Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Počas vojny medzi Severom a Juhom vznikla vo federalistickej armáde prvá bojová jednotka zložená z černošských vojakov: 54. dobrovoľnícky peší pluk, ktorému velil plukovník Robert Gould Shaw, syn vplyvného politika. Fakt, že občianska vojna sa koná v ich mene, sa neodráža v postavení černošských vojakov, ktorých berú viac ako sluhov, než ako rovnocenných ľudí. Aj preto mnohí z nich pri prvej príležitosti z vojska dezertujú. Neoficiálnymi vodcami černošských vojakov sú bývalý hrobár, seržant John Rawlins a povrchný bývalý otrok Trip, ktorí sú reprezentantmi mozgu a srdca organizácie. Napriek všetkému pohŕdaniu, vojaci 54. regimentu odkázali svoju odvahu a odhodlanie v urputnom boji pri pevnosti Fort Wagner, keď bojovali s asi tisíckou južanských obrancov pevnosti. A práve táto bitka zmenila mnohé... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (184)

ArsenalEagle 

všetky recenzie používateľa

Glory je vynikající filmovou záležitostí z dob, kdy filmy bojující proti rasismu nebyly tlačeny na sílu a hlavně, byly kvalitní. Broderick jako Shaw byl vynikající a kvarteto hlavních hrdinů z čtyřiapadesátýho (v čele s Denzelem a Morganem) ani o píď nezaostávají. Právě postavy, jejich postupný vývoj charakterů a interakce pozvedávají film o kus výš. Výborná záležitost s velmi dobrou atmosférou, přičemž smutný osud "zbytečné bitvy" měl přeci jen svůj smysl. Soška pro Denzela za jeho bičující scénu zasloužená, ty emoce jsem cítil i já. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zobrazovanie americkej občianskej vojny na plátne rozhodne nie je moj šálok kávy, každopádne Zwickov prvý slávny opus rozhodne patrí k tým záživnejším. Zároveň asi najlepší Zwickov film, keď sa mu podarilo nenásilne spojiť umenie a velkorozpočtový blockbuster (neskor mal a má s tým problémy). Postavy rozhodne nie sú čiernobiele a pre niektorých hercov predstavujú jednu z ich najzaujímavejších rolí (Broderick,Washington a jeho oscar). ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"YOU ARE THE ONLY ONE NEGRO OVER HERE" ------- Konečne film, voči ktorému som mal relatívne väčšie očakávania. Zwick sa pustil do neohranej historickej udalosti spolu s poriadnym hereckým kádrom v podobe trojice Broderick - Washington - Freeman. Atmosféra je tu zachytená pomerne verne, akcia solídna, dialógy a hudba obstojná. Pre vyššie hodnotenie mi tu chýba niečo zapamätateľné, alebo minimálne niečo, nad čím by som na malú chvíľku popremýšľal. Dá sa však fungovať aj bez toho. Pre obľúbencov tejto témy sa určite jednalo o skvelú podívanú. ()

H34D 

všetky recenzie používateľa

I na dnešní poměry skvělý válečný film, který bravurně vykresluje těžkost výcviku, problematičnost velení, bezmoc řadových vojáků i jejich chuť bojovat. Tematika rasové nerovnosti je zde bezchybně zpracována - žádný patos, nucenost, tlaky na emoce, o něčem takovém si např. Spielberg může nechat jen zdát (Amistad, Lincoln). Bojové scény mají svou eleganci, přehlednost, ale i neúprosnou krutost. Je zajímavé a působivé sledovat pro změnu ne chaotické mlátičky, nýbrž dvě disciplinované řady vojáků kráčející naproti sobě a vstříc smrti. 8/10 ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Hodina z dejepisu podľa Edwarda Zwicka. A musím podotknúť, že výborne natočená. Zwick je pre mňa prototyp toho epického amerického filmára, ktorý sa hrabe v histórií - nielen americkej - a vytvára tradičnú filmársku epiku. Wyler a DeMille by ho určite považovali za svojho nasledovníka. Glory je perfektne natočený - Francisová kamera je uchvacujúca a v tomto prípade film funguje lepšie ako väčšina filmov z obdobia Americkej vojny. Plus je tu nádherný soundtrack Jamesa Hornera. Ten v 90 rokoch zažíval najväčšie boom atmosférických melódií, ktoré skvelo podfarbovali bojové scény. Glory je ako keby začiatkom tohto jeho obdobia, ktoré nakoniec zúročil v Braveheart a zakončil Titanicom. Glory možno nie je film, ktorému by prislúchal status nového, zaujímavého pohľadu na občiansku vojnu. Rasová problematika je tu prezentovaná rovnako ako v iných filmoch. Ale ohliadnúc od toho, že film neprináša nič nové, tak sa na neho dobre pozerá a vďaka silných charakterom sa aj dobre preciťuje a vďaka Hornerovi aj počúva. Pre mňa veľmi dobrý film, ku ktorému sa asi už nevrátim, ale ktorý som si výsostne užil. ()

Galéria (49)

Zaujímavosti (14)

  • Podle nekolika historických zdrojů byl plukovník Shaw střelen přímo do srdce a padl spíše uvnitř pevnosti Wagner než před ní. Jeho muži šli za ním a všichni do jednoho padli. (Kulmon)
  • Při prvním nasazení 54. Massachusetského pluku proti pluku konfederace stříllí pluk bez nasazených bodáků. Ve chvílí, kdy konfederační pluk vyráží na zteč, však už bodáky na mušketách 54. Massachusetský pluk má. (Caaslav)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (viac)

Reklama

Reklama