Reklama

Reklama

Mária, kráľovná škótska

  • Česko Marie, královna skotská (viac)
Trailer 1

Mala len šesť dní, keď sa po smrti otca stala Mária (Saoirse Ronan) škótskou kráľovnou. V šestnástich pridala vďaka svadbe aj titul francúzskej kráľovnej, ale keď o dva roky neskôr ovdovela, srdce ju odtiahlo domov do Škótska. Osemnásťročné dievča muselo od začiatku obhajovať svoj trón pred rebelujúcimi škótskymi klanmi, navyše čelila otvorenému nepriateľstvu rodovo spriaznenej anglickej kráľovnej Alžbety (Margot Robbie), ktorej vládu odmietala uznať. Averzia to bola obojstranná, Alžbete Mária vadila nielen ako spurná rivalka, ale aj ako matka budúceho kráľa Jakuba. Anglická panovníčka totiž v tomto smere mala z mnoho príčin len mizerné vyhliadky. Na druhú stranu obe panovníčky spojovala ich izolovanosť v prostredí tvorenom výhradne mužmi, vďaka ktorému získali vzájomné pochopenie, dokonca aj rešpekt. Britské ostrovy však boli pre dve tak silné ženy príliš malé a obe to vedeli. Otázkou bolo len, ktorá z nich sa rozhodne urobiť prvý krok k eliminácii tej druhej, a ako veľmi to bude bolieť. (Cinemart SK)

(viac)

Videá (6)

Trailer 1

Recenzie (108)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

To už historický film môže natočiť aj imbecil s Nokiou s prídavným foťákom, čo o hodiny dejepisu ani nezavadil. Potom sa divíme, že sú ľudia sprostí, keď im do popredia dávame filmy s historickou arealitou, úplnými nezmyslami. V prvom rade sa vo filme stretnú dve postavy, ktoré sa samozrejme nikdy nestretli, poslali si len pár listov, ale ich rozhovor je vrcholom filmu. Hudba až nápadne pripomína zvučku Ligy majstrov. No a aby sme zas boli politicky trápne korektní, tak šľachtici sú černosi normálne z Mozambiku, slúžka nejaká Číňanka čo asi preplávala do Škótska cez Severný ľadový oceán, potom sa tam mihol nejaký teplý Maor hoci o Polynézii vtedy ani nechyrovali. Tomu sa ja teda nikdy nedokážem prispôsobiť, hoci môj sused to už dokázal a úprimne mu závidím. Postúpil až tak ďaleko, že minule sa desať minút striedavo pozeral raz na černocha, raz na belocha, a nedokázal ich od seba rozoznať. ()

Pavlínka9 

všetky recenzie používateľa

Ten film jsem chtěla děsně moc dlouho vidět a ty 4* mu dávám hlavně pro výkon hlavních dvou představitelek. Nicméně - je to vlastně takový "holčičí film" :D Holky jsou v popředí a v zákulisí se přitom toho děje tolik :) Za mě super, nicméně - ta 4je něco mezi 3-4. Při představě, že to vážně takto bylo - sedíte na trůnu a jen se pořád bojíte, to bych být Alžbětou vážně nechtěla...Když milujete Skotsko- jste uchváceni ale i tak... ()

Reklama

666teen 

všetky recenzie používateľa

Už toho bylo dost. Pokud bude v popisu filmu místo historický, napsáno fantasy, tak OK. Ale čokoládový lord Randolph Thomas, gejša v roli dvorní dámy a podobné zhůvěřilosti si schovejte do Zaklínače (jupí, je to tam!). Až bude Nelsona Mandelu hrát Dolph Lundgren, tak bude všechno v pořádku. Že jsem se posral? Já ne. ()

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Co začalo doháněním restů s Margot Robbie, nakonec skončilo obdivem Saoirse Ronan, jejíž oscarové filmy jsem poctivě nakoukával před udílením Oscarů, ale leckdy u nich dost trpěl. Mary Queen of Scots bylo nakonec nominováno jen na pár vedlejších cen a já u filmu trpěl jenom občas. Vlastně mě i překvapuje, že zde má film až takto nízké hodnocení, u mě je to klasická nenáročná sedmička, která bezpochyby zapadne (zapadla) mezi záplavou jiných a povedenějších historických kostýmních dramat a já jej patrně nikdy znovu neuvidím, ale na jedno zhlédnutí optimální a člověk se zase dozví něco málo nového z historického kontextu. Třeba, že se na anglickém dvoře nacházelo tolik minorit :) ...7/10 ()

Adasin 

všetky recenzie používateľa

Když už jsem šla na Favoritku, tak jsem nakonec zašla i na tu Marii. Už trailer viděný v kině právě před Favoritkou, mi nesedl, měla jsem z něj pocit, že film bude jen nuda s hezkými kostýmy a hudbou. A k mému zklamání ten film opravdu takový je. Většinu času se děj pohybuje mezi skotským a anglickým hradem a přitom sledujeme počínaní dvou královen. Tedy, vlastně většinou jen jedné, přišlo mi, že Alžběta (Margot Robbie) a vše kolem ní, tam dali jen proto, aby tam pořád nebyla jen Marie (tedy Saoirse Ronan) a skotský hrad nebo skotská krajina. Aspoň, že Saoirse Ronan dobře hrála. Vtipné je, že nejvíc jsem se dozvěděla z textů na začátku a na konci filmu. Také silně pochybuji, že na anglickém nebo skotském dvoře v té době byli černoši nebo asiati. P.S.: Ten film je nepřístupný proč? Všechno, co by film do téhle kategorie ratingu poslalo, je stejně zakryté. 5/10 ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (5)

  • Ve filmu mají Marie Stuartovna (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie) společnou scénu, ve skutečnosti se však nikdy nesetkaly. (ČSFD)
  • Saoirse Ronan se upsala k projektu, když jí bylo 18 let a trvalo celých 5 let, než se začalo natáčet. Už od začátku byla nadšená z toho, že bude hrát Marii Stuartovnu. Naplánovala si přibližně 6 měsíců volna a odcestovala do Skotska, kde se ponořila do historie jejího života a též se kvůli této roli naučila trochu francouzsky. (Michi88)

Súvisiace novinky

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (viac)

Reklama

Reklama