Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z najúspešnejších sovietskych filmov, ocenený okrem iného aj Oscarom, približuje osudy troch odlišných žien. Stretávajú sa spolu na jednej slobodárni, pričom každá z nich má svoje problémy a ciele. Film sleduje osudy hrdiniek, ich ideály i tvrdé stretnutia s realitou, ale aj premeny v živote obyvateľov Moskvy a atmosféry mesta. Káťa pracuje v továrni, čaká dieťa a túži po inžinierskom diplome. Táňa sa vydá za úprimného a nenáročného Nikolaja. Ľudmila sa zasnúbi s hokejistom Gurinom... (STV)

(viac)

Recenzie (70)

Jezinka.Jezinka 

všetky recenzie používateľa

Od pocitu "ajvaj, co to je za hovadinu!", když jsem na tenhle film náhodou přepnula, do naprostého zaujetí. LIdé vlastně řeší pořád totéž. Nutno říct, že problém hlavní hrdinky ani dnes není něco, co by se nestávalo. Vlastně oba její problémy, jak postoj muže s velkým M k neplánovanému těhotenství, tak to, jak se muži staví radostně k profesně úspěšné a soběstačné ženě. Kromě samotného děje mě zafascinovala jedna věc, ten samovar ve vlaku. Opravdu bych obětovala "pohodlí" současných sedaček ve vlaku za horký čaj. A děsivé připomenutí toho, co jsem u různého sortimentu zažívala jako dítě ve větě - nemohla bych vám to zabalit do dvou papírů, papíru je málo. ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Viacgeneračná dráma zo sovietskeho prostredia, ktorá sa svojho času stala slávnou. Ide o mimoriadne prešpikovaný spôsob rozprávania a odhaľovania životných pútí a lekcií zo života. Meňšov atypicky kladie veľký dôraz na mimodejové bunky, často používa úplne iné dorozumievacie kódy a identifikácie stotožňovania sa s vkusom diváka a jeho skúseností. Film ako celok je subtílny a megalomanský zároveň, má kúzlo a používa skutočne presvedčovací jazyk, neidealizuje a zhmotňuje látku aj postavy v nej. V každom zlom vidí šancu a každú rozvitú šancu strháva z naivnej predikcie naspäť na povrch zemský. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Socialistické reálie sú kapitola sama o sebe. Tento film medzi šablónu oddychových úplne spadá, má v podstate dva diely, no nudou podľa mňa oplýva najmä ten prvý. Druhý ma celkom uchvátil a preto som tomuto schopný dať aspoň priemerné trojhviezdičkové hodnotenie, aj keď je to skôr film, ktorý dnes pôsobí ako exponát a okno do starších čias, kde vám muž zbabelec, ktorý opustil tehotnú ženu, hovorí, že televízia bude prístrojom budúcnosti. A ja vám dnes hovorím, že pokiaľ sa bude uberať smerom, akým sa uberá, čoskoro zmizne zo sveta, veď už máme napríklad internet, ktorý niečím novým už je, dajú sa na ňom pozerať filmy, programy, čítať správy, skrátka veci od výmyslu sveta. Kam sa to všetko uberie bude záležať aj od cenzúry a ropného vrcholu. V tomto filme ma okúzlilo správanie toho Rusa, ktorý bol tým pravým pre jednu z postáv, najmä k záveru filmu. Inak svojho času robili dobrý nábytok, ako sekretáre, skrine, no inak na tieto časy veľmi nie som, neobdivujem na nich veľa vecí, nemusím ich a viem, že vo filmoch je to trocha aj prehnané, čo sa týka životných pomerov, lebo tak je to často aj dnes. Niečo na tých časoch je až k zamilovaniu krásne, niečo hrôza. No mnohé problémy ešte pretrvávajú, napríklad nedostatok mužov v krajinách ako Rusko, Ukrajina, či Bielorusko, jaj keby som tak vedel ruštinu poriadne a mal peniaze, no najmä študoval tam, hneď by som tam išiel hľadať spriaznenú dušu, lebo neskôr už bude neskoro, vzhľadom na to, že sa tam ženy vydávajú veľmi skoro. No nemyslím si, že tento film je nejaké nahliadnutie do ruskej duše, že by si zaslúžil výrazné ocenenia, Stalkera kde vtedy nechali? Ani v Hollywoode si nevedeli vybrať dobre a stavili na ruskú "komerciu". Príde mi to ako film na nedeľné popoludnie, no zázraky nečakajte, skôr sa obrňte dávkou trpezlivosti a relaxujte. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Príbeh filmu začína v roku 1958 a trvá necelých dvadsať rokov. Počas tej doby sa prakticky nič nezmenilo a nezmenilo sa to ani o ďalších desať rokov, keď som to zažil osobne. Je to smutný, melancholický až depresívny film. Vzdialene mi pripomenul Lásky jedné plavovlásky. V tom nevľúdnom prostredí sa hrdinovia hrajú na nejaké ideály a deklamujú obvyklé frázy. Netuším, čím film zaujal amerických akademikov, ale verím, že pozretie si desiatich náhodne zvolených sovietskych filmov z toho obdobia by mi na túto otázku poskytlo uspokojivú odpoveď. Tuším však, že vysoké hodnotenie tomuto filmu môžu v súčasnosti dávať iba bývalí funkcionári Zväzu československo-sovietskeho priateľstva. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Zaujímalo ma za čo mohol dostať ruský film v 79-roku oscara. Film je dosť rozťahaný a skrátiť ho aspoň o 30 minút by mu len prospelo. Kvalitných ruských filmov je požehnane a preto mi toto pripomína taký politický kalkul. Nikto ma nepresvedčí, že oscar pre tento film nebolo politické rozhodnutie. Tento film aj keď svoje kvality má, totiž nieje nič mimoriadne a oscarové už vôbec nie. Taký ruský klenot ako napr. Osud človeka zadupe toto priemerné dielko hlboko do zeme. 60%. ()

Galéria (101)

Zaujímavosti (9)

  • Přestože snímek získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, sovětské úřady zabránily režisérovi Vladimíru Meňšovovi vycestovat do USA k předání ceny. (sator)
  • Režisér oslovil do hlavnej úlohy niekoľko populárnych herečiek, ale všetkým sa nepáčil nudný dej. Nakoniec ju obsadil svojou manželkou Verou Alentovou. (Raccoon.city)
  • Básník Andrej Andrejevič Vozněsenskij si ve filmu zahrál sám sebe. (Duoscop)

Reklama

Reklama