Reklama

Reklama

Sirota: Prvá vražda

  • Česko Sirotek: První oběť (viac)
Trailer 1

Príbeh démonického dievčaťa Esther z hororu Sirota má novú kapitolu. Psychicky narušená žena Leena Klammer je pre dobro sveta zatvorená v ústave pre duševne chorých pacientov niekde v Estónsku. Mimoriadne inteligentná, promiskuitná Leena je zlo v ľudskej podobe, má množstvo psychických porúch a vo svojich tridsiatich rokoch vyzerá ako dieťa. Jedného dňa sa jej brilantným spôsobom podarí z blázinca utiecť a rozhodne sa naplniť svoj rovnako dokonalý plán. Odchádza do Ameriky, kde sa vydáva za stratené dieťa Esther z bohatej rodiny. Jej zmanipulovaný a spokojný život malého dievčaťa sa však nečakane zvrtne. Esther sa následne dostáva do nervydrásajúceho súboja so svojou novou matkou, ktorá je pripravená urobiť čokoľvek, aby svoju rodinu ochránila pred vražedným dieťaťom. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (204)

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Spoilery. Oceňujem zvrat v polovici filmu - potešilo ma, že sa nemusím pozerať 100 minút na recykláciu pôvodného námetu z 2009. Tento posúva postavu Esther (S čudesne staro-mladou Fuhrman) do ďalšej roviny, nachádza jej rovnocenného súpera. Negatívom potom bude, že dvojica antagonistov nie je žiadnym spôsobom psychologicky uveriteľná, vďaka čomu sa celá zápletka stáva absolútne nepravdepodobným konštruktom. Podobnými sa vyznačuje napríklad aj Haneke, akurát u neho je to dômyselná autorská výpoveď, nie žánrový výplach. Koniec koncov je to v podstate blbosť, korunovaná prazvláštnym (a nefunkčným) nápadom, točiť pokračovanie filmu s o 13 rokov staršou, dnes už očividne dospelou herečkou, ako prequel. Stiles, Sutherland aj Fuhrman sa pritom snažia ako vládzu - škoda že je to nezmysel v prvom rade na papieri. Ako jednohubka však ok, neurazilo ma to. 2,5* ()

Botič 

všetky recenzie používateľa

Svým způsobem je ta zápletka totálně praštěná, ale co očekávat od filmu, který se odehrává před prvním Orphan a hlavní dvacetipětiletou herečku staví opět do pozice dvanáctiletého dítěte. Všichni sice budou vyzdvihovat výkon Isabelle Fuhrman, za mě si ale První mord pro sebe totálně ukradla Julia Stiles. Hlava rodiny, co má koule. ()

Reklama

Gorehound 

všetky recenzie používateľa

Isabelle Fuhrman definitívne vstúpila do prvej zabíjackej ligy. Tá tvár, podľa potreby oscilujúca medzi malým dievčatkom a psychicky narušenou psychopatkou, to jej stvárnenie, mimika, pohyby... Naozaj z toho mrazí, klobúk dole. Najskôr mi Orphan "dvojka" pripomínal staré dobré VHS časy v štýle Stepfathera, alebo Mikeyho, také to votretie sa do rodiny, odstraňovanie ľudí, ktorí čosi tušia ap. Potom ale príde zvrat, ktorý som naozaj nečakal. K česti tvorcov treba povedať, že sa nezbláznili, a aj keď sa nájde čierny humor, neurobili z toho paródiu. Estherino vyčíňanie je od začiatku do konca surové, kontaktné a záver je pomerne veľkolepý, a dobre uzavretý. Je to natočené s chuťou, prehľadom, zábavne a občas nepredvídateľne, sídlo a zima majú svoju atmosféru a Isabelle Fuhrman to jednoducho dáva naplno. Nič mi nejako vyslovene nevadilo, nevšimol som si žiadne hnusné CGI gore, tvorcovia netrepú divákovi o hlavu rasovú a menšinovú vyváženosť a "prevaženosť", dá sa to, tlieskam. Vlastne si to rád pozriem niekedy znovu, čo je viac, čo môžem povedať o väčšine novších hororov, akokoľvek tento žáner milujem. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Bez videnia filmu z roku 2009 nemá zmysel tento počin vidieť. Skôr ako horor je však sirotkin prequel čiernou komédiou, čo potvrdzuje aj miestami až nevhodná hudba. Twist v polovici filmu posúva dej nečakaným smerom, finále však nebolo veľmi vydarené. 25-ročná herečka, ktorá hrá 10-11 ročnú to sme tu asi ešte nemali a bolo to dokonca vďaka kamerovým záberom aj uveriteľné. ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Orphan z roku 2009 som videl 2krát, ale úplne presne si nepamätám záver. Práve si sťahujem film, aby som si ho opäť 3krát pozrel a dal do súvislosti s týmto filmom "Sirotek: První oběť". Aj keď z toho ako som ohodnotil prvý film ide evidentne o čosi slabší počin, ale prižmúrim oči a dám 4* aj preto, lebo si to pýta ešte pokračovanie. ()

Galéria (15)

Zaujímavosti (9)

  • Ke konci filmu má Esther Albright / Leena Klammer (Isabelle Fuhrman) při oblékání před zrcadlem zakrvácenou tvář, ale v dalším záběru ji má při odchodu z místnosti zcela čistou. (noelcoward73)
  • Aby se Isabelle Fuhrman co nejvíce podobala Esther z předchozího Sirotka (2009), pokusili se jí tvůrci „omladit“ kombinací make-upu, souborem triků a prací s hloubkovou kamerou. Navíc měl štáb k dispozici dvě malé dublérky. (Robbi)

Súvisiace novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (viac)

Reklama

Reklama