Reklama

Reklama

Svet ticha

  • Česko Svět ticha (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Prelomový celovečerný farebný dokumentárny film o živote pod morskou hladinou od legendárneho oceánografa a potápača Jacquesa-Yvesa Cousteaua. Film legendárneho potápača a autora dokumentárnych filmov zo sveta pod morskou hladinou je prelomovým dielom, ktoré písalo dejiny žánru a získalo Oscara i Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes. Pre dnešného diváka má snímka predovšetkým historickú hodnotu - má vďaka nej možnosť spoznať nielen dejiny žánru podmorských dokumentov a potápania samotného, ale i vývoj, aký prekonal  náš vzťah k prírode v priebehu posledných päťdesiatych rokov. Vo filme je totiž zachytený aj veľmi nešetrný a miestami šokujúco brutálny postoj Cousteaua a jeho spolupracovníkov k obyvateľom sveta pod hladinou - niečo, čo on samotný neskôr prehodnotil a snažil sa odčiniť propagáciou ochrany životného prostredia. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (36)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na etickú, morálnu a neviem akú nekorektnosť máme možnosť autenticky sledovať, ako to chodí.... Nie sme potom iba pokrytci, konzumujúci ryby a zvieratá a kritizujúci ich vraždenie? Jasné že áno. Osobne mi trnulo pri lovení žralokov bez upevnenia, tam stačil jeden neopatrný pohyb. Highlightom bol pre mňa panenský ostrov s tisíckami korytnačiek. Dozviete sa, že aj ony dokážu plakať. Audiokomentár dokumentom o prírode pomáha, tie čisto artové sú trochu monotónna nuda. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Na jednu stranu super, protože zde jsou skutečně úchvatné záběry na život v moři, které ani po šedesáti letech nezestárly, na stranu druhou je pro mě docela nepříjemné sledovat tyhle "vědce", jak se nám snaží něco odhalit. Jejich chování k přírodě je mnohdy naprosto bez respektu, což mě děsí. Film pak podle mě jen splňuje efekt něčeho zajímavého za každou cenu. ()

Reklama

Kimon 

všetky recenzie používateľa

V 50. létech se k životnímu prostředí ještě člověk stavěl z jiného úhlu než dnes. Proto je potřeba na tento, v té době jistě velmi zajímavý a objevný snímek, dívat poněkud s nadhledem. Od 50. let do dnešních dní civilizace postoupila hodně dopředu, což sebou přineslo těžké ztráty v oblasti životního prostředí. Dnes je již opravdu více než nutné přistupovat k našemu prostředí velmi citlivě. Přesto, že ve snímku lze vidět záběry občas dnešním pohledem nepřijatelného chování člověka k živým tvorům, považuji tento dokument za skvělé svědectví minulosti vědeckého podmořského zkoumání. V odkazu Jacques-Yves Cousteaua pokračuje syn Jean-Michel Cousteau a vnoučata Fabien a Celine. Můžeme věřit, že jejich vztah k přírodě je jistě již civilizovanější. Viz http://www.csfd.cz/film/231161-jean-michel-cousteau-podmorske-dobrodruzstvi/galerie/ ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Sú časy, kedy biológovia používali pri výskume dynamit, aby pozbierali a identifikovali všetky morské živočíchy, žijúce v istej lokalite, už za nami? Alebo sa to deje dodnes, len sofistikovanejšie? Aj dnes pri skúmaní prírody ovládne výskumníkov inštinktívna nenávisť a zaútočia na predátora so všetkou zúrivosťou a zbraňami, čo sú poruke? Ako to vidno pri dorážaní ranených žralokov vo filme? Alebo zase: deje sa to isté, len so zdanlivo menej nápadnými prostriedkami aj dnes ? Cousteau nepochybne zvieratá rád mal, čo dokazujú aj intenzívne hostiny z darov mora na palube lode. Jazvečík, ukázaný na odľahčenie v pár záberoch hojdajúcej sa lode, bol posádkou nepochybne tiež milovaný. Ale morské živočíchy akoby boli z druhoradejšej kategórie, než tie suchozemské. Áno, skrýva sa tu veľa milých záberov, plných farebných rybičiek. No tie s ubližujúcimi výjavmi sú prezentované ako niečo prirodzené a vedcom a biológom vlastné. Vnímanie po 60. rokoch je dnes vo všeobecnom povedomí iné. Iste i vďaka tisícom aktivistov, uvedomujúcich si, že každý živočích na Zemi má rovnaké právo na život. A že zbytočné zabíjanie za účelom vedy, testovania či výskumu nie je kóšer. Nemôžem udeliť plný počet - pri niektorých záberoch od hnusu striasalo. Oceňujem historický prínos. Spočíva v zachytení niekdajšieho vnímania prieskumu tajuplných priestorov pod hladinou morí a oceánov a nevyhýba sa ani kontroverzným obrazom a myšlienkam. Dnes vnímanými ako čosi barbarské a protiprírodné. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

neviem ci je tomu tak aj po roku 2010, kedysi vask /50. a 60. roky/ sa ryby a morske zivocichy lovily dynamitom, alebo nejakou vybusninou. Dnes neviem presne situaciu, doba vsak pokrocila uz asi j tu. Kazdopadne reziser Zak Yv Kusto je znamy najma ludom ako som ja co namiesto vatovo planych plkov z filmovej teorie radsej zaviedli filmovu prax. Maximum nedam, ide len o jeden z prvych dokumentov uz spominaneho rezisera . 80 % ()

Galéria (20)

Reklama

Reklama