Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Dráma / Športový
Československo, 1987, 86 min

Réžia:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrajú:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Film z roku 1987 inšpirovaný skutočnou udalosťou. Český spoločensko-psychologický film vznikol na základe skutočnej udalosti. V roku 1985 zdemolovali vlajkonosiči Sparty Praha cestou do Banskej Bystrice na rozhodujúci zápas o titul majstra republiky niekoľko vagónov. Film sa pokúša vystopovať korene agresivity, vandalizmu a deštrukcie morálnych hodnôt. Na osudoch niekoľkých "hrdinov" chce poukázať na príčiny a dôsledky zvráteného chovania niektorých skupín mládeže. Tvorcovia zvolili metódu "fiktívneho umeleckého dokumentu", v ktorom sa prelínajú rôzne dejové a časové vrstvy, čím sa sleduje dramatičnosť filmového rozprávania a zároveň poskytujú divákovi čo najviac informácií, aby si mohol utvoriť svoj vlastný názor alebo prijať názor tvorcov filmu. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (476)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

V roku 1992 som bol na Tehelnom poli na zápase Slovan Ssparta. Dostali sme nakladačku 0:3, ale vedeli sme, že už budeme majstri. Nič sa na štadióne, v jeho okolí ani na železničnej trase Praha Bratislava nestalo.....Vyčítať filmu niektoré slabšie momenty, doslovnosť v snahe pomenovať pravým menom príčiny chovania chuligánov mi pripadá zbytočné a vzhľadom na závažnosť témy a rok vzniku bezpredmetné. Čs filmov, založených na skutočných udalostiach je ako šafránu (v porovnaní so svetovou produkciou a nerátam otrepanú 2. svetovú vojnu), takže filmová rekonštrukcia niečoho tak filmovo originálneho, ako chuligánstvo našich fanúšikov a ešte k tomu v totáči je výnimočne záslužný čin. Zároveň je film na naše pomery objavne poskladaný, i keď sme sa s týmto typom rekonštrukcie a polodokumentárnym štýlom stretli v zahraničných produkciách pred Proč? mnohokrát, ale tieto udalosti natočiť jednoduchým naratívom, končiacim záverečnou 5 minútovkoubna súde by bolo oveľa jednoduchšie. Som rád, že John so Smyczekom si dali na spracovaní otrasných udalostí patrične záležať. ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Čo má tento film spoločné s nejakou pravdivosťou? A načo všetky tie povzdychy, že ako mohol v takej dobe vzniknúť takýto film? Veď sa to nijako nelíši od dobovej väčšinovej predstavy o chuligánoch. Je to len taká moralita v slučke opakujúca to isté. A keď tvorcovia pocítili, že treba nejako aj naznačiť pôvod výtržníctva, tak tam prilepili obraz s mudrujúcim Leošom Suchařípom o odcudzení v modernej spoločnosti. Všetky postavy sú ploché figúrky, všetci iba ziapú, dôvod zlej výchovy detí je vždy prvoplánovo vyriešený nekompletnou rodinou. Exploatácie veľmi málo. Pokus rozprávať v rôznych časových rovinách sa zmenil na neprehľadný guláš. Kvazidokumentárne pasáže sú najtrápnejšie, hlavne keď v nich účinkuje teatrálna Zimková. Réžia nula bodov. ()

Reklama

kinej 

všetky recenzie používateľa

Já beru Proč? tak trochu jako komedii. Je tam plno hlášek, které mě fakt rozesmály, i když měly asi působit odstrašujícím dojmem. také je zde spousta neherců a herců, z nichž vyčnívá mladý a legrační Dejdar, Langmajer, Suchánek, Kraus atd. A dobrej byl tent pseudohipík.,,Já jsem nic neudělal, to oni, já jsem jenom spal." A potom:,,Políbíš vlajku, žer." ()

Lynn 

všetky recenzie používateľa

Proč byla generace 80. let generací bez budoucnosti? Protože nic nemělo smysl, protože nebyla motivace o něco se snažit, protože všichni měli svý jistý (aneb po učňáku do fabriky), protože TO byl jediný způsob jak o sobě dát vědět... Celé sociologické studie by se daly napsat - anebo stačí posadit za psací stroj Radka Johna... ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Hovorí sa, že „Sparta buzerantů parta!" a neviem, čo je na tom pravdy, to už vedia chlapci v šatne, ale tu to bol skutočne samý buzerant. IQ priemer 35, tak asi ako príslušníci našich gavalierov z Belasej šľapky. Len škoda, že drsňácki neboli teda vôbec. Sušienka Langmajer ako nejaký rowdie? Jedine čert Dejdar ako tak vyzeral a samozrejme Landa, hoci až taký priestor nedostal. Zvyšok len frackovia, ktorých by rozprášila aj jednotka určená na zásah proti ušlým čivavám. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (42)

  • Pri natáčaní na sparťanskom štadióne fanúšikovia nepríčetne vrieskali, nadávali a hádzali po štábe všetkým možným. Fandili jedine Jirkovi Langmajerovi (Jirka Stupka), ktorý sa im zrejme páčil v televíznom seriáli Třetí patro (od r. 1985), pretože skandovali "Slamák je náš! Slamák je náš!" Keď ale išiel medzi nich kvôli nejakým záberom, fanúšikovia začali robiť vlny a tak s ním hodilo o zábradlie, že bol pekne otrasený. Na konci natáčania doniesol režisérovi jeden z vlajkonosičov darček - obušok, ktorý ukoristil v boji s príslušníkmi. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Martin Dejdar vzpomíná, jak ho chtěla jistá dáma zmlátit deštníkem na Václavském náměstí, neboť byla z jeho postavy znechucená. (cariada)
  • Scény demolice vlaku se točily ve Velimi. (M.B)

Reklama

Reklama