Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veselohra nakrútená podľa poviedky M. Kukučína. Adam Krt so svojou ženou Evou nažívajú v svornosti, nebyť škriepnych susedov Trnkovcov, s ktorými sa povadia pre kozu a hydinu. Adam Krt sa vyberie na jarmok predať kapce a kúpi v dobrej nálade od Trnku jalovičku. Pálenka ich zblíži, lenže kým sa oni meria, jalovička spred krčmy zmizne. U Krtov nastane súdny deň, lebo Adam prišiel domov bez jalovice, aj bez peňazí. Všetko sa však šťastne vyrieši: Trnková jalovicu doviedla domov a práve na Štedrý večer nastáva medzi rodinami túžobné zmierenie. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (69)

duddek 

všetky recenzie používateľa

Adaptace tehdy 85 let starého díla Martina Kukučína: zimní, předvánoční příběh "kapcáře" Adama Krta z Adamoviec (kapce jsou vysoká soukenná obuv, nošená zvl. v zimě), který jde na trh a za utržené :) peníze má pořídit něco adekvátního. Smlouvá o jalovici, až nakonec uspěje u "kmotra" Trnky. Jenže tehdy to teprve začíná... a v této tvrdě matriarchální společnosti snad ani nelze nečekat, že za vším bude žena, když se jim kráva najednou ztratí. A je Krt následně vyhnán z domu a Trnka ho musí dlouze hledat... Asi je potřeba být trochu Slovák, aby to člověk plně docenil (třetí hvězda je čistě za idylický závěr). :) P. S. Překvapilo mě, že už tehdy měli perníčky se zrcátkem (hodně podobné tradičním záhřebským licitarům) a dělali andělíčky ve sněhu (Krtova žena Eva v jedné vidině). ()

Maras.L 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert čtyř hlavních představitelů v čele s bezvadným Jozefem Krónerem. Jednoduchému příblěhu akorát sedla hodinová stopáž a pro vánoční čas je díky pozitivnímu závěrečnému poselství Rysavá jalovica jako stvořená. Také bych vyzdvihl až surrealistické stvárnění Adamových opileckých přeludů, které mě ve filmu hodně překvapily. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Alkohol ako metla ľudstva sa riešila už v klasike predminulého storočia a aktuálna spolu s týmto filmom je aj dnes. Okrem geniálnych Krónerových výstupov nechýba ani psychedelické drogové delírium vytvorené vtedajšou primitívnou trikovou technikou. Poviedka je sama o sebe jednoduchá, ale páni herci a herečky jej pridávajú na nezabudnuteľnosti a dá sa pozrieť aj mimo vianočného času. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Rysavá jalovica je slovenskou klasikou. S tým sa nedá nič robiť. Ale čím už môže abstinentská agitka zaujať dnešných divákov? Hereckými výkonmi, archaickým jazykom? Isteže, jedným aj druhým, ale aj tak je to klasika, ktorú chce mať každý absolvovanú, ale málokomu sa do nej chce pustiť. Tak aspoň v tom má zmysel tento dobre nakrútený a zahraný televízny film, že približuje literárnu klasiku nečitateľom. ()

Yelush 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúci film, povedal by som, že asi jeden z najlepších slovenských v celej histórii. Ja mu s obľubou dávam prívlastok "slovenský Pulp Fiction" a to najmä preto, že je to bezpochyby film kultový, je plný nesmrteľných hlášok a samozrejme nemôžem opomenúť skvelé herecké výkony hlavných protagonistov, zasadené do naturalisticky podanej slovenskej dediny. Jednoducho klasika nad klasiku. PS: Aj "moderná" verzia s Latinákom a Kemkom sú dobré, aj keď originál je neprekonateľný... ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (1)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v nasledovných lokalitách: Habovka, Zuberec, Hámričky, Trstená a Oravský Biely Potok. (dyfur)

Reklama

Reklama