jako novinky... Takže zvědavost zapříčinila, že jsem si už vědom, o koho vlastně jde. PS: Kurt Cobain, Jim Morrison, Shannon Hoon, Layne Staley, Jimi Hendrix, Richey Edwards .... ... a tisíce ´´bezejmenných´´ ... ()

Arbiter 

všetky recenzie používateľa

O Marekovi Brezovskom jsem do zhlédnutí filmu nikdy neslyšel. Vlastně ještě o pár týdnů předtím se o něm zmiňoval někdo na festivalu Vrbovské vetry, kde s ním někteří účinkující a organizátoři byli úzce spjati. Na sledování snímku pro mě bylo především zajímavé sledovat unikátní příběh o člověku, který by právě bez lidí na natáčení se podílejících dnes v podstatě neexistoval. Jen jejich přesvědčení o jeho výjimečnosti mu znovu dalo život. O kolik takových lidí asi společnost přichází jen proto, že okolo sebe nemají přátele, kteří se o jejich zápis do dějin postarají, hm? ()

Reklama

standsiller 

všetky recenzie používateľa

Nebudem sa tváriť ako všeznalý debko a tvrdiť, že na hudbe Mareka Brezovského som si išiel od základnej školy a už vtedy som počul hlasy fanatických más z diaľky. Skrátka tento film mal výbornú reklamu a propagáciu, ktorá spojila Slovensko v trpkom uvedomení, že sa pretekáme kto pozná undergroundovejších muzikantov, filmárov, maliarov a mnohých iných ov , ale Mareka poznal málokto. Veľká vďaka za rehabilitovanie nie len jeho osoby, ale aj jeho hudby. ()

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Slušne spracovaný dokument o talentovanom hudobníkovi, ktorý sa ani nestihol nadýchnuť k tomu, aby mohol ľuďom dať to, čo v ňom bolo. Hudbu. Na filme bolo vidieť emočné nastavenie autora, ako aj účinkujúcich. Ja osobne som o Marekovi Brezovskom vôbec netušil a som rád, že sa takéto dokumenty točia, a to práve pre takých ako ja. Nakoniec sa teda dá povedať, že Marek bol taký slovenský Kurt Cobain - človek s obrovským talentom, ktorého zničila vlastná zvedavosť. Posledný "film" už bol podľa mňa naozaj zbytočný. Inak spokojnosť. 80 % ()

Avathar 

všetky recenzie používateľa

Rimbaud slovenskej muziky, hypersenzitívny génius zničený drogami, nepokojnou spoločnosťou raných deväťdesiatych rokov a vlastným vnútrom, ktoré muselo byť omnoho komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdalo. Marek Brezovský pre mňa zostal, aj po dopozeraní tohto skvelého dokumentu, záhadnou postavou. Cítil som, že sa v ňom bije strašne veľa protikladov, strašne veľa emócií. A takí ľudia tu väčšinou neostávajú dlho, bohužiaľ. Všetci zúčastnení popisujú, aký Marek bol, ale jedným dychom dodávajú, že proste nevedia uchopiť to, čo sa v ňom odohrávalo. A už to asi nikdy nezistia. Život miloval a chcel vyskúšať všetko, čo ponúka – a paradoxne, to ho zničilo. Ostala po ňom nádherná hudba, ktorá jediná môže byť snáď akýmsi kľúčom... Posledný záber Mareka, krátko pred smrťou, to ako si zapaľuje cigaretu, zakloní hlavu, slastne vyfúkne dym a melancholicky pozrie do kamery, je pre mňa jedna z najsilnejších a najsmutnejších scén filmu. ()

Galéria (7)

Súvisiace novinky

PF 2015

PF 2015

31.12.2014

Z celovečerních filmů, uvedených do našich kin v roce 2014, v ČSFD žebříčku nejlépe hodnocených filmů zatím vyhrává režijní mág David Fincher. Jeho precizní thriller Zmizelá o chlup porazil i Nolanův… (viac)

Reklama

Reklama